La Convenció dels drets de l’infant, ratificada al nostre país el 1990, va incorporar el dret a la participació dels infants en tots aquells àmbits de la seva vida quotidiana, per això, en el nostre model de Temps Educatiu del Migdia és prioritari el treball de l’autonomia dels infants, ja que promou els aprenentatges des de la implicació personal, respectant el dret a la participació i afavorint, d’aquesta manera, l’adquisició d’hàbits d’autonomia necessaris en l’activitat vinculada al temps per dinar.

En els menjadors escolars l’infant ha de ser el protagonista: passar de ser un subjecte passiu a ser actiu, autònom i participatiu; i l’educador/a passa de ser un o una dirigent o assistent, a un facilitador/a que acompanya el procés d’aprenentatge d’hàbits socials i alimentaris.

Els educadors i educadores motiven la participació perquè els infants puguin co-crear aquest espai des de la corresponsabilitat i percebin el Temps Educatiu del Migdia com un moment agradable de relació i convivència.

No es tracta només de servir-se sol, o de participar a parar i desparar taules, sinó que l’autonomia pot estar present en tot moment, impregnant-t’ho tot. L’espai del migdia és un temps idoni per co-dissenyar amb els infants activitats educatives que els motivin i que percebin com a pròpies, per tal d’implicar-los i despertar la suficient motivació, per aprofitar els diferents interessos i capacitats.

Moments d’autonomia personal al Temps Educatiu del Migdia

El temps del migdia a l’escola es pot dividir en 4 moments on es treballa l’autonomia personal des de diferents perspectives:

 

  1. Abans de l’àpat: què saben els infants sobre els aliments? i els menús? Cal parar taula…
  2. Durant l’àpat: Es serveixen sols, s’autogestionen el que menjaran i aprenen a ser responsables amb la seva pròpia alimentació, tal com aconsella també el document de l’Agència de Salut Pública de Catalunya: Acompanyar els àpats dels infants; consells per a menjadors escolars i per a famílies.
  3. Després de dinar: Els infants s’organitzen en grups i s’encarreguen de desparar taula i recollir l’espai de menjador com si estiguessin a casa, corresponsabilitzant-se de la cura dels espais comuns.
  4. Durant el temps de lleure: els infants participen de la planificació de les activitats que es realitzaran durant el temps de lleure, fan propostes de manera activa i expressen les seves preferències. Moltes activitats les poden organitzar ells i elles mateixes de manera autònoma i creativa amb l’acompanyament actiu dels educadors i educadores.

 

El consell d’infants com a eina de participació activa

La creació del Consell d’Infants del Menjador pot ser una eina de participació molt útil perquè els infants s’organitzin de manera autònoma, facin propostes de menú, d’activitats i celebracions que els agradaria fer. Les propostes es debaten, es voten i després tothom col·labora per poder-ho dur a terme. És una manera d’entrenar-se en la participació activa i la democràcia del dia a dia.

 

Treballar la participació activa dels infants i, per tant, la seva autonomia, també en el temps del migdia, implica afavorir el desenvolupament de nens i nenes amb capacitat per consensuar, decidir, opinar, escollir, imaginar, inventar, etc. En definida, suposa ajudar a que els infants aprenguin que són ciutadans del present amb capacitat de transformació per la millora de l’entorn, del barri, el municipi i en definitiva de la societat.

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes!

 

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat

Necessites Temps Educatiu del Migdia?

Estàs buscant una entitat que gestioni el menjador escolar o Temps Educatiu del Migdia de la teva escola? Contacta amb nosaltres i ens encarregarem de tot! Treballem en estreta col·laboració amb l'escola i l'AMPA o AFA. Suma't als migdies per un món millor: educació en valors i alimentació sana i sostenible.

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai