Fem bategar el temps del migdia!

Els agents de la comunitat educativa ho tenim clar, els menjadors escolars han de tenir COR.

S’ha acabat el fet de donar de menjar per tal de cobrir una necessitat biològica, defugim de tenir espais freds i sense vida on seure durant l’estona del migdia.

Passem de l’anonimat dels professionals a la passió de les persones que acompanyen…

Cadascú al seu ritme, no hi ha pressa, una passa darrera l’altra…

Ara, això sí, amb pas ferm, amb la constància que necessita l’aprenentatge dels hàbits, amb la paciència i l’estima que requereix crear espais d’aprenentatges, amb el convenciment que el que fem avui és la millor de les inversions que podem aportar a la societat.

És un procés individual de cada centre, que parteix del diagnòstic i l’avaluació del menjador per tal de fixar-se objectius concrets que facin bategar el cor, que posin l’infant al centre de les accions, que siguin coherents amb l’entorn i amb el projecte educatiu del centre.

Famílies i mestres s’han de posar d’acord perquè la gestió d’aquest espai garanteixi el desenvolupament integral de les capacitats individuals i socials de l’infant. Per fer que el batec del cor sigui pausat i constant.

El temps del migdia és temps educatiu

El Temps Educatiu del Migdia ha d’estar integrat al Projecte Educatiu del Centre, afavorint la integració del temps lectiu amb el no lectiu i un model d’educació a temps complet.

El temps del migdia és un espai educatiu en què els i les alumnes acompanyats dels monitors/es esdevenen protagonistes per aprendre a menjar de manera saludable, tenir autonomia, participar i respectar els altres.

Aquest temps educatiu és essencial per educar i afavorir els hàbits alimentaris saludables, per educar les emocions i potenciar les relacions positives i igualitàries entre infants, afavorint la convivència i el respecte.

Hem de posar el cor en la gestió del temps del migdia, perquè és un temps molt sensible i important a la vida dels infants.

Cal transformar el model de menjador escolar per aconseguir un temps del migdia d'alta qualitat educativa vinculat al projecte educatiu de cada centre. Avaluar la situació actual és el punt de partida per la transformació. Click To Tweet

El projecte pedagògic del temps del migdia, el gran desconegut

A partir de l’anàlisi preliminar de les dades que hem recollit amb l’eina de diagnòstic dels menjadors escolars de Catalunya (300 enquestes), hem detectat que el servei de menjador, en general, suspèn en els aspectes relacionats amb el projecte educatiu. Això és molt preocupant, ja que són dues hores i mitja de la jornada dels infants que haurien d’assegurar qualitat educativa.

Un dels punts que sembla més crític és la participació dels infants en la planificació i organització de les activitats, que obté una nota mitjana d’un 3 sobre 10. La participació és un dels eixos fonamentals del nostre projecte perquè afavoreix la responsabilitat social, la convivència, l’autoestima, l’autonomia, i altres habilitats com la comunicació assertiva o el pensament crític.

La participació dels infants i joves millora la seva educació, la seva vida, el seu creixement i desenvolupament psicosocial, el clima educatiu, la convivència, la cohesió social i la qualitat democràtica de la societat.

A més a més, dels resultats també es destil·la una gran manca de coneixement per part de les AMPAs, les AFA, les famílies usuàries i fins i tot la comissió de menjador dels aspectes relacionats amb l’estona de lleure durant el temps del migdia. Per exemple, un 30% de les persones enquestades desconeixen si l’equip de professionals del menjador està rebent la formació contínua necessària per a una bona qualitat del servei. També, un 20% dels enquestats no saben concretar la ràtio de monitors i monitores.

Per tant, creiem que les entitats que ens dediquem a la gestió del Temps Educatiu del Migdia tenim el repte i el deure de donar més visibilitat a les nostres accions, metodologia educativa i recursos pedagògics.

Com avaluar la qualitat del Temps del Migdia?

Encara esteu a temps de fer servir l’enquesta d’avaluació del menjador escolar que hem dissenyat especialment per poder fer un diagnòstic acurat de la qualitat del temps del migdia a les escoles de tot Catalunya.

Tots els infants es mereixen un servei de temps educatiu del migdia de màxima qualitat!

Responent en 5 minuts aquest qüestionari interactiu podreu saber quins són els punts forts i els punts febles del temps del migdia a la vostra escola.

Avaluar la situació actual és el punt de partida per iniciar la transformació.

Endavant!

Necessites Temps Educatiu del Migdia?

Estàs buscant una entitat que gestioni el menjador escolar o Temps Educatiu del Migdia de la teva escola? Contacta amb nosaltres i ens encarregarem de tot! Treballem en estreta col·laboració amb l'escola i l'AMPA o AFA. Suma't als migdies per un món millor: educació en valors i alimentació sana i sostenible.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai