El 5 de juny és el Dia Mundial del Medi Ambient el qual es va establir l’any 1972 per l‘Assemblea General de les Nacions Unides amb l’objectiu d’estimular la sensibilització sobre el medi ambient i promoure’n l’acció política.

Cada any es busca alguna temàtica concreta per focalitzar els esforços i crear accions més concretes, i enguany el Dia Mundial del Medi Ambient es centra en la restauració de la terra, la resiliència a la sequera i la desertificació. Davant la gravetat en què es troba el nostre planeta, es proposen accions que permetin iniciar un canvi i revertir aquesta situació, com podria ser per exemple plantar arbres, restaurar els sòls o revitalitzar les fonts d’aigua.

RECULL D’ACTIVITATS PEL DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT

Des de Fundesplai vetllem perquè totes les nostres propostes i activitats tinguin cura del medi ambient i permetin a infants i joves prendre consciència de la importància de les nostres accions pel planeta. Creiem que el contacte amb la natura és clau per al desenvolupament de la persona, per adquirir nous coneixements, aprenentatges i créixer amb els valors de la responsabilitat i solidaritat. Les nostres colònies escolars, els treballs de síntesi, els tallers a l’escola o les sortides d’un dia són un exemple de les moltes activitats que es poden fer relacionades amb la natura i l’educació ambiental.

Tanmateix, tenim molts recursos que permeten treballar temes d’educació ambiental a les escoles, i a continuació te’n proposem alguns que van directament relacionats amb el Dia Mundial del Medi Ambient, i que se centren en la importància de la cura del planeta i de l’ús responsable de l’aigua.

1. NENDO -DANGO

activitat_Nendo_Dango refosrestació_Fundesplai

L’activitat consisteix en encapsular llavors de plantes herbàcies en una barreja de compost i argila. L’argila servirà per protegir les llavors dels depredadors i per donar-li la humitat necessària quan caiguin les primeres pluges fortes. Descobreix tota l’activitat aquí.

2. L’AIGUA, UN GRAN TRESOR

activitat_Nendo_Dango refosrestació_Fundesplai

L’activitat planteja una revisió dels nostres hàbits quotidians per adonar-nos de com n’és d’important l’aigua a les nostres vides. Una activitat ideal per reflexionar sobre el nostre dia a dia i l’ús que fem de l’aigua a casa, a l’escola i a l’esplai. Cal prendre consciència sobre l’estalvi d’aigua. Descobreix tota l’activitat aquí.

3. GIMCANA “CUIDEM L’AIGUA”

activitat_Nendo_Dango refosrestació_Fundesplai

En aquesta gimcana, posarem a prova els nostres coneixements sobre el cicle de l’aigua, les substàncies que la contaminen, l’accés a l’aigua en un món desigual o quins bons hàbits calen per fer-ne un ús racional. Una gimcana pensada per fer amb infants i joves de diferents edats, adaptant fàcilment les activitats. Descobreix tota l’activitat aquí.

4. EL CICLE DE L’AIGUA

activitat_Nendo_Dango refosrestació_Fundesplai

Es proposa fer un joc de pistes pensat perquè els infants aprenguin quin és el recorregut que fa l’aigua, el bé més preuat que tenim. A través de diferents circuits creats pels mateixos infants, podran veure quin és el camí natural que segueix l’aigua, per on és més fàcil que circuli, quins sediments es pot endur, etc. Descobreix tota l’activitat aquí.

5. ECOAUDITORIA DE L’AIGUA

Ecoauditoria-aigua_activitat Fundesplai

L’Ecoauditoria ens permetrà conèixer i millorar la gestió de l’aigua als nostres esplais o a casa, i si és possible, disminuir el consum i entendre que podem mantenir una qualitat de vida com l’actual amb un ús de l’aigua més racional. Una activitat ideal perquè prenguem consciència de l’ús de l’aigua que fem dia a dia. Descobreix tota l’activitat aquí.

6. AIGUA MÀGICA

Aigua-magica_activitat Fundesplai

La finalitat d’aquesta activitat és apropar-nos a l’aigua, conèixer les seves propietats a través de l’experimentació i despertar la curiositat dels nois i noies envers aquest element per aprendre a apreciar-lo. Un seguit d’activitats que van des de preguntes més teòriques fins a experiments que permetin als infants descobrir diversos elements de l’aigua. Descobreix tota l’activitat aquí.

7. COM CUIDAR L’HORT EN TEMPS DE SEQUERA

Hort temps sequera Fundesplai

Sempre diem que tenir un hort escolar és tenir un tresor, i és que poder gaudir d’aquest espai natural dins l’escola permet que els infants descobreixin un món nou. La responsabilitat, la curiositat, els aprenentatges, el contacte amb la terra i les plantes… Però què passa quan ens trobem que no el podem regar tant com voldríem? Et proposem algunes idees que faran que el teu hort es pugui mantenir viu tot i les restriccions de sequera amb les que ens podem trobar. Descobreix tota l’entrada aquí.

8. REPENSEM ELS JOCS D’AIGUA DE LES ACTIVITATS D’ESTIU

Mesures jocs aigua casals estiu Fundesplai

Els jocs d’aigua són els protagonistes indiscutibles de les activitats d’estiu, i tots els infants esperen amb ganes les estones de remullada, piscina, aigua… Però la situació climàtica en la qual vivim ens limita a l’hora de realitzar algunes activitats, i és per aquest motiu que cal repensar com es poden dur a terme les activitats d’aigua durant l’estiu. En aquesta entrada et donem algunes idees perquè les puguis aplicar!  Descobreix tota l’entrada aquí.

9. 6 TALLERS A L’ESCOLA SOBRE L’AIGUA

Taller a l'escola sobre aigua Fundesplai

Aquí et volem presentar 6 tallers pensats per fer a l’escola i que tenen a veure directament amb l’aigua. Es tracten d’activitats pensades per conscienciar i sensibilitzar a infants i joves de diferents edats, i que permeten treballar aquesta temàtica des d’una vessant experimental. Descobreix tota l’entrada aquí.

10. 15 IDEES PER ESTALVIAR AIGUA A CASA

Taller a l'escola sobre aigua Fundesplai

Amb aquesta entrada de blog pretenem que es prengui consciència de certes mesures per estalviar aigua que es poden prendre a casa, i també aplicar a l’escola o a l’esplai. És una manera de veure quins elements que fem habitualment es poden millorar i quin remei podem posar-hi. Cada gota d’aigua compta! Descobreix tota l’entrada aquí.

MÉS RECURSOS PEL DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT

EL DIA MUNDIAL DELS OCEANS – 8 de JUNY

Ja veus que hi ha un munt de recursos per poder treballar la importància de l’aigua, fet que ens permet que els infants creixin amb una consciència més responsable vers el nostre planeta. A més a més, et volem recordar que el dia 8 de juny és el Dia Mundial dels Oceans, un dia pensat per conscienciar i sensibilitzar a la població de la importància de la cura dels mars i els oceans. Els oceans ocupen dos terços del nostre planeta, i tot i que són una gran massa d’aigua, cada vegada estan patint més les conseqüències de les nostres accions i el canvi climàtic, com per exemple:

  • Augment de la temperatura de l’aigua
  • Contaminació per la crema dels combustibles fòssils
  • El desgel dels pols
  • L’augment del nivell del mar
  • Les conseqüències dels residus pels animals

A continuació et deixem alguns recursos que et permetran treballar amb infants i joves la importància de la cura dels oceans.

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes!
Celebrem el Dia Mundial del Medi Ambient!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai