El Dia Internacional de les Aus Migratòries es celebra el segon cap de setmana de maig, i és un dia important per les persones amants de les aus,… juntament amb el Dia Mundial de les Aus que té lloc el mes d’octubre. Ambdós es converteixen en unes dates molt importants al calendari per a totes les persones que es dediquen al món de l’ornitologia, i per a totes aquelles que en són grans aficionades.

Entenem la migració com el procés de trasllat o desplaçament geogràfic que fan els individus d’un territori cap a un altre per diversos motius. En el cas dels animals, aquesta migració s’acostuma a fer en grups, com per exemple les aus, insectes o peixos entre d’altres; i els porta a desplaçar-se llargues distàncies per trobar unes condicions òptimes per viure segons cada temporada.

PER QUÈ MIGREN ELS OCELLS?

Les migracions dels ocells es produeixen durant els canvis d’estacions de l’any, quan les aus busquen el clima que més els convé per poder seguir alimentant-se o reproduir-se, i en definitiva tenir unes condicions ambientals més adequades per a la seva vida.

Les aus són capaces de travessar grans extensions de deserts o d’oceans per arribar al seu destí, un territori on l’aliment estigui més assegurat i les condicions per passar l’hivern i criar siguin adequades. Per aquest motiu és important que, abans d’emprendre aquest viatge, les aus obtinguin la suficient energia per tal de dur a terme aquest viatge i arribar al seu destí. Aquí pots descobrir alguna curiositat més sobre les aus migratòries.

Com hem comentat, la majoria d’aus migren a zones més càlides durant l’hivern per tal d’obtenir unes condicions més confortables. Un exemple d’aquestes aus són les orenetes, que s’estableixen en zones càlides del sud d’Àfrica durant l’hivern i torna a Europa entre el març i el maig per construir els seus nius i criar.

TIPUS D’AUS MIGRATÒRIES

No tots els ocells són migratoris, i els podem diferenciar segons l’època de l’any en què realitzin el procés de migració. La primavera i la tardor són els moments amb més moviments d’aus migratòries i a casa nostra, es poden veure aus migratòries que fan el camí entre el centre i Nord d’Europa, on han estat passant l’estiu, i ara es desplacen fins a l’Àfrica, on passaran l’hivern. Hi ha aus que les podrem veure durant l’estiu i d’altres a l’hivern.

  • Aus estivals: aus que arriben a la primavera i es queden al nostre territori durant l’estiu per tal de fer els nius, durant la seva època de reproducció i cria. Posteriorment es desplacen a altres zones més favorables per passar l’hivern. Un exemple són les orenetes, el cucut, el rossinyol, l’abellerol o el falciot negre.
  • Aus hivernants: aquelles aus que venen durant la tardor i passen la temporada d’hivern aquí. Aquestes aus venen des del centre i nord d’Europa a passar l’hivern aquí. Com per exemple l’ànec cullerot, els estornells, les fredelugues o el pinsà mec.
  • Aus de pas: són les aus que no es queden al nostre territori, però que fan parada en el seu pas cap al seu destí. Un exemple és el falcó cama-roig, el mosquiter de passa, el falcó cama-roig, el becplaner o les grues, que si tens sort pots veure com volen fent una característica formació en “V” i sentir els seus crits.

RECURSOS PER CONÈIXER I CUIDAR DE LES AUS

1. 7 APPS PER IDENTIFICAR OCELLS

Aquestes 7 aplicacions d’identificació d’ocells són molt útils si t’agraden els ocells i tens ganes de saber-ne més. Cada aplicació té les seves característiques però totes tenen una bibliografia que permet identificar els ocells de forma ben precisa. Llegeix tota l’entrada aquí.

2. COM FER MENJADORES PER A OCELLS

En aquesta entrada podràs trobar tota la informació necessària per crear unes menjadores per ocells des de zero. Una bona manera d’ajudar a la fauna, sobretot durant els mesos d’hivern i aprendre’n més característiques. Llegeix tota l’entrada aquí.

3. COM FER CAIXES NIU PER A OCELLS

Si el que vols és crear una caixa niu per als ocells, en aquesta entrada tens tota la informació per poder-ho fer. Aquestes serveixen per facilitar la nidificació dels ocells, una forma d’ajudar a aquelles espècies que es troben amb pocs espais per mantenir la població. Llegeix tota l’entrada aquí.

4. JOCS SOBRE LES AUS

Una altra opció per conèixer millor les aus i gaudir és jugant a diferents tipus de jocs. Et proposem algun joc de taula i algun de més dinàmic en el que els protagonistes són els ocells. Tenim una entrada especial sobre jocs de taula naturalistes, una oportunitat ideal per aprendre i gaudir de la fauna i la flora.

  • Per què migren les aus?: Aquest és un joc- dinàmica que pretén que els infants reflexionin sobre els moviments migratoris a través de les migracions de les aus. El grup es posarà a la pell d’ocells que han de migrar del seu territori i hauran d’adonar-se i reflexionar sobre els motius que els porten a fer aquest moviment migratori. Un joc ideal perquè els infants i joves reflexionin sobre aquests moviments i com afecten també les persones. Consulta tota la dinàmica de l’activitat aquí.
    Edat: a partir de 7 anys
    Durada: partides d’uns 20-30 minuts
  • El misteri dels guacamais: Et presentem una dinàmica pensada per fer amb els infants més grans i  els joves. En aquest cas es centra en l’espècie dels guacamais, un ocell que està perill d’extinció. Es tracta d’un joc de rol en què els i les joves hauran de posar-se a la pell de les persones involucrades en el tràfic d’animals, i els culpables que aquesta espècie estigui en perill. Consulta tota la dinàmica de l’activitat aquí.
    Edat: a partir de 7 anys
    Durada: partides d’uns 60 minuts
  • Wingspan: joc de taula en el que l’objectiu és el d’aconseguir la col·lecció més gran d’aus. Unes il·lustracions precioses per gaudir de les aus. A més a més hi ha diverses extensions per conèixer encara més espècies.
    Participants: d’1 a 5
    Edat: a partir de 10 anys
    Durada: partides d’entre 40 – 75 minuts
  • Emparella les aus: Es tracta d’un joc de cartes tipus memory en el que cal trobar la parella mascle i femella que conformen una espècie d’au.
    Participants: de 2 a 6
    Edat: a partir de 5 anys
    Durada: partides de 10 minuts
  • Bioblitz Delta de l’Ebre: És un joc de cartes que permet conèixer les espècies típiques del Delta de l’Ebre. El Delta de l’Ebre és un territori on aus migratòries hi fan parada com són per exemple els flamencs.
    Participants: de 2 a 5
    Edat: a partir de 6 anys
    Durada: partides de 15 – 20 minuts
  • Rapinyaires: aquest joc de taula és en format cartes centra la seva dinàmica a conèixer les espècies d’aus rapinyaires que hi ha al nostre territori, un total de 36 espècies diürnes i nocturnes.
    Participants: de 2 a 6
    Edat: a partir de 7 anys
    Durada: partides de 10 – 20 minuts
  • Desafíos naturaleza: aves: dins la col·lecció de jocs “desafíos naturaleza”, en trobem una centrada en les aus. Joc pensat a partir dels 7 anys que inclou cartes amb les característiques de 37 aus diferents. Un joc ideal per aprendre i gaudir.
    Participants: de 2 a 6
    Edat: a partir de 7 anys
    Durada: partides d’uns 20 minuts
  • Joc de memòria dels ocells de Catalunya: es tracta d’un joc a l’estil “memory” sobre 30 espècies d’aus del nostre territori. Té inclòs un llibret amb la informació de totes les espècies i també la seva il·lustració corresponent.
    Participants: de 2 a 6
    Edat: a partir de 2 anys
    Durada: partides d’uns 10 minuts

5. CONTES I LLIBRES SOBRE AUS

Ja sabeu que ens encanta recomanar-vos contes i llibres, i en aquest cas volem mostrar-te alguns títols que et poden interessar i que centren la seva temàtica en les aus.

  • En Calvin no sap volar: En Calvin és un estornell, que a diferència de tots els seus companys i companyes, no li interessa volar ni els cucs, sinó els llibres. Però com s’ho farà quan arribi el moment de migrar i hagi d’emprendre el vol?
    Edat: 5 anys
    Editorial: Takatuka
    Autor/a: Jennifer Berne
  • El lleó i l’ocell: Un lleó acull un ocell ferit i el cuida durant tot l’hivern, temps en què l’ocell es recupera i va creixent. Sorgeix una gran amistat, i tot i això, saben que l’ocell a la primavera ha de reprendre el vol amb la resta d’ocells.
    Edat: 5 anys
    Editorial: Tramuntana
    Autor/a: Marianne Dubuc
  • Ocellets, ocells i ocellots: Un àlbum que inclou 50 il·lustracions d’aus acompanyades de poemes i informació sobre cada espècie. Un bonic llibre que endinsarà als més petits i petites al món dels ocells
    Edat: 5 anys
    Editorial: El Cep i la Nansa
    Autor/a: Lola Casas
  • Inventari dels ocells: Ens trobem amb un àlbum il·lustrat que inclou una vuitantena d’espècies d’aus. Podrem trobar informació del seu plomatge, morfologia, alimentació, hàbits… Ideal per ampliar els nostres coneixements.
    Edat: 6 anys
    Editorial: Kalandraka
    Autor/a: Virgine Aladjidi, Emmanuelle Tchoukriel
  • El gran llibre dels ocells: Aquest és un àlbum que permetrà descobrir característiques curioses dels ocells, com per exemple per què són roses els flamencs o si els lloros parlen. Molta informació en format il·lustrat i amb activitats didàctiques.
    Edat: 5 anys
    Editorial: Juventud
    Autor/a: Yuval Zommer
  • Aves migratorias, 11 magníficas especies: En aquest àlbum trobarem molta informació sobre 11 aus migratòries. Podrem conèixer els recorreguts que fan, les seves característiques, què mengen…
    Edat: 7 anys
    Editorial: Adriana Hidalgo. Pípala
    Autor/a: Pía Floria, Marina Haller
  • El vuelo infinito: Un llibre que ens mostra en format poètic i de metàfora de la vida, el viatge que fan les aus migratòries. L’hivern s’acosta i han de buscar menjar a l’altra punta del món per poder sobreviure i així comença el seu viatge.
    Edat: 10 anys
    Editorial: Kalandraka
    Autor/a: Fran Pintadera

6. PROGRAMA “TOCATS DE L’ALA”

Et recomanem que miris els diferents capítols del programa divulgatiu “Tocats de l’ala“, un programa que es pot trobar a la plataforma 3Cat. Consta de 13 capítols que parlen de diferents tipus d’aus, les seves característiques, els espais on habiten etc. Un programa molt interessant per aprendre més característiques de les aus que ens envolten.

7. PEL·LÍCULES-DOCUMENTALS

Un altre recurs interessant perquè els infants aprenguin nous coneixements són les pel·lícules i els documentals. És interessant trobar aquells recursos audiovisuals que des d’un punt de vista educatiu i de valors sigui adequat per transmetre allò que ens interessa. A continuació et presentem unes pel·lícules-documentals que recomanem a partir dels 12 anys. Hi ha altres documentals que també són molt interessants però que no estan disponibles a les plataformes del nostre territori, com són: Flyways o L’emperador.

  • Nómadas del viento. Aquest documental mostra el viatge migratori que fan les aus per 40 països. Aquest documental s’ha creat durant 4 anys i amb la participació de moltes persones que han fet possible la recopilació de dades i imatges per mostrar les peripècies de les aus i la seva lluita per la vida.
    Director/a: Jacques Perrin
    On es pot veure?: YouTube, Filmin (disponible en català), Google Play
    Durada: 99 min
    Any: 2001
  • Volando libre. Ens trobem davant una pel·lícula-documental en la que una nena que viu amb el seu pare en una granja de Canadà descobreix que té un niu d’ànecs. La seva curiositat farà que els comenci a criar però més endavant s’adonarà que aquells ocells han d’aprendre a volar i viatjar a terres més càlides per sobreviure. Una pel·lícula basada en fets reals, en la història de Bill Lishman, qui va guiar 36 ocells per tot Canadà amb un ultralleuger.
    Director/a: Carroll Ballard
    On es pot veure?: Amazon Prime Video i Apple TV
    Durada: 107 min
    Any: 1996
  • Volando juntos. En Christian és un científic especialitzat en ànecs salvatges i la seva migració. Aquest any, el seu fill va a passar les vacances amb ell, un jove que no té cap mena de ganes d’estar en plena natura sense els seus videojocs. Però tot canviarà quan uneixin les seves forces per salvar uns ànecs en perill d’extinció. Emprendran un viatge per ajudar aquests éssers vius a fer un llarg viatge. Aquesta pel·lícula està basada en la història real, la del científic Christian Moullec, qui va guiar amb un ultralleuger els ànecs des del sud de França fins al Cercle Polar Àtic.
    Director/a: Nicolas Vanier
    On es pot veure?: Amazon Prime Video, Filmin (disponible en català) i Apple TV
    Durada: 113 min
    Any: 2013
  • El viaje del emperador. Ens trobem davant una pel·lícula-documental sobre el pingüí emperador, una au elegant i que neda molt bé dins l’aigua, però que a terra és més lent i maldestre. Un viatge per terres gèlides per mostrar el trajecte que fan per sobreviure.
    Director/a: Luc Jacquet
    On es pot veure?: Amazon Prime Video, Filmin (disponible en català)
    Durada: 82 min
    Any: 2005

9. PUNTS D’INTERÈS PER OBSERVAR ELS OCELLS

Hi ha molts llocs del nostre territori que són ideals per a l’observació d’ocells. Un exemple és el Delta del Llobregat, que es converteixen en un espai màgic on, amb molta paciència, silenci i ganes d’observar, es poden veure algunes de les espècies d’ocells que migren a les nostres terres. A continuació et deixem alguns articles d’interès sobre les aus que pots veure al Delta del Llobregat i quan es poden veure.

Quin goig aprendre més coses sobre les aus que tenim al nostre territori, tant les que podem observar cada dia, com les que estan de pas. Som persones privilegiades de poder gaudir d’aquest espectacle de la natura.

 

Si t’ha agradat l’entrada, comparteix-la a les xarxes!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai