El dia 29 de setembre és el Dia Internacional de la Conscienciació de les pèrdues i el Malbaratament alimentari, i des de Fundesplai ho estem treballant dins les activitats del temps educatiu de migdia.

El malbaratament alimentari és un fet real i de gran rellevància. Segons la FAO (Organització de les Nacions Unides per l’Agricultura i l’Alimentació), al món es malbarata un terç dels aliments produïts, fins a tal punt que l’any 2021 es van malbaratar 931 milions de tones de menjar. Aquestes xifres són extremadament preocupants per la salut planetària i tenen conseqüències greus tant ecològiques com econòmiques o socials.

Durant aquesta setmana, al Temps educatiu del migdia s’han dut a terme un conjunt d’activitats per tal d’afrontar el repte del malbaratament alimentari.

A través d’aquestes activitats els infants lideren accions per reduir el malbaratament alimentari i esdevenen agents de canvi per la sostenibilitat del propi menjador escolar i de les seves famílies. Són activitats que els fan reflexionar i passar a l’acció per tenir conductes respectuoses i responsables amb la pròpia salut i la del planeta.

1. GIMCANA DEL RECEPTARI PER CANVIAR EL MÓN

Es tracta d’una gimcana relacionada amb l’alimentació saludable i sostenible i amb el receptari que hem creat conjuntament amb la participació d’infants i famílies, en el qual es recullen un munt de receptes. Amb aquesta gimcana es pretén que els infants reflexionin sobre l’alimentació a la vegada que es diverteixen amb proves i jocs.

 

2. JOC DE TAULA DEL MALBARATAMENT

La proposta és la d’un joc de taula creat especialment per treballar la temàtica de malbaratament alimentari, intentant sensibilitzar als i les participants sobre la importància del consum responsable i de la importància de reduir al màxim la pèrdua i el malbaratament. Una manera divertida de tractar el tema.

 

3. CUINAPROFITA

Es tracta d’una activitat que busca que els infants prenguin consciència de la importància del reaprofitament alimentari per tal d’evitar que es malbarati tant de menjar. D’aquesta manera es plantegen receptes que es puguin dur a terme amb restes d’altres aliments i àpats i que a més a més aporten un punt d’imaginació i creació!

 

4. QUANT MENJAR LLENCEM?

Amb aquesta activitat el que es busca és fer una mena d’auditoria per poder fer una autodiagnosi sobre el malbaratament alimentari, ja sigui a l’escola a l’esplai o a casa. Les activitats s’adapten a les diferents edats per tal de fer-les entenedores i que els infants prenguin consciència de la problemàtica.

 

5. RECURSOS EDUCATIUS PER REDUIR EL MALBARATAMENT

Recull d’activitats, algunes més mogudes i d’altres més tranquil·les, per fer amb els infants i conscienciar-los sobre el malbaratament alimentari. Aquí pots trobar una activitat que potser s’adiu més al teu grup o a la casuística amb la qual et trobis. Sopes de lletres, un kahoot, frases inacabades, gimcanes…

 

I AIXÍ HO HAN TREBALLAT AL TEMPS EDUCATIU DEL MIGDIA DE LES ESCOLES

Necessites Temps Educatiu del Migdia?

Estàs buscant una entitat que gestioni el menjador escolar o Temps Educatiu del Migdia de la teva escola? Contacta amb nosaltres i ens encarregarem de tot! Treballem en estreta col·laboració amb l'escola i l'AMPA o AFA. Suma't als migdies per un món millor: educació en valors i alimentació sana i sostenible.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai