Projectes de transformació de patis… quin tema més apassionant!!!
Ja hem parlat en altres entrades de la importància del pati de l’escola com a espai educatiu i de contacte amb la natura. És el principal espai de joc i moviment que tenen els infants durant la jornada escolar, a part de que també s’hi desenvolupen bona part de les interaccions socials entre iguals i els descobriments autònoms.
Per això, és important tenir en compte l’estructura, el disseny i els elements del pati per afavorir el joc i els aprenentatges, incorporar una mirada amb perspectiva de gènere i oferir les mateixes oportunitats de joc i exploració a totes les nenes i els nens.
Durant aquest curs 2018-19 hem engegat el projecte Patis Educatius a 3 escoles on gestionem el Temps Educatiu del Migdia i les activitats extraescolars. Amb aquest projecte acompanyem a la comunitat educativa de cada escola en el procés de transformació i millora del pati.
Un projecte compartit
He acompanyat i assessorat a les AMPA, AFA i escoles per tirar endavant amb el projecte compartit i participatiu en totes les fases del procés de transformació del pati: des de la creació de la comissió de patis fins a la millora dels espais.
Un dels reptes més importants d’aquest projecte és incloure els infants en tot el procés: en la pluja d’idees per a les noves propostes, en la ubicació dels nous espais observant els seus racons preferits i en la construcció d’aquests buscant tasques on puguin participar amb seguretat.
Patis més inclusius
La Comissió de Patis, formada per famílies i mestres, ha estat l’encarregada de tirar endavant el projecte a cadascuna de les escoles i organitzar les jornades de treball. Aquestes jornades, que són el final de la primera etapa del projecte, han estat festives i alegres on famílies i mestres s’han trobat per crear, cooperar i construir les millores dels patis.
Les escoles participants del projecte han creat espais nous i diferents, aconseguint així diversificar el joc i el moviment, naturalitzar l’espai, oferir oportunitats d’aprenentatge i, en definitiva, crear un pati més inclusiu on totes les nenes i nens s’hi sentin a gust i puguin practicar la seva meravellosa capacitat de jugar lliurement.
Les diferents comissions de Patis, algunes liderades per famílies i d’altres per mestres, s’han esforçat molt per dissenyar espais segurs, amb materials reutilitzats i de construcció senzilla a l’abast de la comunitat educativa.
Més informació sobre projectes de transformació de patis
- Com fer més natural i educatiu el pati de l’escola – Fundesplai
- Escoles que estan transformant el pati – Fundesplai
- 10 passos per començar a transformar el pati de l’escola – Fundesplai
- Els patis de les escoles: espais d’oportunitats educatives – PDF Fundació Jaume Bofill
- El nou safareig – blog amb recursos per transformar el pati
Si us ha agradat aquesta entrada, compartiu-la a les xarxes!