Cuidar l’hort escolar és una de les tasques que fan els infants i joves a les escoles i instituts que en tenen. Què passa però quan ens trobem en situació de sequera i no podem cuidar l’hort de manera òptima? En aquesta entrada et volem donar algunes idees per mantenir l’hort de l’escola o l’esplai en èpoques de sequera.

ATENCIÓ!! Si el teu municipi es troba en estat d’EMERGÈNCIA, està prohibit regar els horts urbans, per tant, caldrà mantenir l’hort com puguem sense reg o només amb l’aigua sobrant del menjador o les piques dels lavabos (sense sabó). No es pot regar amb aigua potable.

Aquí pots consultar les preguntes freqüents del Portal de Sequera de la Generalitat de Catalunya

Aquí pots veure en quina situació de sequera es troba el teu municipi

Sovint parlem de la importància de tenir un hort a l’escola, l’esplai, l’institut o a casa… . I és que l’hort és una eina educativa que ens permet treballar molts aspectes amb els infants i joves: consciència mediambiental, responsabilitat, consciència alimentària, respecte per la biodiversitat, manipulació, experimentació, cooperació… En definitiva, un hort és una caixa plena d’aprenentatges! Si encara no saps com fer un hort, aconsegueix la nostra guia que t’acompanyarà en tot el procés.

PROPOSTES PER CUIDAR L’HORT EN TEMPS DE SEQUERA

Els efectes del canvi climàtic són evidents,… un dels més evidents a casa nostra és la sequera extrema que patim i que s’està cronificant. 

És evident que hem d’aprendre a viure amb aquesta situació de sequera i adaptar els nostres horts perquè puguin seguir endavant malgrat la situació extrema en la què ens trobem. A més a més, és important que els infants prenguin consciència de la manca d’aigua que tenim, i per tant, de la importància de fer-ne un bon ús. Aprofitem aquesta situació per treballar la responsabilitat, la consciència mediambiental, el cicle de l’aigua, la imaginació per trobar nous recursos…! Podem trobar-hi moltes oportunitats!

Recursos per cuidar l’hort en època de sequera

El reg

  • Regar les plantes de manera localitzada, fent ús de regadora o reg gota a gota (t’ho expliquem a la guia de l’hort).
  • Regar directament al sòl i no a la planta per no cremar-la.
  • Regar en les hores de menys insolació (no regar d’11h a 18h).
  • Reutilitzar l’aigua sobrant dels gots i gerres del menjador i la usada de les piques i les fonts per regar les plantes (sempre que no tinguin sabó).

ATENCIÓ!! Si el teu municipi es troba en estat d’EMERGÈNCIA per sequera, està prohibit regar els horts urbans, per tant, caldrà mantenir l’hort com puguem sense reg o només amb l’aigua sobrant del menjador o les piques dels lavabos (sense sabó). No es pot regar amb aigua potable.

Aquí pots consultar les preguntes freqüents del Portal de Sequera de la Generalitat de Catalunya

Aquí pots veure en quina situació de sequera es troba el teu municipi

Les espècies

  • Plantar espècies resistents a la sequera i amb poca exigència hídrica (bulbs, tubercles com cebes, alls, patates…)
  • Espècies poc exigents en aigua: cigrons, llenties, canonges, ceba, gira-sol…
  • Tenir en compte l’associació de cultius (t’ho expliquem a la guia de l’hort).
  • Semi-enterrar ampolles amb forats per mantenir la humitat.
  • Fer créixer la part radicular d’algunes plantes a base d’anar-les enterrant a mesura que creixen
  • No desherbar camins per mantenir la humitat del sòl.
  • Plantar adob verd que ajuda a la fertilitat del sòl. Es pot sembrar amb llavors i amb un dia de pluja pot començar a germinar (t’ho expliquem a la  guia de l’hort).

El sòl

  • Fer aportacions de matèria orgànica. L’adob orgànic proporciona a les plantes nutrients de manera lenta i constant, la qual cosa els permet créixer de manera saludable i resistir a les condicions adverses (t’ho expliquem a la guia de l’hort).
  • Encoixinar les zones de plantes amb restes vegetals per evitar l’evapotranspiració (cartrons o mulching) (t’ho expliquem a la guia de l’hort).
  • Maneig correcte de la terra. Airejar el sòl perquè tingui una bona infiltració de l’aigua. Tenir una bona estructura, una bona textura del sòl (t’ho expliquem a la guia de l’hort).
  • Assegurar-se que el sòl estigui ben drenat, evitant que l’aigua s’acumuli al voltant de les arrels i es podreixin.

El sol

  • Evitar l’excés d’insolació amb sistemes d’ombreig.

El vent

  • Protegir les plantes del vent. Les plantes resistents a la sequera solen ser més sensibles al vent, la qual cosa pot causar la pèrdua de fulles i deshidratació.

MÉS RECURSOS SOBRE L’HORT

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai