Avui dia 16 d’octubre és el Dia Mundial de l’Alimentació establert per la ONU el 1979.

El lema d’aquest any és Les nostres accions són el nostre futur, posant l’èmfasi en el repte d’aconseguir eliminar la fam al món pel 2030 (#sensegana).

Des de Fundesplai ens sumem amb optimisme a aquesta campanya i volem empoderar els i les educadores i mestres, els infants i els joves perquè entre tots plegats assumim aquest repte col·lectiu i posem el nostre granet de sorra.

Per a nosaltres és primordial que en aquest Dia Internacional de l’Alimentació tinguem presents certes premisses que considerem imprescindibles per aconseguir un món #sensegana i treballar per un model alimentari millor i més sostenible.

Per tant, en la nostra feina diària en el Temps del Migdia a les escoles eduquem i afavorim:

  • Els hàbits alimentaris saludables
  • L’alimentació tradicional, més propera al territori i a l’estacionalitat enfront de l’alimentació industrial
  • Els productes de proximitat, ecològics, de comerç just o amb responsabilitat social
  • Els productes de temporada
  • La reducció del malbaratament alimentari
  • L’alimentació sostenible en quant als recursos i els mètodes de producció

Per un Dia Mundial de l'Alimentació farcit d'hàbits alimentaris saludables, productes de proximitat, ecològics, de temporada, receptes boníssimes i moltes activitats divertides! #ZeroHunguer Share on X

Aquí teniu 10 idees per celebrar el Dia Mundial de l’Alimentació a les escoles i els esplais, preneu nota!

1. Fer algun joc per conèixer la Nova Piràmide de l’Alimentació Saludable

Perquè els infants es familiaritzin amb la Nova Piràmide de l’Alimentació Saludable aconsellem alguna activitat vivencial o joc de moviment dient els noms de les verdures i les fruites, o un memory d’aliments i hàbits saludables, o una piràmide construïda amb capses de cartró gegants per entendre les proporcions diàries recomanades, o un trencaclosques gegant de la piràmide on haguem de col·locar les peces dels aliments a cada esglaó… o alguna de les activitats preparades per la Generalitat que es poden adaptar a totes les edats.

2. Organitzar un tastet de receptes amb les famílies

Pot ser molt interessant que els infants expliquin als seus companys i companyes les receptes que mengen a casa. A més, si en el grup hi ha diferents orígens culturals l’activitat encara serà més enriquidora. Després, una tarda al pati de l’escola, amb la participació de les famílies i de l’AFA o AMPA es pot organitzar un tastet popular de receptes elaborades per les famílies.

3. Fer un taller de cuina freda

A l’escola, a l’esplai o al temps educatiu del migdia podem fer un taller de cuina freda que delectarà els infants amb sensacions noves. Es poden fer amanides, macedònies, pinxos de fruita, sucs, preparats amb fruits secs… podem descobrir noves verdures i fruites, noves barreges,… podem experimentar amb les olors, el tacte i els sabors. Aquest taller es pot adaptar a totes les edats.

4. Activitat “quina olor fan els mercats?”

Farem una visita al mercat municipal tal com proposa l’activitat “a què oloren els mercats“, que vam treballar en la nostra proposta educativa B612, entre 2013-15. Sabries reconèixer un aliment per la seva olor? I pel seu tacte? Pel seu gust? Farem una sortida a un mercat municipal.

Ens posarem per parelles i un dels membres de la parella es taparà els ulls i l’altre el guiarà cap a una de les parades. El o la que té els ulls tapats haurà d’endevinar en quina parada es troba. Després es canviaran el mocador i aniran a una altra parada. Mentrestant, anirem comprant alguns aliments per poder després fer una descoberta olfactiva més a fons tots junts, tocar-los i tastar-los.

5. Activitat “Rere la tassa de cafè”

A partir de l’activitat “Rere la Tassa de cafè” que vam treballar a la nostra proposta educativa B612. Primer de tot explicarem la història d’una tassa de cafè, i després farem una gimcana per descobrir els misteris que s’amaguen rere una tassa de cafè. Descarregueu-vos aquí l’activitat i també el material complementari que necessitareu per realitzar-la.

6. Activitats sobre Sobirania Alimentària

Realitzar alguna de les activitats relacionades amb la sobirania alimentària d’Edualter. Es tracta d’un conjunt d’activitats que ens faran reflexionar molt i aprofundir en els problemes d’alimentació al món, la seguretat alimentària, la sobirania alimentària, la història de l’agroeconomia, el comerç internacional, el comerç just,…

7. Activitat sobre el consum d’aigua

Realitzar una activitat tipus “La gimcana Cuidem l’Aigua” de la nostra proposta educativa B612 . Algunes de les qüestions que abordem a través d’aquesta gimcana són: el cicle de l’aigua, les substàncies que la contaminen, l’accés a l’aigua en un món desigual o quins bons hàbits calen per fer-ne un ús racional.

8. Xerrades sobre alimentació saludable amb les famílies

Els hàbits alimentaris s’eduquen principalment a casa, en família. Podem organitzar xerrades sobre alimentació saludable, hàbits d’exercici físic, receptes i recomanacions per a les famílies basant-nos en la Nova Piràmide de l’Alimentació Saludable i en la guia L’alimentació saludable en l’etapa escolar. 

9. Treballar el material de la FAO pel Dia Mundial de l’Alimentació 2018

Treballar amb els infants i joves el contingut del llibret explicatiu per a escoles i les propostes d’activitats que ha creat la FAO per al Dia Mundial de l’Alimentació 2018, i participar al concurs de pòsters per a l’ocasió aprofitant per fer treball lingüístic amb eslògans en castellà o anglès.

10. Organitzar una col·lecta d’aliments

Recollir aliments a l’escola o l’esplai amb la finalitat d’enviar-los a les persones que més ho necessiten. Això es pot fer a través d’organitzacions que s’encarreguen de recollir-los i fer-los arribar als seus destinataris, com per exemple, el banc dels aliments, la Creu roja (banc d’aliments), o altres entitats com les que menciona aquest article de xarxanet: 8 iniciatives d’ajuda alimentària amb que pots col·laborar.

Us animeu a celebrar el Dia de Mundial de l’Alimentació amb alguna d’aquestes propostes?

I si us ha agradat aquesta entrada, compartiu-la a les xarxes! 😉

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

Necessites Temps Educatiu del Migdia?

Estàs buscant una entitat que gestioni el menjador escolar o Temps Educatiu del Migdia de la teva escola? Contacta amb nosaltres i ens encarregarem de tot! Treballem en estreta col·laboració amb l'escola i l'AMPA o AFA. Suma't als migdies per un món millor: educació en valors i alimentació sana i sostenible.

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai