Ja fa uns anys que els escape room estan molt de moda, i és que es poden convertir en una activitat grupal ideal per fer amb els amics i amigues, amb l’esplai, amb l’escola, amb la família… Una estona on es posen a prova habilitats, nervis, capacitats de raonament i comunicatives i també molta diversió.

Es tracta d’un joc on totes les persones participants han de col·laborar per tal de poder resoldre els enigmes que es plantegen i que permeten que puguin anar avançant fins a poder escapar de la sala on es troben. Es creen dinàmiques cooperatives molt enriquidores que afavoreixen la motivació i concentració dels i les participants… potser és per això que comencen a estar molt de moda a les escoles i instituts?

En aquesta entrada trobaràs informació sobre les escape room educatives:

  1. Jocs a l’estil “escape room”
  2. Tipus d’escape room
  3. 15 escape room educatius per a infants i joves

JOCS A L’ESTIL “ESCAPE ROOM”

És evident que els escape room són jocs de pistes, però podem diferenciar algunes coses sobre aquests tipus de jocs que potser t’interessen a l’hora d’escollir l’activitat més convenient per fer amb els infants i joves.

  • JOC DE PISTES: parlem de joc de pistes quan per poder anar avançant en el joc cal resoldre una prova que et durà a una següent pista, i així successivament fins aconseguir l’objectiu final, sigui quin sigui. Els jocs de pistes sempre han estat una molt bona eina en el món dels esplais i l’educació en el lleure, ja que permeten dur a terme un munt d’activitats diferents per tal d’aconseguir un objectiu.
  • ESCAPE ROOM: tal com indica el seu nom, es tracta de resoldre un joc per poder escapar d’una habitació tancada. En aquest cas les proves que es troben en l’espai concret poden ser de molts tipus diferents, i la resolució d’una porta a poder avançar en el joc fins aconseguir sortir-ne.
  • BREAKOUT: els breakout també es consideren jocs d’escape però amb la diferència que es poden fer en qualsevol espai i que l’objectiu és el d’obrir alguna caixa o cofre que està tancat per candaus o codis. D’aquesta manera les pistes han de dur a obtenir les solucions per tal de poder obrir aquest objecte misteriós i trobar allò que hi ha dins.

TIPUS D’ESCAPE ROOM

Hi ha diversos tipus d’escape room que ens permetran passar una bona estona i posar-nos a prova per resoldre totes les proves que es plantegen, així com també hi ha moltes temàtiques diferents, des d’investigar misteris històrics, resoldre crims, alguns més futuristes o d’altres també més educatius.

  • EN UNA SALA: aquests són els tipus d’escape room originals, es tracta de resoldre tots els enigmes dins d’una sala tancada. A mesura que es van resolent les pistes es va aconseguint avançar en el joc fins que s’aconsegueix sortir. Habitualment hi ha un temps límit, uns 60 minuts, que fan que el joc sigui més emocionant, i també hi ha l’ajuda del game master, la persona que dirigeix el joc i que controla que tot estigui en ordre des de fora la sala. Es poden trobar escape room per a infants i també per a adults de temàtiques molt diverses. Per a escoles existeixen sales presencials que ofereixen escape room per a grups escolars, com la nostra Escape Food Junior, o altres escape room que estan pensats perquè els mateixos/es mestres o educadors/es puguin imprimir-se els materials i executar-les pel seu compte a l’escola, institut o esplai, o fins i tot hi ha empreses que es traslladen al centre educatiu per fer escape room portàtil.
  • DIGITAL: en aquest cas la dinàmica de resoldre els problemes que es plantegen es fa de manera digital, i per tant caldrà algun dispositiu com ordinador, tauleta o mòbil. A vegades es requereix de més d’un dispositiu per tal de poder-los dur a terme. Aquesta tipologia és molt útil per passar una bona estona amb familiars o amics/es que estan a la distància. Hi ha escape rooms per adults i també d’altres pensats per a infants que també requereixen que hi hagi una persona adulta supervisant el joc.
  • A L’AIRE LLIURE: el plantejament és el mateix que el dels escape room de sala, però en aquest cas les proves i enigmes es troben a l’aire lliure. Tant en podem trobar en un espai delimitat i preparat expressament per això com d’altres pensats per fer-se en alguna ciutat i que a la vegada serveix per fer una visita turística, per exemple. Aquesta és una bona opció per a les persones que no els agrada estar tancats en un espai durant molta estona.

15 ESCAPE ROOM EDUCATIUS PER A INFANTS I JOVES

Ja hem vist doncs que hi ha molts tipus de jocs de pistes, d’escape room i breakout de moltes temàtiques diferents, però a nosaltres ens agradaria presentar-vos-en alguns que tenen una vessant educativa per fer amb infants i joves. Una manera d’aprendre sobre algunes temàtiques i que també faran que passin una estona divertida i distesa.

Actualment tenir recursos educatius com els jocs d’escape room, permet a docents, famílies i monitors/es captar l’atenció dels infants i joves a través del joc i treballar continguts en profunditat i d’una manera divertida.

Et presentem 15 escape room educatius perquè puguis fer a casa, a l’escola o a l’esplai. Hem escollit aquests jocs pensant en la seva tipologia i, per tant, en el contingut que ofereixen a nivell educatiu i de valors. D’aquesta manera no només es planteja com una activitat lúdica, sinó que també té un rerefons amb el qual s’aprèn i després es pot raonar obrir un debat, o profunditzar en el tema obrint una investigació. Alguns són propostes digitals, d’altres cal desplaçament a l’espai on es duen a terme i d’altres que els poden venir a fer al centre educatiu.

Fes un cop d’ull a les 15 propostes d’escape room que et presentem a continuació perquè de ben segur que alguna podràs aprofitar!

1. ESCAPE FOOD 2050

Autoria: Fundesplai i Cronologic escape room
De pagament
Edat recomanada:
a partir de 15 anys
Espai:
Presencial – Carrer del Riu Anoia, 42, 54, 08820 El Prat de Llobregat, Barcelona

Ideal per a grups d’amics i amigues a partir de 15 anys / famílies amb adolescents
Aquest és un escape room que té lloc en una sala i que està pensat per a major de 15 anys. La temàtica d’aquest escape room no passa desapercebuda, i és que entres fent la compra però en pagues el preu l’any 2050. Un escape room pensat perquè els joves i adults reflexionin sobre com estem tractant el planeta i les conseqüències que comporten a tots els nivells les nostres accions.

Escape food 2050

2. ESCAPE FOOD JUNIOR

Autoria: Fundesplai i Cronologic escape room
De pagament
Edat recomanada:
a partir de 9 anys
Espai:
Presencial – Carrer del Riu Anoia, 42, 54, 08820 El Prat de Llobregat, Barcelona

Ideal per a escoles / grups amb infants / famílies / festes d’aniversari
Un room escape infantil, el primer pensat per fer amb tot el grup classe per a infants de 9 a 12 anys. També ideal per a famílies!!! Amb aquest room escape els infants seran els encarregats de tenir cura de la Terra gràcies a les seves accions. Una bona manera de conscienciar als infants sobre els seus actes i la repercussió que tindrà això en el present i futur.

Escape food Junior

3. L’ESTIU PERDUT DE LA BOLBORETA

Autoria: Fundesplai
Gratuïta
Edat recomanada:
a partir de 7 anys
Espai
: Digital
Aquest escape room està pensat perquè hi pugui participar tota la família, des d’infants més petits amb l’ajuda dels més grans i també dels adults. Es tracta d’una papallona, la Bolboreta, que ha de descobrir el seu estiu perdut tot resolent proves sobre la fauna i la flora de Catalunya.

L’estiu perdut de la Bolboreta

4. ATRAPADA AL DELTA DEL LLOBREGAT

Autoria: Fundesplai
Gratuïta
Edat recomanada:
a partir d’11 anys
Espai:
Portàtil d’autogestió al centre educatiu
La Janna s’ha quedat atrapada a un espai amagat del Delta del Llobregat i necessita l’ajuda dels infants per tal de poder-ne sortir. Un escape room ambientat al Delta del Llobregat però que es pot fer des de qualsevol espai, només cal un dispositiu amb connexió a internet i imprimir el material del joc. Està pensat per a infants de Cicle Superior de Primària i de 1r i 2n d’ESO. Una bona manera d’aprendre aspectes de la fauna i la flora d’aquest delta tan important.

Atrapada al Delta del Llobregat

5. LA REVOLTA DELS TOMÀQUETS

Autoria: Fundesplai
Gratuïta
Edat recomanada:
a partir de 13 anys
Espai
: Digital
Pensat per a joves d’entre 13 i 16 anys aquest escape room planteja la revolta del poble tomaquer que veu com l’alimentació del planeta s’està veient fortament afectada pel malbaratament i els hàbits poc saludables. Una bona opció perquè els joves prenguin consciència de quina és la situació en relació a la situació alimentària del planeta.

La revolta dels tomàquets

6. MISSIÓ FLORIDA

Autoria: Som-hi games
Gratuïta
Edat recomanada:
a partir de 4 anys
Espai:
Digital
Resulta que a l’Estat de Florida s’han quedat sense flors a causa de la contaminació, i conseqüentment la població ha perdut la seva alegria. Els infants es convertiran en investigadors per tal de poder trobar una solució a aquesta problemàtica. Una bona manera perquè els infants d’entre 4 i 10 anys preguin consciència de les conseqüències de la contaminació, no només a la natura, sinó també en l’estat anímic i físic de les persones.

Missió Florida

7. EL SILENCI DEL MIRALL

Autoria: Sant Joan de Déu
Gratuït
Edat recomanada:
a partir de 12 anys
Espai:
Digital però es recomana fer-lo presencial amb els participants
Aquesta proposta creada des de l’Hospital Sant Joan de Déu, està pensada perquè els adolescents prenguin consciència sobre les conseqüències del ciberbullying. Es presenta el cas de la Teresa, una nena que desaparèixer misteriosament quan va demanar d’anar al lavabo i ningú la va veure més. Només va deixar un missatge al mirall que potser pot ajudar a resoldre el cas.

El silenci del mirall

8. ALERTA PLÁSTICO

Autoria: Pelagic Benthic
Gratuït
Edat recomanada:
de 9 a 12 anys
Espai:
Digital però es recomana fer-lo presencial amb els participants
Amb aquest escape el que es pretén és que els infants prenguin consciència sobre l’efecte la contaminació del plàstic en l’àmbit marí. A més a més inclou recursos perquè el professorat tingui més eines per poder tractar el tema.

Alerta plástico

9. Eskut Kímic

Autoria: Protecció civil. Playduca, Cripthos
Gratuït
Edat recomanada:
de 9 a 12 anys
Espai:
Digital, és necessari que els participants estiguin connectats a través de videotrucada
El joc Eskut Kímic està pensat perquè es faci en grups de 3, de tal manera que aquests participants estiguin connectats entre si a través de videotrucada ja que reben informacions diferents per poder resoldre els reptes. Es situa a Tarragona on un accident a les fàbriques químiques està deixant la ciutat plena d’un núvol tòxic. Cal evitar la tragèdia i que les conseqüències siguin terribles!

Eskut Kímic

10. Sea Level Rise

Autoria: United Explanations, Diputació de Barcelona, Xarxa de ciutats i Pobles cap a la sostenibilitat, Setmana de l’energia, Sustainable energy week
Gratuït
Edat recomanada:
a partir de 12 anys
Espai:
Digital, és necessari que els participants estiguin connectats a través de videotrucada
Sea Level Rise presenta un joc d’escape digital en el que cal vèncer l’emergència climàtica. El municipi en el qual et trobes està en risc d’inundació i cal que supereu les diverses proves per poder salvar-lo. Un joc d’uns 50 minuts que està pensat perquè hi juguin 4 persones que estiguin connectades a través de videotrucada per poder anar resolent tots els enigmes que es presenten.

Sea Level Rise

11. Retorn a la Terra

Autoria: Conscorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental
Gratuït
Edat recomanada:
Cicle Mitjà i Superior de primària i ESO
Espai:
Portàtil – als centres educatius
Amb aquest joc d’escape que es situa a cada centre educatiu que ho sol·liciti, s’ofereix una activitat que es centra en la generació dels residus, la recollida selectiva, i la prevenció que se’n pot fer a escala global i local. El consumisma, la manca de recursos naturals, la mala alimentació… un conjunt de temes perquè els infants prenguin consciència de la necessitat de fer un consum responsable.

Retorn a la Terra

12. Stop Muros

Autoria: Programa UOC de creació d’escape room
Gratuït
Edat recomanada:
de 12 a 18 anys
Espai:
Portàtil d’autogestió al centre educatiu / Digital
La UOC ofereix un breakout en dos formats diferents, per un costat en format digital, i per l’altre pensat perquè cada centre educatiu se’l pugui muntar, proporcionant tota la informació necessària per tal de poder-lo crear i que es pugui resoldre. Stop Muros és un joc de breakout pensat per parlar sobre les migracions i les fronteres, aconseguint obrir un candau final que els durà a la victòria i a trencar amb molts dels murs físics i mentals que ens posem com a societat.

Stop Muros portàtil d’autogestió al centre educatiu

Stop Muros digital

13. Escapa del aula

Autoria: Programa UOC de creació d’escape room
Gratuït
Edat recomanada:
a partir de 14 anys
Espai:
Portàtil d’autogestió al centre educatiu
El joc Escapa del aula està pensat per trencar i superar algunes de les barreres que ens trobem en el nostre dia a dia com són els prejudicis, els límits, els condicionants etc. Es busca que els i les participants vagin superant les proves i realitzin una prova final amb la que es treballi la flexibilitat, creativitat o originalitat entre d’altres, i que posteriorment es pugui compartir amb la resta de companys i companyes. També es tracta d’un joc en format breakout.

Escapa del aula

14. LGTBIQ+

Autoria: Programa UOC de creació d’escape room
Gratuït
Edat recomanada:
de 12 a 18 anys
Espai:
Portàtil d’autogestió al centre educatiu
Aquesta joc de breakout està orientat a treballar totes les temàtiques relacionades amb la identitat de gènere i l’orientació sexual i tots aquells estereotips que fan que pensem d’una manera o una altra. És una bon joc per tal de fer reflexionar als joves i que s’adonin de quin és el seu punt de vista sobre el tema de la identitat.

LGTBIQ+

15. Fàbrica STEM

Autoria: Pla de formació STEMcat
Gratuït
Edat recomanada:
entre 6è de primària i 4t d’ESO
Espai:
Digital, però es necessiten targetes que proporciona el professorat.
Una fàbrica STEM abandonada és l’escenari d’aquest escape, en el qual caldrà desxifrar el codi Turing que permeti sortir-ne i no acabar explotant. Aquest joc està pensat perquè s’hi jugui amb equips de 3, cada equip haurà de tenir un dispositiu (ordinador o tauleta) per poder jugar i així anar avançant en el joc i obtenir el codi final necessari.

Fàbrica STEM

Ja t’hem presentat 15 propostes d’escape room digitals, presencials o portàtils i alguns en format breakout. No volem perdre l’oportunitat d’explicar que també hi ha recursos que permeten crear el teu propi joc d’escape room o breakout per fer amb els teus alumnes, d’aquesta manera pots personalitzar-lo al màxim amb els continguts que necessitis i el nivell que creguis necessari. En aquest recurs de la Generalitat de Catalunya hi trobaràs moltes idees que et permeten crear les teves pròpies proves per a un escape room o un breakout educatiu, així com Genially també s’ha convertit en una eina clau per crear jocs de pistes d’aquest tipus!

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai