Aquest és el vídeo de presentació de la campanya pel Dia Internacional del Medi Ambient 2018, que té per lema: Per un planeta #SenseContaminació per plàstics.

El Dia Internacional del Medi Ambient se celebra cada any el 5 de juny a tot el món des del 1972, quan les Nacions Unides van establir-lo com al dia per a estimular la sensibilització, la divulgació i l’acció ciutadana en la protecció del medi ambient.

La campanya d’enguany Per un planeta #SenseContaminació per plàstics ens convida a considerar quins canvis podem fer en la nostra vida quotidiana per reduir la contaminació per plàstics que està ofegant els oceans, posant en perill ecosistemes molt fràgils i la nostra pròpia salut.

És urgent que busquem solucions a aquest greu problema ambiental!

Sabíeu que…?

  • Cada any s’aboquen 13 milions de tones de plàstic a l’oceà
  • El 50% del plàstic que fem servir a nivell mundial és d’un sol ús
  • Cada minut es compra 1 milió d’ampolles de plàstic
  • 100.000 animals marins moren cada any a causa del plàstic
  • Han de passar com a mínim 100 anys perquè el plàstic es degradi

Activitats pel Dia Internacional del Medi Ambient

Aquí teniu un recull de recursos per celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient amb els infants i joves de l’escola o l’esplai per un planeta #SenseContaminació per plàstics. També podeu cercar activitats a la Setmana de la Natura 2018 (del 26 de maig al 5 de juny) o registrar-hi les vostres accions en favor de la natura.

Les activitats que us proposem provenen de la nostra proposta educativa B612, per un consum conscient i sostenible! (2013-2015) i estan pensades per treballar amb infants i joves de diverses edats i potenciar l’esperit crític entorn als problemes ambientals, el consumisme, el reciclatge i la sostenibilitat.

1. Projecte “No a les bosses de plàstic”

En aquesta activitat us proposem que us repartiu en grups petits i dissenyeu una campanya per reduir les bosses de plàstic a l’escola o l’esplai.Activitat recomanada de 6 a 9 anys.

2. El jardí de les deixalles

Una activitat per prendre consciència de la quantitat de residus que generem, reconèixer els diferents tipus d’envasos i reflexionar sobre la reutilització. Activitat recomanada de 3 a 18 anys i famílies.

3. Investiguem els residus que generem!

Amb aquesta activitat plantegem fer una diagnosi sobre els residus que generem a l’escola o l’esplai a partir de l’anàlisi dels embolcalls dels esmorzars i/o berenars i una reflexió sobre els nostres hàbits de consum. Activitat recomanada de 3 a 18 anys i famílies.

4. Bola d’Alumini

A partir d’un joc de proves i d’un concurs descobrirem les propietats de l’alumini i dels seu impacte pel medi ambient. D’aquesta manera anirem prenent consciència sobre la necessitat de no consumir alumini o fer-ho de manera responsable i moderada. Activitat recomanada de 3 a 18 anys i famílies.

5. Creació d’embolcalls reutilitzables

Aquesta activitat ens convida a reflexionar sobre la cultura de l’acumulació i dels productes d’un sol ús. Farem servir la creativitat per pensar en quins altres usos poden tenir els residus i les objectes que llancem. Activitat recomanada de 3 a 18 anys i famílies.

6. Envàs on vas?

Us proposem que jugueu al joc Envàs on Vas?, un joc creat per l’Agència de Residus de Catalunya i que es pot trobar en una versió on-line o es pot demanar de cartró per jugar com a joc de taula. Tot jugant aprendrem on hem de llençar cada residu perquè es pugui reciclar correctament.

7. Gimcana del Reciclatge

Una gran gimcana per conèixer el reciclatge, potenciar la reducció dels residus i la reutilització dels materials, adonar-se de les conseqüències de l’acumulació de residus,… Aquesta és una activitat recomanada per als infants de 3 a 6 anys.

8. Fauna misteriosa del barri

Aquesta activitat planteja la creació d’una exposició sobre la fauna del barri a partir de les deixalles que hi trobem. L’activitat dóna l’oportunitat a tots els membres del grup de poder participar i implicar-se en un projecte comú. Activitat recomanada per a totes les edats.

9. Neteja de platges

Amb els infants i joves a partir de 9 anys podem plantejar aquesta acció de voluntariat de neteja de platges per tal de contribuir a la seva conservació i a evitar els problemes que poden causar els plàstics a l’ecosistema marí.

10. Les 3 R’s

A partir d’un debat i d’una gimcana reflexionarem sobre el concepte de les 3 R’s i com es pot aplicar a la nostra vida quotidiana. D’aquesta manera promovem la consciència dels nois i noies envers la prevenció dels residus i el reciclatge. Activitat recomanada per a totes les edats.

Més informació sobre el Dia Internacional del Medi Ambient

 

“Construir el futur significa construir el present. És crear un desig que valgui per avui i que estigui orientat cap al demà”.
El Petit Príncep. Antoine de Saint-Exupéry.

Si us ha agradat aquest article, compartiu-lo a les xarxes… Per un planeta #SenseContaminació de plàstics!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai