El dia 7 d’abril és el Dia Mundial de la Salut, un dia que serveix per sensibilitzar a la població de la importància d’aconseguir i mantenir un benestar físic, mental i social. És important que els nostres infants i joves tinguin una vida sana i activa, amb jocs, activitats, tallers, una dieta saludable, sostenible i de proximitat.

Recentment, el Ministeri de Consum i la Gasol Foundation van llençar la campanya #LoReconozco, que utilitza l’humor per a promoure esmorzars i berenars saludables a les llars. La iniciativa va néixer com a resposta a la problemàtica del sobrepès i l’obesitat infantil a Espanya.

Per què és necessària una campanya com aquesta?

Segons un estudi de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), el 40,6% d’infants d’entre 6 i 9 anys tenen sobrepès o obesitat, a Espanya. Durant la preadolescència i adolescència, les xifres segueixen la mateixa línia. El 2019 i segons un informe de la Gasol Foundation, el 34,9% dels joves d’entre 8 i 16 anys tenien sobrepès o obesitat.

Els factors principals que influeixen a tenir sobrepès o obesitat estan relacionats amb l’activitat física, l’alimentació, la son i el benestar emocional. La campanya #LoReconozco se centra a promoure esmorzars i berenars saludables per tal de canviar aquesta tendència. Segons l’informe de la Gasol Foundation del 2019, un 31,7% de joves i infants pren brioixeria industrial habitualment.

Així doncs, es tracta d’una campanya de sensibilització que es dirigeix a les famílies que no tenen l’hàbit d’esmorzar i berenar de forma saludable o que tot just s’hi estan endinsant. “#LoReconozco” posa el focus en què el primer pas és reconèixer la necessitat de millorar per tal d’endinsar-se en un procés d’aprenentatge.

En la campanya es van transmetre algunes idees com que cal respectar el temps que necessita l’infant i evitar les presses i les pressions, sobretot quan introduïm aliments nous. Animar els infants a participar en la planificació i la presa de decisions pel que fa als àpats pot ser molt positiu. També es recomana no utilitzar mai el menjar com a premi o com a càstig.

Petits canvis per menjar millor

Des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i el Departament de Salut han promogut diverses guies i documents en aquesta línia, com ara la guia i el vídeo “Petits canvis per menjar millor”.

Aquesta guia fa recomanacions sobre com millorar la nostra dieta amb l’objectiu de fer-la més saludable. A grans trets, el que recomana és menjar més fruites i hortalisses; llegums; fruita seca; i dur una vida activa i social. També promou que bevem més aigua; prenem aliments integrals; consumim oli d’oliva verge i aliments de temporada i proximitat. Finalment, cal reduir la quantitat de sucre i sal que consumim, la carn vermella i processada i els aliments ultraprocessats.

Si vols aprofundir més en la matèria, et proposem el recurs “L’alimentació saludable en l’etapa escolar. Guia per a famílies i escoles” en què hi ha un ampli ventall d’idees per a menús, esmorzars, berenars, adaptacions per a intoleràncies, al·lèrgies o dietes sense proteïna animal i molt més.

També pots consultar els 10 principis bàsics de l’alimentació saludable al menjador escolar en aquest recull de Fundesplai (Fundació Catalana de l’Esplai).

7 idees per a esmorzars i berenars saludables

A continuació, suggerim alguns esmorzars i berenars saludables perquè puguis començar a fer el canvi. Ens hem basat en la guia “Millorem els esmorzars i berenars dels infants“, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

7 idees esmorzars i berenars saludables Fundesplai
  1. Fruita fresca de temporada
  2. Entrepà de pa integral o torrades amb formatge, truita, hummus, olivada o altres “patés” vegetals. Et proposem que llegeixis l’article “24 alternatives als entrepans d’embotit” per a agafar inspiració.
  3. Flocs de blat de moro, avena, muesli o arròs inflat (sense sucres afegits).
  4. Llet o iogurt natural (sense sucres afegits) amb muesli o fruita fresca.
  5. Fruita seca (nous, ametlles, avellanes, etc.) sense sal.
  6. Hortalisses: tomàquet, bastonets de pastanaga, cogombre, crema d’albergínia, etc.
  7. Batut amb llet, fruita fresca i fruita seca.

Altres consells: evitem els sucs de fruita i acompanyem els esmorzars o berenars amb aigua, amanim torrades i entrepans sempre amb oli d’oliva, i sobretot; intentem eliminar els ultraprocessats, els sucres afegits i els embotits.

Aquests són només alguns consells per a promoure hàbits saludables en els infants i adolescents. En coneixes més? Vine a l’exposició Menja, Actua, Impacta i descobreix molts més trucs i solucions per a fer front als hàbits poc saludables a l’hora d’alimentar-nos.

 

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat

Necessites Temps Educatiu del Migdia?

Estàs buscant una entitat que gestioni el menjador escolar o Temps Educatiu del Migdia de la teva escola? Contacta amb nosaltres i ens encarregarem de tot! Treballem en estreta col·laboració amb l'escola i l'AMPA o AFA. Suma't als migdies per un món millor: educació en valors i alimentació sana i sostenible.

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai