«Reimagina. Recrea. Restaura» és el lema del Dia Mundial del Medi Ambient 2021, el 5 de juny, “La restauració dels ecosistemes i la urgència per fer les paus amb la natura”, un lema que ens anima a actuar i restaurar els ecosistemes naturals, a posar el nostre granet de sorra per la conservació de la biodiversitat. Estiguem on estiguem; a la ciutat o als pobles, sempre hi podem fer alguna cosa.

No podem fer marxa enrere. Però podem cultivar arbres, enverdir les nostres ciutats, repoblar els jardins amb espècies silvestres, canviar les nostres dietes i netejar rius i costes. Som la generació que pot fer les paus amb la natura. És la nostra última oportunitat per corregir el rumb: prevenir la catàstrofe climàtica, aturar la creixent onada de contaminació i deixalles, i frenar la pèrdua de biodiversitat. Tu també pots protegir el que queda i reparar el que ha estat malmès. Siguem actius, no ansiosos. Siguem audaços, no tímids. És el nostre moment. És el teu moment. Uneix-te a #GeneraciónRestauración. Dia Mundial del Medi Ambient 2021. #GeneraciónRestauración

El Dia Mundial del Medi Ambient se celebra a tot el món el 5 de juny i és el dia més important de les Nacions Unides per a la divulgació i l’acció ciutadanes en favor de la protecció del medi ambient. L’esforç que hem de fer com a humanitat per l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 és ara més urgent que mai per aconseguir aturar la crisi socioambiental i la econòmica.

Suma’t al Dia Mundial del Medi Ambient a l’escola, l’esplai o en família amb aquestes 7 accions que et proposem:

1. Plantada d’arbres

Per fer una acció de restauració dels ecosistemes amb els infants i joves pots organitzar un projecte de Servei Comunitari o d’Aprenentatge i Servei (ApS) a l’escola, l’institut o l’esplai amb una plantada d’arbres autòctons en entorns degradats o ecosistemes malmesos. En aquesta guia del Club EMAS tens més informació sobre com plantar arbres, però el més important és que com a escola o entitat us poseu en contacte amb l’Ajuntament, els Parcs Naturals del vostre entorn i entitats locals perquè us assessorin, donin suport al vostre projecte i us indiquin en quina parcel·la podeu plantar els arbres, quines espècies i com fer-ho.

Reforestació activitat infants Fundesplai

2. Reforestació amb la tècnica Nendo Dango

A les escoles i els esplais és molt enriquidora l’activitat Nendo Dango, que consisteix en fer boles de fang amb llavors i fer-les servir per reforestar. Nendo Dango significa “bola d’argila” en japonès, i és un mètode per lluitar contra la desforestació mitjançant el cultiu ecològic, senzill, econòmic i ideal per dur a terme amb els infants, ja que en amassar les boles de fang, els nens i nenes també estimulen els sentits, es relaxen, entren en contacte amb la natura d’una manera lúdica i enriquidora.

L’important és fer servir llavors d’arbustos o arbres autòctons; cal un assessorament per part de les autoritats i les entitats locals per saber quines espècies es poden fer servir, on aconseguir les llavors i quines parcel·les reforestar.

Des de Fundesplai hem organitzat aquesta activitat diverses vegades amb molt bon resultats, tant pedagògics com ambientals. Aquí en podeu veure un exemple:

activitat_Nendo_Dango refosrestació_Fundesplai

3. Recollida d’escombraries a l’entorn natural

Pots organitzar una sortida a l’entorn amb els infants i joves per fer una recollida d’escombraries en els ecosistemes naturals i sensibilitzar sobre la problemàtica dels residus. Quin tipus d’ecosistema teniu més a prop de l’escola? Boscos? Matollars? Platges? Sistemes dunars? Malauradament, en qualsevol entorn natural és probable que trobeu escombraries. Per fer aquesta activitat d’ApS o Servei Comunitari, també és recomanable posar-se en contacte amb l’Ajuntament o les entitats locals, equipar-se de guants i material adient per a la recollida i fer difusió del projecte per donar-ho a conèixer a la resta de la comunitat educativa i la ciutadania. També és important que, en la mesura del possible, anem repartint els residus en diferents bosses i després els que siguin reciclables els portem a la deixalleria.

Pots preparar i ampliar aquesta acció amb les propostes següents:

revollida d'escombraries a la natura Fundesplai

4. Setmana de la Natura

La Setmana de la Natura (del 24 de maig al 5 de juny) és una iniciativa de la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) que s’organitza des del 2017. Amb la Setmana de la Natura es pretén promoure accions a favor de la conservació de la natura i donar a conèixer les entitats ambientals a la ciutadania. Enguany, la Setmana de la Natura culminarà amb la Ultra Clean Marathon, el dia 5 de juny, una cursa sostenible i solidària per captar fons per als projectes de conservació de les entitats d’arreu de Catalunya.

Des de la primera edició, hi ha moltes escoles, entitats, esplais, municipis i famílies catalanes que participen a la Setmana de la Natura de diverses maneres:

  • Organitzant una activitat
  • Participant en una activitat: aquí les trobaràs totes
  • Fent difusió de la campanya: #setmananatura
setmana de la natura logo

5. Renaturalitzar el pati

Renaturalitzem els patis de les escoles, dels esplais i els espais comunitaris de les ciutats. Enverdim les escoles i les ciutats per gaudir de més salut individual, col·lectiva i planetària!

Els patis de les escoles tenen un gran potencial per apropar els infants a la natura en el seu dia a dia. Un pati molt naturalitzat i amb una alta biodiversitat pot contribuir a contrarestar el trastorn per dèficit de natura que pateixen molts infants a les ciutats. El contacte diari amb la natura té un impacte molt positiu en els infants i joves. Podem fer algun projecte amb els alumnes per plantar plantes, arbustos, arbres al pati, crear diferents estructures o ambients per a la fauna i fer seguiment de la biodiversitat. A més a més, la natura al pati afavoreix un joc més variat, imaginatiu i creatiu.

Aquí tens alguns articles que et poden inspirar:

renaturalitzar el pati Fundesplai

6. Projectes de ciència ciutadana

Participar en projectes de ciència ciutadana té un gran potencial transformador, educatiu i científic. Pots participar com a escola o entitat, veuràs com per als infants i joves són projectes molt engrescadors en què senten que s’impliquen en projectes científics reals, significatius i que els aporten molts aprenentatges. Pots consultar la guia de ciència ciutadana que hem elaborat conjuntament amb el CREAF, o els següents articles per descobrir el projecte que més s’ajusti als interessos i motivacions del teu grup:

ciencia ciutadana Fundesplai

7. Sortides a la natura

Afavorir el contacte amb la natura estimula els sentits dels infants i joves, afavoreix el desenvolupament i la salut física i psicològica, i els ajuda a corresponsabilitzar-se i prendre consciència de la necessitat de cuidar els ecosistemes naturals. Perquè, tal com deia David Sobel “si volem que els infants es desenvolupin saludablement hem de donar-los temps per connectar amb la natura i estimar la terra, abans de demanar-los que la salvin”.

Les sortides escolars a la natura, tant si són a l’entorn proper a l’escola com parcs i jardins, o en entorns més llunyans, ens ofereixen moltíssimes possibilitats d’exploració, experimentació i aprenentatges.

sortides escolars Fundesplai

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix a les xarxes!
I sobretot, celebra el Dia Mundial del Medi Ambient!! 😉
#GeneraciónRestauración

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

T’organitzem una sortida escolar?

Fem sortides d'un dia de moltes temàtiques diferents, a les cases de colònies o de Km0, que vol dir que us acompanyarem en la descoberta de l'entorn natural proper a l'escola. Tenim sortides específiques per a cada edat: des d'infantil fins a Batxillerat. Ens adaptem a les necessitats de cada escola.

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai