El dol és un procés psicològic al qual ens enfrontem després d’una pèrdua, un fet que tota persona viurà al llarg de la seva vida. Cada persona viu aquest procés d’una forma diferent, segons les seves experiències, la seva manera de ser, el seu entorn i la seva manera de veure la vida. Però que passa quan el dol topa amb l’adolescència?

No ens referim al dol només quan es mor una persona, sinó que es pot relacionar amb qualsevol pèrdua que ens afecti personalment, ja sigui d’una persona, d’una relació, d’una mascota, d’una amistat…

Tal com vam fer a l’entrada de 52 contes per acompanyar als infants en el dol, et volem proposar un llistat de llibres per adolescents que tracten diferents tipus de pèrdues i que poden ser útils per a gestionar situacions de dol.

EL DOL I ELS ADOLESCENTS

En primer lloc, cal tenir en compte el moment evolutiu del qual es parla, i és que l’adolescència és una etapa vital ben complexa. La quantitat de canvis físics, emocionals i cognitius que hi ha entre els 12 i els 18 anys és tan gran, que haver de gestionar amb situacions extres, com pot ser el dol, es pot convertir en una dificultat afegida. No es parla únicament de la mort, sinó que en aquesta etapa també tenen molta importància les relacions amoroses, les relacions d’amistat, els estudis… Són aspectes que cal tenir en compte a l’hora de saber com gestionar aquest procés.

Com entenen la mort els adolescents?

La comprensió dels adolescents davant la mort és molt similar a la que ja tenen els adults. Evidentment, caldrà tenir en compte el nivell de maduresa que cada individu mostra i com afronta aquesta situació. El que sí que està clar és que les fases en un procés de pèrdua, de les quals parla Elisabeth Kúbler-Ross, hi són presents i a més a més es poden mostrar augmentades:

  1. Negació: és la reacció més immediata a la pèrdua i sovint pot anar acompanyada d’un estat de shock.
  2. Ira: és el moment en que es busca atribuir la culpa de la pèrdua a alguna cosa. Sentiments de frustració i impotència són els que se solen sentir en aquesta fase.
  3. Negociació: en aquesta fase s’intenta pensar o fer coses per revertir la situació, amb l’esperança que res canviï.
  4. Depressió: és el moment en què es comença a assumir la situació i on sorgeixen sentiments i estats com la pena, la nostàlgia o aïllar-se de la societat.
  5. Acceptació: és l’última fase i pot ser la més difícil d’assolir. Es tracta d’aconseguir una calma emocional relacionada amb l’acceptació del fet que la mort és un fenomen natural.
Sentiments dol Fundesplai

Quins aspectes cal tenir en compte?

Els especialistes recomanen que a l’hora de tractar un procés de dol, sigui quina sigui la pèrdua, cal molta paciència i s’ha de donar espai al o la jove, ja que han de trobar el moment de voler parlar-ne i mostrar els sentiments:

  • L’expressió dels sentiments pot mostrar-se més que en els adults, o fins i tot poden amagar-los per por al que puguin pensar els iguals si els mostren.
  • Poden tenir molts dubtes sobre la pèrdua i què passa després d’aquesta.
  • Poden no voler mostrar les seves emocions amb els adults.
  • Davant de situacions complicades, és una etapa en la qual es pot fantasiejar amb la mort i tenir idees de suïcidi.
  • Pot comportar situacions d’agressivitat i impulsivitat extrema.
  • Segons quina hagi sigut la pèrdua poden sentir-se culpables, i tenir aquest sentiment de culpa constantment.

Concepció Poch, especialitzada en temes pedagògics i la mort, parla en el seu llibre Pèrdues i dols: reflexions i enes per identificar-los i afrontar-los, de diversos tipus de dol, classificant-ne un com a dol complicat. Aquest pot venir donat per diversos factors com pèrdues anteriors, no poder parlar del tema, tenir una baixa autoestima, una salut mental feble o no tenir una xarxa social on poder-se recolzar, pot comportar que aquest procés del dol sigui més complicat.

LLIBRES PER ACOMPANYAR EN EL DOL

Amb aquesta segona part et volem presentar 35 llibres per acompanyar en el dol a joves d’entre 12 i 18 anys, i que poden servir per afrontar algunes de les situacions complicades que puguin viure. Una novel·la pot ser un bon aliat per parlar del tema, per associar la situació que es viu i per fer més fàcil el procés de pèrdua. Amb els adolescents és important trobar eines que els puguin agradar i permeti que els adults ens acostem a ells i elles per ajudar-les.

A partir de 12 anys

1. UN MONSTRE EM VE A VEURE

Autoria: Patrick Ness
Sembra Llibres, 2015

En Conor té molts malsons des que la seva mare cau malalta per culpa del càncer. Una nit, se li apareix un gegant a la finestra, no el dels seus malsons, sinó un que li farà viure aventures i conèixer la veritat del que passa. Una novel·la de fantasia que toca la fibra. També se’n pot veure la pel·lícula.

Un monstre em ve a veure Fundesplai

2. L’ARBRE VERMELL

Autoria: Shaun Tan
Barbara Fiore, 2007

Aquest és un àlbum il·lustrat en el qual es mostren les emocions d’una nena que troba que el món la supera per tot arreu. La força de les il·lustracions passa per la por, la foscor, la tristesa, la soledat… Un munt d’emocions per reflexionar sobre els estats d’ànim en cada moment.

L'arbre vermell Fundesplai

3. ALBA

Autoria: Enric Larreula
La Galera, 2002

La protagonista d’aquest llibre és l’Alba, una noia que pateix una malaltia greu, però que viu la vida amb tanta tota la força i l’esperança que es pot. Segueix fent la seva vida fins a l’últim moment. Aquesta novel·la recull les impressions i  pensament d’aquesta noia en forma de diari personal, i molt emotiu.

Alba Fundesplai

4. EN MATTIA I L’AVI

Autoria: Roberto Piumini
Viena Editorial, 2015

Aquesta novel·la narra la història d’en Mattia i del seu avi, que està molt malalt al llit. Abans de marxar del tot, l’avi del Mattia el convida a fer un viatge amb ell, compartint junts els últims moments de la seva vida.

En Mattia i l'avi Fundesplai

5. MIMI

Autoria: John Newman
Viena Editorial, 2015

Després de la mort de la mare, la família de la Mimi està molt deprimida i no aixeca cap, però la Mimi no està disposada a rendir-se. Treu forces d’allà on sigui per seguir el seu camí i ajudar a la seva família a tirar endavant

Mimi Fundesplai

6. EL SEMBRADOR D’ESTRELLES

Autoria: Rodolfo del Hoyo
Mosaics, 2017

En Tià ha deixat de parlar des que el seu pare va morir, no supera la situació, es troba malalt i sense ganes de fer res. Però una merla li deixarà una llavor perquè la planti i comenci a florir la seva nova esperança. Una història tendre sobre la superació.

El sembrador d'estrelles Fundesplai

7. LA KATI I LA FELICITAT

Autoria: Jave Vejjajiva
Cruïlla – El vaixell de vapor, 2007

La mare de la Kati està malalta i és per això que ella viu amb els seus avis, amb qui és molt feliç. La seva història canvia quan la mare li explica un secret justa abans de morir. La Kati haurà de decidir quin és el seu destí i com superar-lo.

La Kati i la felicitat Fundesplai

8. ELS IMAGINARIS

Autoria: A. F. Harrold
Blackie Books, 2017

L’Amanda té un amic imaginari, en Rudger. Però arribarà un dia en què en Rudger haurà de desaparèixer per no córrer un gran perill. Podrà sobreviure sol? Com serà la pèrdua d’un amic imaginari?

Imaginaris Fundesplai

9. MÒMIA DE GAT

Autoria: Jacqueline Wilson
Cruïlla – El vaixell de vapor, 2008

Quan la gata de la Vera, una gata vella i poc juganera, desapareix, la Vera s’adona que se l’estima molt més del que es pensava i té una necessitat immensa de trobar-la per poder sentir-se bé. La pèrdua d’una mascota també comporta un procés de dol que pot afectar molt als infants i adolescents, sobretot si han compartit molts anys de vida junts.

Mòmia de gat Fundesplai

10. EL NEN D’OMBRA

Autoria: Beatrice Masini
Cruïlla – El vaixell de vapor, 2010

La tristesa impregna la casa de l’Hector, un nen petit que ha mort. Des que això va passar, els pares no aixequen cap, però hi ha en Guillem, el seu germà gran que creu que l’Hector segueix sent present a través d’una ombra. Amb aquest pensament la seva esperança es mantindrà viva.

El nen d'ombra Fundesplai

11. 248 FUNERALS I UN GOS EXTRAORDINARI

Autoria: Deborah Wiles
Viena Editorial, 2018

La protagonista d’aquest llibre ha assistit a 247 funerals, i és que la seva família és propietària de la funerària que els organitza. Ella és molt conscient de la mort i del que provoca a les persones, de tot el seu procés. Però, serà capaç d’afrontar-ho de la mateixa manera quan li toqui a ella?

248 funerals i un gos extraordinari Fundesplai

12. COI DE QUICO!

Autoria: Jaume Cela i Ollé
La Galera, 2003

L’avi d’en Quico era molt especial, i ara que ja no hi és, en quico ha de buscar la manera de poder-lo recordar. La millor manera que troba és tot fent dibuixos, això el fa sentir més a prop seu. Les estratègies que trobem per recordar als nostres familiars és molt important en el procés del dol.

Coi de quico Fundesplai

13. MANERES DE VIURE PER SEMPRE

Autoria: Sally Nicholas
Cruïlla, 2008

En Sam té moltes inquietuds i vol descobrir moltes coses, fins i tot vol saber com es fa un petó, què se sent. Però en Sam també té leucèmia, no sap què passarà amb la seva vida, si podrà viure tot allò que vol o si no hi serà a temps. Aquest llibre és un recull de totes les preguntes que li venen al cap i de les quals en vol saber la resposta.

Maneres de viure per sempre Fundesplai

14. EL LLIBRE TRIST

Autoria: Michael Rosen i Blake Quentin
Serres, 2005

Després de la mort del seu fill, Michael Rosen decideix escriure sobre com se sent ell i com l’afecta aquesta situació. Una història real, trista i potent que tracta el tema de la mort amb molta naturalitat, explicant la tristesa que sent i com afronta el dol.

El llibre trist Fundesplai

15. I JO, TAMBÉ EM MORIRÉ?

Autoria: Xusa Serra i Llanas
Columna, 2020

Aquest és un llibre imprescindible per acompanyar als joves i als infants en el dol. L’autora dóna les claus perquè els infants i joves expressin les seves emocions i puguin gestionar tot el procés.

I jo també em moriré Fundesplai

16. UN ESTIU PER MORIR

Autoria: Lois Lowry
La Magrana, 2000

La Meg i la Molly són dues germanes que no es porten gaire bé. Després de l’èxit de la novel·la del seu pare es muden a una casa a les afores, però arriba un dia en què la Molly es posa molt malalta. Aquest fet farà que la relació entre les germanes canviï completament i passi de l’odi a l’amor absolut.

Un estiu per morir Fundesplai

17. QUAN UN TOCA EL DOS

Autoria: Anna Greta Winberg
La Magrana, 2012

El dol que viu la Madde, la protagonista d’aquest llibre, és el de la separació dels seus pares. Té 13 anys i aquest fet es converteix en un cop molt dur per ella. Anirà vivint experiències que l’ajudaran a superar aquest dol i a descobrir moltes coses de l’adolescència.

Quan un toca el dos Fundesplai

A partir de 14 anys

18. NO ESTÀ ESCRIT A LES ESTRELLES

Autoria: John Green
Estrella Polar, 2012

En aquest llibre molt commovedor es parla de la història de 3 adolescents que tenen càncer, una d’elles és la Hazel, que malauradament es troba en estat terminal. La relació que creen aquests amics és molt bonica, i ensenya que s’ha d’aprofitar la vida al màxim, i que les amistats són un tresor.

No està escrit a les estrelles Fundesplai

19. ET DONARÉ EL SOL

Autoria: Jandy Nelson
Fanbooks, 2015

Aquí es presenta la història de dos germans bessons i el seu espectacular vincle. Les coses canvien quan cap als 16 anys pràcticament deixen de parlar. Cada un mostra la seva història, els seus problemes i el seu dol, i això demostra que si es retrobessin, tindrien una nova història junts, com la que ja tenien.

Et donaré el sol Fundesplai

20. LA MEVA GERMANA VIU SOBRE LA LLAR DE FOC

Autoria: Annabel Pitcher
La Galera, 2012

La família d’en Jamie està una mica desestructurada, i una de les seves germanes, la Rose, va morir. Les seves cendres es troben a la lleixa de sobre la llar de foc. En Jamie vol superar la situació i tirar endavant, tot i que a la seva família li està costant molt. I si es presenta a un concurs de talents?

La meva germana viu sobre la llar de foc Fundesplai

21. EL MÓN GROC

Autoria: Albert Espinosa
Plaza&Janes Editors, 2008

En aquest bonic llibre, el mateix autor fa referència al procés de càncer que ell passa, i narra el món groc que es crea. Un món que dura en tot el procés de la malaltia i en el qual hi tenen cabuda les persones que més estimes i que dónen sentit a la vida, fins i tot en els pitjors moments.

El món groc Fundesplai

22. EL MÓN BLAU

Autoria: Albert Espinosa
Rosa dels Vents, 2015

El món blau segueix la temàtica de l’anterior món d’Albert Espinosa. Un grup de 5 joves que tenen malalties terminals, se’n van a una illa deserta a morir. En aquest cas però, no estan tristos, se senten bé i feliços de poder fer el que volen en aquests últims dies de la seva vida.

El món blau estima el teu caos Fundesplai

23. ALGUN DIA IRINA

Autoria: Ana Maria Carbonell
Grijalbo, 2003

L’autora del llibre reflexa la seva pròpia situació quan a la seva filla li diagnostiquen càncer. La seva història, dramàtica i de lluita constant es plasma en aquest llibre.

Alguna dia Irina Fundesplai

24. CAMINANT JUNTS PER LA LLUNA

Autoria: Pep Puig
L’altra Editorial, 2021

Està a punt d’acabar-se l’estiu, i hi ha un grup d’amics que volen aprofitar-ne fins l’últim minut. Cada un té les seves idees i les seves maneres de fer, però i si es dóna una mica més de temps a aquest grup abans no es facin grans?

Caminant junts per la lluna Fundesplai

25. ABANS DE NÉIXER, DESPRÉS DE MORIR

Autoria: Jaume Cela
La Galera, 2006

La mare de la Clara està en coma des de fa uns quants dies, i tot i l’esperança finalment mor. La seva absència farà que els seus sentiments i el seu estat d’ànim sigui una muntanya russa, i és que el dol no és gens fàcil.

Abans de néixer, després de morir Fundesplai

26. MANGATA

Autoria: Ricard Ruiz Garzon
Edebé, 2020

La Jana no se sent bé des de la mort de la seva germana gran, la Zya. Se sent culpable per haver-la envejat en molts aspectes i ara tot se li fa una muntanya. Afortunadament, té la sort de viure en una família que l’ajudarà a superar el dol i a recuperar l’alegria de viure.

Mangata Fundesplai

A partir de 16 anys

27. EL CAMÍ DE LES LLÀGRIMES

Autoria: Jorge Bucay
Ara Llibres, 2013

En aquest llibre de Jorge Bucay es mostren els 4 camins que tothom ha de recórrer: la responsabilitat, l’amor, les llàgrimes i la felicitat. El dol forma part del camí de les llàgrimes, que cal afrontar en diversos moments de la vida.

El camí de les llàgrimes Fundesplai

28. EL DIA QUE VAIG MARXAR

Autoria: Carles Porta
Fanbooks, 2017

Aquesta novel·la narra la història d’en Lolo, un noi que va a l’institut i que té una vida familiar ben desestructurada. No se sent bé amb ell mateix i busca un lloc en aquesta societat, però res l’ajuda i decideix prendre una decisió terrible.

El dia que vaig marxar Fundesplai

29. EL DOL ÉS AQUELLA COSA AMB ALES

Autoria: Max Porter
Rata, 2016

La figura del corb en aquest llibre serà clau, i és que es converteix en l’acompanyant dels infants protagonistes que estan passant per un procés de dol per la pèrdua de la mare, i la del marit que ha perdut la dona. Poc a poc els anirà acompanyant en tot el procés fins que finalment, pugui  marxar volant.

El dol és aquella cosa amb ales Fundesplai

30. APRENDRE A PARLAR AMB LES PLANTES

Autoria: Marta Orriols
Edicions del Periscopi, 2018

La protagonista és la Paula, una dona de 40 anys que té un caos interior després de la mort sobtada del seu company en un accident i d’una revelació que li fa just abans de morir. Aquesta novel·la tracta el dol en tots els seus estats i emocions.

Aprendre a parlar amb les plantes Fundesplai

31. EL TEMPS DEL LOTUS

Autoria: Tew Bunnag
Comanegra, 2013

L’autor parla en aquest llibre de les persones que acompanyen a qui està a punt de morir. L’energia que desprenen i com aquest procés els afecta. Amb una mirada oriental, pretén fer entendre el procés del dol i l’acompanyament que cal fer.

El temps de lotus Fundesplai

32. VISC, I VISC I VISC

Autoria: Maggie O’Farrell
L’altra Editorial, 2019

Aquest llibre consta de 17 escenes de la vida de la mateixa autora, escenes que l’han aproximat a la mort. Diferents etapes vitals que mostren com una persona es pot sentir al llarg dels anys, amb els problemes vitals que cada etapa comporta i amb les sensacions de viure la mort de ben a prop.

Visc, i visc i visc Fundesplai

33. MIRROR MIRROR

Autoria: Cara Delevigne
Fanbooks, 2017

Els integrants d’un grup de música troben a una companya del grup inconscient al costat del riu. S’ha volgut suïcidar? Aquest grup d’amics de 16 anys intentaran entendre què passa i què és fer-se gran.

Mirror mirror Fundesplai

34. TOT ET SERÀ PRES

Autoria: Pau Joan Hernández
Estrella Polar, 2009

Aquest llibre tracta un tema molt delicat, el de la malaltia incurable d’un adolescent que s’ha d’estar hospitalitzat durant molt de temps. Les seves preguntes i el seu estat el fa demanar als metges de morir dignament, però li és denegat. Què farà en aquest moment?

Tot et serà pres Fundesplai

35. LA PREGUNTA

Autoria: Arturo Padilla
Anima Llibres, 2021

La vida que mostra en Pol, un instagramer, en aquesta xarxa social és bonica, feliç i pendent dels seus seguidors. Però tot canvia quan el seu avi es mor i toca fons. Té una gran pregunta que és “on és l’avi?”, però ell no en té la resposta. Explorarà aquesta resposta tot preguntant a la gent del seu voltant, gent amb creences diverses i amb diferents punts de vista.

La pregunta Fundesplai

Fins aquí la nostra recopilació de llibres per treballar el dol amb noies i nois d’entre 12 i 16 anys. Sabem que pot ser una etapa difícil per treballar el dol, però és important que la figura del professor/a, monitor/a o un familiar, estigui allà present per poder acompanyar al noi o noia en el procés i així poder ajudar.

No hem de tractar el tema de la mort com un tabú, però sí que cal fer-ho amb compte, adequant-nos a la situació de cada jove, i tenint en compte que no tothom ho viu de la mateixa manera. És crucial que sàpiguen que tenen una persona de confiança amb qui poden parlar del tema, plantejar com es senten i sentir-se recolzats i recolzades.

Sabies que organitzem xerrades per a AFA o grups de famílies per parlar de diversos temes educatius com per exemple com acompanyar el dol en infants i adolescents? Consulta el nostre catàleg de xerrades per a AFA o AMPA.

Aprofita l’entrada que et vam presentar de contes per acompanyar als infants en el dol, i ara afegeix aquest llistat, de segur que et serà útil.

Si creus que aquesta entrada pot ser útil, comparteix-la a les xarxes!
Ajudem a fer que tothom visqui el dol amb normalitat.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai