Alguna vegada t’has preguntat què són els productes de proximitat o Km0?

Doncs bé, són tots aquells productes de temporada cultivats o produïts molt a prop d’on finalment són venuts. Els productes de proximitat es defineixen, segons la Generalitat de Catalunya, per ser productes agroalimentaris de venta directa des dels productors (o agrupacions de productors) o amb un sol intermediari. Per tant, en aquesta definició, no s’especifica una distància concreta. Aquests productes estan regulats pel DECRET 254/2019, de 3 de desembre, pel qual es modifica el Decret 24/2013, de 8 de gener, sobre l’acreditació de la venda de proximitat de productes agroalimentaris. Aquesta iniciativa pretén potenciar la venda directa i de circuit curt i defensar els petits productors i el consum local. Aquests productes s’identifiquen amb el següent distintiu:

segell venda de proximitat Generalitat

Pel que fa als productes Km0, no tenen una etiqueta o un segell oficial específics, i es regeixen per les normes estàndard d’etiquetatge i registre sanitari. No obstant això, es consideren els productes Km0 aquells que estan produïts a menys de 100 Km de distància d’allà on són venuts. Per tant, es tracta de productes locals o comarcals.

Als nostres menjadors escolars prioritzem els productes Km0, ecològics i de temporada, ja que tenen un munt d‘avantatges en l’àmbit de la salut, ambiental i social.

Avantatges dels productes Km0

  Reducció de la contaminació

Quan consumim productes Km0 o de proximitat el nostre impacte ambiental o petjada ecològica és molt menor, ja que han de recórrer menys quilòmetres fins arribar al nostre plat i per tant, es deixen anar moltes menys partícules de CO2 a l’atmosfera durant el seu transport.

   Creació d’una economia més justa i circular

El sector productor rep el preu just i necessari, s’eviten els abusos dels intermediaris i es respecten els drets dels productors. D’aquesta manera s’afavoreix també l’economia circular i la sobirania alimentària dels territoris.

  Alimentació equilibrada i de temporada

Els productes de proximitat i Km0 són de temporada, més frescos i nutritius. A més a més, molts d’aquests aliments estan produïts de manera ecològica: no han estat tractats amb químics, tòxics o antibiòtics, han seguit una normativa estricte respecte el benestar animal, i respecten el paisatge i la fauna i la flora locals. La certificació ecològica és molt estricta i s’ha de passar un procés, sovint llarg, per poder-la obtenir. Per això s’anomenen productes de conversió aquells que es produeixen en explotacions agràries o ramaderes que estan en el procés d’aconseguir la certificació.

Els productes ecològics els pots trobar identificats amb diversos segells, però els més comuns a Catalunya són:

logo_ccpae
logo_ccpae

  Alta qualitat

Un valor molt important d’aquest tipus de productes és que mantenen intactes els seus valors nutricionals i de sabor, ja que no es sotmeten a processos per augmentar la seva durabilitat. La qualitat del producte acostuma a ser superior als productes que no són de proximitat.

   Promoció de l’economia local

La compra de productes Km0 afavoreix l’economia, l’agricultura, la ramaderia i la gastronomia local, i el desenvolupament socioeconòmic del territori.

Des de Fundesplai volem que els infants i joves siguin conscients de l’impacte que tenen els hàbits alimentaris en la nostra salut i la del planeta. Per tal d’aconseguir una alimentació saludable, sostenible i ètica, i reduir la nostra petjada ecològica, hem de consumir aliments de proximitat i prioritzar els aliments vegetals. És per això que en els menús del Temps Educatiu del Migdia escollim productes frescos de proximitat i temporada i 100% lliure d’organismes modificats o químics, reduïm la carn vermella als menús, donant alternatives de proteïna vegetal, i també afavorim el consum regular de fruites i hortalisses.

Avui et portem una entrada on et presentem alguns proveïdors que treballen amb nosaltres i amb els quals tractem d’escurçar la cadena alimentària, reduir intermediaris i activar l’explotació dels parcs agraris que tenim a prop, com per exemple el Parc Agrari del Baix Llobregat, amb 3500Ha de superfície agrícola, que s’estén entre els municipis del Prat del Llobregat, Viladecans i Gavà.

Vols saber què diuen els nostres proveïdors Km0?

Soulblim és una empresa familiar. De fet, portem sis generacions de pagesos conreant les terres del Parc Agrari del Baix Llobregat amb l’objectiu de mantenir el sabor i la qualitat de sempre.

Actualment tenim unes 14 hectàrees que estan dividides en 4 camps. I això ens permet tenir una gran varietat de productes que podem subministrar als nostres clients. Si per algun cas apareix algun factor extern, com pot ser el clima o que baixi la producció, comptem amb acords que fem amb pagesos veïns que comparteixen els mateixos criteris de qualitat i la mateixa filosofia. Aleshores també podem fer subministrament d’aquests productes.

Nosaltres fem, sobretot, fruita i verdura. Considerem que l’alimentació sostenible és molt important tant en l’àmbit individual com el col·lectiu, perquè al final són uns valors i una educació pròpia que impacten en la societat. Redueixes la petjada mediambiental, cuides el teu organisme des de dins cap a fora i pots prevenir malalties de salut de tot tipus.

Ara per ara estem certificant els nostres camps com a ecològics. De fet ja tenim una part que ja està certificada i l’altra part es troba en reconversió. És un període establert per la normativa d’agricultura ecològica des de que la finca productora sol·licita que vol fer que els seus productes siguin ecològics fins que la terra ja considerem que no té residus, químics ni cap producte sintètic. Però, hem de dir que nosaltres, des de fa més de 100 anys, no utilitzem químics en els nostres camps.

Estem molt contents de poder comptar amb la confiança de Fundesplai i per nosaltres és molt important que els infants, usuaris i usuàries de Fundesplai estiguin consumint aliments de qualitat, aliments de temporada que ens recorden al sabor de sempre, ecològics, de proximitat i, sobretot, aliments que respectin la temporalitat del camp. També és molt important perquè això ens fa reactivar l’explotació agrícola del parc agrari.

Paula Rodríguez Simón

Soulblim

Sóc el gerent de l’empresa CAMBELSON SL i elaborem productes sota la marca Naturlan. L’empresa va ser fundada en els 2005.

Jo tenia clar que volia fer quelcom diferent, ecològic i amb valors per fer canviar les coses i la dinàmica de com funciona aquest sector avui en dia. Vaig trobar una granja a Cardedeu que també compartia aquesta filosofia i ens vam ajuntar: ell em va enamorar amb una llet de qualitat i jo li pagava el preu que ell volia.

Amb el temps, ha entrat a la família en Joan, que té la granja a Lliçà i comparteix el mateix projecte que nosaltres. És llet de pastura. El pinso no porta pesticides ni dioxines, i  es tracta d’un procés natural en el qual no es pot forçar la vaca perquè et doni més llet. Com es veu, aquí mengen el que volen, quan volen, fan la llet que volen i al final tot això fa que una vaca doni llet de millor qualitat.

El producte principal és el iogurt i després elaborem llet, iogurt batut i quefir batut. Fundesplai comparteix els mateixos valors que nosaltres, perquè, a banda de ser un client que no només s’interessi pel preu, ens agrada que hi hagi una relació darrera de gent que comparteix els valors d’ecologia i de futur.

Óscar Gutiérrez

Naturlan

T’han agradat els testimonis de la Paula i l’Òscar? També treballem amb altres proveïdors de Km0 com són La Rufa Horta Ecològica (Fruita i hortalisses ECO, Alt Empordà), l’Ortiga (Fruita i hortalisses ECO, Collserola), Rietvell (Arròs ECO, Delta de l’Ebre), Eco Integral Artesans (Proteïna vegetal ECO, Mataró), Enric Roca (Carns blanques catalanes, Súria), etc. Tots ells i elles ens ajuden a mantenir una alimentació saludable en els infants i a reduir la petjada ecològica que deixem en aquest planeta!

Necessites Temps Educatiu del Migdia?

Estàs buscant una entitat que gestioni el menjador escolar o Temps Educatiu del Migdia de la teva escola? Contacta amb nosaltres i ens encarregarem de tot! Treballem en estreta col·laboració amb l'escola i l'AMPA o AFA. Suma't als migdies per un món millor: educació en valors i alimentació sana i sostenible.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai