En els menjadors escolars cal garantir una alimentació saludable, equilibrada i sostenible per als infants. Una nutrició adequada és un dret fonamental de tots els infants i les entitats que oferim servei de menjador escolar l’hem de garantir amb excel·lència.

> Descobreix el nostre projecte de Temps Educatiu del Migdia en què afavorim l’alimentació saludable

El dinar és un dels àpats més importants del dia, que hauria d’aportar el 35% d’energia, segons la guia L’alimentació saludable en l’etapa escolar de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (2012), per això cal ser molt curosos a l’hora de programar els menús per als infants.

A més a més, el 44,51% dels alumnes (Infantil i Primària) de l’estat espanyol es queden a dinar a l’escola i més del 13% dels alumnes d’ESO (segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística – 2012), així que, l’alimentació saludable en els menjadors escolars contribueix al bon estat general de la població.

Una alimentació saludable manté el funcionament òptim de l’organisme, garantint un creixement i desenvolupament adequat i un bon estat fisiològic al llarg de la vida, reduint el risc de patir malalties. Per tal que es puguin donar aquestes condicions, una alimentació saludable ha de ser suficient, completa, variada i equilibrada, però també adaptada a les característiques individuals, satisfactòria i atractiva, segura, sostenible i assequible. Condicions que es compleixen en el model d’alimentació que oferim als infants al Temps Educatiu del Migdia o menjador escolar.

L'alimentació saludable i equilibrada al menjador escolar és un dret fonamental dels infants Click To Tweet

Avui us resumim els 10 principis bàsics que ha de complir el menú escolar per ser saludable:

1. Menús que segueixen l’alimentació Mediterrània

Tenim la sort de viure en un territori amb una de les dietes més saludables del món. Segons la ciència, la dieta mediterrània és un model alimentari excel·lent per a la salut perquè és variat, basat principalment en productes frescos, locals i de temporada. L’alimentació mediterrània pot ajudar a prevenir obesitat, malalties cardiovasculars, càncers i depressions, entre d’altres problemes de salut.

A Catalunya, la certificació Amed identifica els serveis d’alimentació que segueixen els criteris de la dieta mediterrània. Al nostre Temps Educatiu del Migdia fem menús de dieta mediterrània.

2. Abundància de productes vegetals

Un dels pilars de la dieta mediterrània és l’abundància de cereals, verdures, hortalisses, fruites, llegums i fruits secs com a base dels àpats. Les postres han d’estar basades en fruita fresca i el segon plat ha de portar una guarnició d’amanida. A nostre Temps Educatiu del Migdia servim fruita de postres quatre dies per setmana.

3. Es prioritzen els cereals integrals

Els cereals integrals són aquells que no han estat sotmesos a un procés de refinament i conserven totes les vitamines i minerals, així com la fibra present a les capes exteriors de la baina del cereal.

Dels cereals integrals, cal destacar l’elevat contingut en midó, proporcionant energia d’absorció lenta a l’organisme. A més a més, destaquen pel seu elevat contingut en fibra dietètica i la seva riquesa en vitamines del grup B. D’altra banda, si es comparen amb els cereals refinats, presenten un major contingut en vitamina E i minerals (magnesi, potassi, ferro i calci). A més a més, els cereals integrals combinats amb els llegums són una font de proteïna d’alt valor biològic, proporcionant a l’organisme molts aminoàcids essencials (aminoàcids que només podem obtenir amb la dieta). És recomanable anar introduint el pa integral com acompanyament dels àpats.

Els cereals integrals més habituals són l’arròs, el blat, el sègol i la civada, que han estat fonamentals en la dieta dels nostres avantpassats. Als nostres menjadors escolars prioritzem els cereals integrals.

4. S’utilitza l’oli d’oliva com a font de greix principal

L’oli d’oliva té grans avantatges per a la salut, per això és recomanable fer-ho servir per amanir i per cuinar. Fins i tot s’ha demostrat que pot prevenir malalties cardiovasculars i alguns tipus de càncer.  A les nostres cuines prioritzem l’oli d’oliva per amanir i per cuinar.

5. Alt contingut de peix en els menús

Tan el peix blau com el blanc tenen molta presència a la cuina mediterrània. Són aliments molt saludables; rics en proteïnes d’alt valor biològic, greixos poliinsaturats (on s’inclouen els àcids grassos omega 3), vitamines (B, A i D) i minerals (fòsfor, iode, ferro, calci i seleni).

El menú del menjador i el de casa s’han de complementar de manera que el peix estigui present en 3 o 4 àpats a la setmana. Així ho fem al nostre Temps Educatiu del Migdia.

6. Poca carn vermella i processada

La OMS, a partir de diversos estudis científics, considera que diversos tipus de càncer podrien estar associats a un elevat consum de carn vermella (bou, vedella, porc, xai, cavall i cabra) o processada (les salsitxes de frankfurt i les seves variants, el bacó, els embotits i el pernil, entre d’altres).

Per tant, es recomana un consum ocasional d’aquest tipus de productes (màxim 2 cops a la setmana), com ja ho estableix la nova piràmide de l’alimentació saludable, i formant part de plats en els que no siguin un aliment principal. Nosaltres ja hem reduït la carn vermella i processada dels nostres menús escolars.

7. Es limiten els aliments processats, els fregits i la sal

S’han d’afavorir aliments frescos, de temporada i preferiblement ecològics per un major aprofitament dels nutrients, i la sal ha de ser iodada per evitar les carències en iode habituals al nostre territori. Així ho fem al nostre Temps Educatiu del Migdia.

8. Dieta variada

Procurar que hi hagi una bona varietat, tant d’aliments com de colors i de tipus de preparacions i presentacions al menjador escolar pot afavorir el creixement i el desenvolupament dels infants, així com el procés d’aprenentatge d’hàbits i de diversificació alimentària, i ajudar-los a identificar l’àpat i el seu entorn com un procés agradable i satisfactori. Els nostres menús del Temps Educatiu del Migdia es basen en una dieta variada i mediterrània i estan elaborats i supervisats per l’equip de nutrició i s’han revisat en el programa PREME de la Generalitat.

9. Productes làctics baixos en greix

El consum diari de làctics ha de ser preferiblement en forma de làctics fermentats (com el iogurt) o formatges, preferiblement formatge fresc o formatges tendres, els quals contenen una menor quantitat de greix. També volem fer èmfasi en què cal reduir el costum d’afegir sucre al iogurt natural o acostumar els infants als làctics ensucrats. Als nostres menjadors escolars ja hem eliminat el sucre dels iogurts.

10. S’afavoreix el consum d’aigua

L’aigua s’hauria de presentar com la principal font d’hidratació, essent necessari que els infants consumeixin aproximadament un litre i mig d’aigua diaris (6-­8 gots).

En contraposició, s’han de limitar aquelles begudes que presenten una alta concentració en sucres, però baixa en nutrients, com és el cas dels refrescos ensucrats o els sucs de fruita i batuts industrials.

La dieta mediterrània és la clau per a un menjador escolar saludable Click To Tweet

 

Nova piràmide de l'alimentació saludable i el lleure de Fundesplai

Si t’ha agradat aquest article, comparteix-lo a les xarxes!!

 

Necessites Temps Educatiu del Migdia?

Estàs buscant una entitat que gestioni el menjador escolar o Temps Educatiu del Migdia de la teva escola? Contacta amb nosaltres i ens encarregarem de tot! Treballem en estreta col·laboració amb l'escola i l'AMPA o AFA. Suma't als migdies per un món millor: educació en valors i alimentació sana i sostenible.
close

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Ja que estàs per aquí....

En la situació actual, els infants i joves necessiten, més que mai, activitats de lleure educatiu amb els amics i amigues i a la natura.

A Fundesplai tenim la determinació de donar l'oportunitat a totes les nenes i nens de Catalunya de poder gaudir del lleure educatiu de qualitat a través del temps educatiu del migdia, les activitats extraescolars, les activitats als esplais, les excursions a la natura, les colònies escolars, els caps de setmana en família...

Ajuda'ns a fer-ho possible!

Fes un donatiu

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai