Al menjador escolar i en família, hem d’acompanyar als infants amb respecte mentre mengen, confiant en el seva capacitat d’autoregulació i potenciant l’autonomia i l’auto-coneixement.
S’ha acabat l’era de “si t’acabes les llenties et faràs molt forta!”. Pressionar els nens i nenes perquè mengin pot conduir a més resistència, generar rebuig a certs aliments i conductes alimentàries poc saludables.
Aquest és un dels punts clau del document que ha publicat aquesta setmana l’Agència de Salut Pública de Catalunya: “Acompanyar els àpats dels infants; consells per a menjadors escolars i per a famílies”, en el que hem col·laborat.
Segons aquest document, que recull informació extreta de molts estudis científics, l’adult ha de decidir el què, el com i el quan menja l’infant, però és responsabilitat de l’infant decidir la quantitat del que menja.
Salut recomana que els infants participin en la decisió sobre la quantitat que han de menjar Share on X
Si ho fem d’aquesta manera, estarem potenciant hàbits alimentaris saludables, ajudant a prevenir l’obesitat infantil, implicant a l’infant en la presa de decisions i en el coneixement de les seves necessitats i del seu propi cos. Això forma part de la nostra feina diària com a educadors/es de les habilitats de la vida, i és necessari per a un bon desenvolupament tant físic com psicològic de l’infant.
S'han d'evitar les amenaces, suborns i restriccions; l'infant ha d'autoregular els seus àpats Share on X
En el marc dels menjadors escolars, s’ha de potenciar que l’estona de l’àpat sigui un moment relaxat i agradable, sense crits ni situacions estressants, fent un acompanyament respectuós i amorós. Però la nostra tasca com a educadors/es no s’acaba aquí! Això s’ha de completar amb un bon acompanyament de l’estona de lleure després de dinar tenint sempre en compte les necessitats i les emocions dels infants. Seguirem doncs potenciant l’autoconeixement i l’autonomia mitjançant jocs i activitats engrescadores i creatives, i aplicarem tècniques de resolució de conflictes per acompanyar la socialització dels nens i nenes.
Per facilitar-vos la lectura i la comprensió del document de l’Agència de Salut Pública, us hem preparat aquesta infografia que conté els 10 consells pràctics per acompanyar els àpats dels infants enumerats en el document.