Un grup de nenes i nens de nou anys s’endinsa a la pineda apartant branques que en moure’s desprenen olor de resina. Caminen a grans gambades sobre la molsa flonja i molla. El cant de les cigales ho envolta tot. I de cop i volta, un crit d’eufòria: «l’he trobat!! veniu!».

Ja han trobat el tresor amagat al bosc. Obren la capsa amb cautela i a dins hi descobreixen un fragment de mapa, retallat com un trencaclosques, una ploma d’un ocell del que han de descobrir el nom i una pedra pintada amb símbols estranys. Ho treuen tot amb presses. Se sent una rialla d’excitació, i un «seguim? em toca a mi portar el GPS!».

Sabeu a què estan jugant? A Geocaching!

El Geocaching o geocerca és un joc a l’aire lliure que consisteix en buscar i trobar tresors amagats amb l’ajuda del GPS. Va néixer el 2001 i ara ja és tan popular que hi ha més de 2 milions de catxés (tresors) amagats en tot el món; a les ciutats, a la natura, als boscos, muntanyes i fins i tot a dins el mar!

És un joc que es va construint entre tothom que hi juga, ja que els tresors els amaguen els mateixos jugadors i jugadores, i per tant, les possibilitats d’amagatalls, de creativitat a l’hora de fabricar els tresors i de complicació de la ruta són quasi infinites.

El Geocaching aplicat a l’educació

El Geocaching afegeix motivació i estimula els infants a caminar, a implicar-se en l’activitat i a gaudir de la natura.

A més a més, ofereix un context lúdic idoni per desenvolupar l’esperit crític, treballar en equip i cooperar amb els companys.

El Geocaching és una gran oportunitat per desenvolupar les competències bàsiques a través de l’activitat física i l’orientació. És una combinació ideal entre l’ús de la tecnologia, la gamificació de l’aprenentatge i activitat a l’aire lliure. Es poden fer geocachings de coneixement de l’entorn, de matemàtiques, de medi natural, de geologia, geografia, història, i fins i tot literatura.

Hi ha rutes literàries amagades per les ciutats o per indrets que inspiren novel·les o poemes. Hi ha catxés especials que s’anomenen EarthCaches que marquen punts destacats de la geologia del territori i transmeten coneixements sobre el medi ambient. Hi ha institucions, governs, museus i parcs naturals que fan servir el Geocaching o els EarthCaches per crear rutes d’interès paisatgístic,  natural o cultural en el territori. També hi ha escoles que creen circuïts de pistes amb trencaclosques geomètrics dins el tresor i preguntes matemàtiques que s’han de resoldre per trobar el següent catxé o tresor.

Les possibilitats pedagògiques del Geocaching són enormes! Click To Tweet

Inicialment el Geocaching no estava dissenyat com a eina educativa, però mica en mica ha anat guanyant adeptes en el món educatiu perquè ha quedat demostrat que pot ser una gran eina que afavoreix els aprenentatges vivencials i significatius.

Cada vegada hi ha més escoles, esplais i famílies que busquen o amaguen tresors i participen d’aquest joc global, perquè una excursió a la muntanya, una sortida escolar o unes colònies poden tenir encara més emoció amb el Geocaching!

Com preparar una sortida amb Geocaching?

1. Aconseguiu un dispositiu GPS

O un telèfon mòbil o smartphone amb funció de GPS.

2. Descarregueu-vos una aplicació gratuïta

Per poder jugar a Geocaching amb el mòbil us heu de descarregar una aplicació gratuïta que us facilitarà molt la feina molt la feina per buscar els amagatalls i ens ajuden a publicar fotos quan els hem trobat.  Les dues aplicacions de Geocaching més habituals són: Geocaching i c:geo.

3. Exploreu el mapa i trieu el tresor que voleu anar a buscar

Per decidir-vos heu de tenir en compte diversos factors, així com l’edat dels nens i nenes que us acompanyen i la localització. Els factors més importants a considerar quan estem començant són:

  • El tipus de catxé (tresor): N’hi ha de diversos tipus, però és recomanable començar pels tradicionals per anar agafant rodatge i entendre bé el funcionament del joc. Però si el que volem és un joc de pistes que vagi enllaçant un catxé amb un altre, haurem de triar un Multi-cache. També hi ha els Mysery cache que ens fan passar proves i trencaclosques abans de poder continuar.
  • La mida del catxé (tresor): per iniciar-se al món del Geocaching amb infants és preferible començar pels catxés grans o mitjans (amb més estrelles) són més fàcils de trobar i més estimulants per als nens i nenes. A més a més, a dins hi poden haver objectes d’intercanvi (agafes algun dels objectes de la capsa a canvi de deixar-ne un altre) o objectes viatgers (geocoins –geomonedes- o travel bugs que viatgen per tot el món saltant de catxé a catxé).
  • La dificultat: Per iniciar-nos en aquesta aventura hem de ser modestos i començar pels catxés de poca dificultat (valor de dificultat 1 o 1,5) per evitar la frustració de no aconseguir trobar-lo.
  • Altres atributs: Alguns catxés tenen una icona especial que indica que està «recomanat per nens». Podem aprofitar aquesta informació i començar per aquí.

4. Feu una prova

Feu la prova buscant el tresor primer vosaltres abans d’implicar a tot el grup. Així podreu veure si la dificultat s’ajusta a les necessitats del grup. Feu els ajustos que siguin necessaris. És important valorar la durada del joc. Si només comptem amb una jornada escolar, haurem d’incloure al temps de cerca el temps de transport (ens apropem al catxe en autocar, en tren o caminant?). Però si es tracta d’una activitat puntual de les colònies només valorarem el temps de la cerca del tresor.

5. Convideu al grup a jugar

Convideu a tot el grup d’infants o joves a participar. Si es fa a través d’un centre d’interès o d’algun personatge imaginari encara afegim més emoció al joc. Establiu unes normes del joc clares: podem fer un joc més cooperatiu o més competitiu (en aquest cas, podem repartir uns quants GPS, un per cada 4 o 5 infants, per exemple).

6. A l’aventura!

Un cop seleccionat el tresor que voleu trobar, només cal que seguiu les coordenades!

Però un cop arribats a tocar del punt, haurem de trobar l’amagatall precís i això requerirà del nostre instint més intuïtiu. On estarà amagat el tresor? A sota una pedra? Lligat en una branca? Enterrat al terra? Entre les herbes? En una cova? Bona sort!

7. Enregistreu la troballa

Un cop trobat el catxe, marcarem amb un bolígraf el dia que l’hem trobat all llibre de visites, i després també el marcarem com a trobat al web geocaching.com, o simplement a través de l’aplicació. Ara ja en podem seleccionar un altre! Ens atrevirem amb un Multi-cache? O potser una ruta de Earthcaches? O un Mistery cache?

8. Amagueu un tresor

Quan el grup ja estigui iniciat en el joc, podem plantejar-nos de crear els nostres propis tresors i amagar-los en llocs especials. En aquest cas, podem fer un procés participatiu dels infants i joves per decidir què posar dins els tresors i on amagar-los.

El Geocaching permet fer sortides escolars gratuïtes a l’entorn proper amb un estímul afegit. Podem cercar catxés amagats pel barri, al centre històric de la ciutat on vivim, o als parcs urbans. Fins i tot els podem crear nosaltres com a educadors/es per enriquir el nostre centre d’interès o projecte en el que estiguem treballant, sigui la que sigui l’àrea o competència que vulguem potenciar.

I no oblideu que cada vegada hi ha més espais naturals, museus, ajuntaments o entitats com nosaltres que organitzem sortides d’un dia amb Geocaching per a escoles. Aquestes sortides tenen un alt contingut pedagògic i lúdic, combinant l’activitat física amb la implicació emocional, les relacions entre alumnes, la cooperació, el treball en equip i el desenvolupament de les competències.

Altres recursos sobre Geocaching

Si us ha agradat aquesta entrada compartiu-la a les xarxes!

Vols unes colònies escolars genials?

Descobreix totes les temàtiques de les nostres colònies a les cases que tenim per Osona, el Montseny, la Noguera, la Selva... programes educatius complerts per a totes les edats! Des d'Infantil fins a ESO.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai