L’hivern és la millor època per començar a organitzar els casals d’estiu.

Si sou d’una AMPA/AFA, un Esplai o un Ajuntament i necessiteu organitzar un casal d’estiu, aquí trobareu com fer-ho!

Primer us volem fer cinc cèntims dels beneficis d’un casal d’estiu per als infants i les famílies de la vostra comunitat, però segurament si esteu llegint aquesta entrada ja n’esteu assabentats.

7 BENEFICIS DELS CASALS D’ESTIU QUE POTSER NO SABÍEU

  1. Possibilita que els infants participin en activitats diferents de les que fan durant el curs escolar i això aporta riquesa, emoció i reptes a la seva vida, així com molts aprenentatges nous
  2. Afavoreix la conciliació de la vida familiar i laboral
  3. Potencia les habilitats i els vincles socials, així com la convivència
  4. Estimula la psicomotricitat, la creativitat i la imaginació
  5. Fomenta l’autonomia personal, l’autoconeixement i l’autoestima
  6. Millora els aprenentatges i els resultats educatius dels infants
  7. Possibilita a l’infant la participació activa en el seu temps de vacances (descans de les activitats lectives)

I si ja teniu clars els beneficis, seguiu aquesta guia de com organitzar un casal i us en sortireu!

COM ORGANITZAR UN CASAL D’ESTIU EN 10 PASSOS

1. DECIDIR QUI GESTIONARÀ EL CASAL

El primer que ens hem de plantejar és qui es farà càrrec de la gestió del casal.

Hi ha dues opcions possibles :

  • Gestió pròpia : serà la pròpia AMPA/AFA o Esplai l’encarregada de vetllar pel disseny del projecte educatiu, demanda d’autoritzacions i inscripcions, contractació de monitors/es i directors/es, seguiment del cobrament a les famílies, contractació d’assegurances, reunions amb es famílies,….
  • Gestió externa: es contracta una entitat de serveis de Lleure Educatiu perquè es faci càrrec de la gestió del casal. Els acords s’hauran de registrar en un document de conveni/contracte que reculli el detall de tots els passos que queden recollits en aquesta guia. Aquest acord pot incloure la gestió integral del casal, o bé només alguns dels aspectes de gestió.

2. TROBAR L’EQUIP DE MONITORS/ES

Tant si el casal el gestiona l’AMPA/AFA com una entitat externa, haurem de respectar les ràtios per al monitoratge que marca el Decret 67/2016, de 5 de juliol, de les activitats d’educació en el lleure en les quals participen menors de 18 anys:

  • Un mínim obligatori de 2 dirigents (monitors/es i directors/es) per grup i activitat si hi ha menors de 16 anys.
  • 1 monitor/a per cada 10 infants (segons la normativa, un 60% dels monitors/es del casal han d’estar titulats), i és obligatori incrementar d’un dirigent més per cada desena de participants a partir de fraccions de 4 en grups de 25 o més participants. En el cas d’un casal amb més de 24 participants caldrà un responsable dirigent amb titulació de director/a de lleure.
  • En el cas dels casals d’escola bressol o bressols d’estiu, on participen infants de menys de 3 anys, hi haurà d’haver un monitor/a per cada 8 infants.

A més a més, tots els dirigents (monitors/es i directors/es) hauran de presentar el certificat negatiu de delictes sexuals.

Caldrà que tingueu present, en cas de tenir personal professionalitzat, que aquest estigui adscrit al Conveni de Lleure Socioeducatiu i Cultural de Catalunya, que regula les condicions laborals d’aquestes activitats. En el cas de tenir externalitzada la gestió, es pot demanar el TC2 a l’entitat gestora per garantir que tot el personal ha estat correctament contractat.

En cas que tingueu persones voluntàries al projecte, caldrà registrar un document de conveni de voluntariat en el que quedin recollits els drets i deures d’aquestes persones i l’entitat que organitza el casal.

Si teniu dubtes o necessiteu més informació sobre com contractar el personal pels vostres casals d’estiu feu un cop d’ull a la següent entrada: Com contractar per als casals d’estiu? 10 preguntes i respostes.

3. DEFINIR LES INSTAL·LACIONS I ELS ESPAIS

Segons l’article 8 del Decret 67/2016, de 5 de juliol, de les activitats d’educació en el lleure en les quals participen menors de 18 anys, les entitats organitzadores i promotores del casal d’estiu han de garantir que els serveis i les mesures sanitàries i de seguretat siguin les adequades per tal d’assegurar la higiene i la integritat física de les persones que participen en l’activitat.

Per tant, en cas que vulguem organitzar el casal d’estiu als espais de l’escola, ens haurem d’assegurar que tenim els permisos necessaris per fer-ho. I si volem organitzar el casal en unes instal·lacions diferents a l’escola, haurem de comprovar que compleixen totes les normatives d’higiene i seguretat. Específicament, cal que disposem i tinguem clar el pla d’evacuació de la instal·lació en la que realitzarem el casal d’estiu.

A més a més, hem de tenir present que alguns Ajuntaments demanen una homologació específica dels casals per poder fer servir instal·lacions públiques, com és el cas de l’homologació per l’Ajuntament de Barcelona.

4. ORGANITZAR EL CONTINGUT I LES ACTIVITATS DEL CASAL

El director/a o coordinador/a i l’equip de monitors/es, conjuntament amb l’entitat organitzadora, hauran de definir el projecte educatiu i organitzar el casal, tenint molt present els objectius generals que ens haguem marcat. Concretament, hauran de:

  • Analitzar les necessitats i els interessos dels participants
  • Definir el projecte educatiu
  • Definir els objectius educatius i de lleure del casal d’estiu
  • Definir el calendari de preparació del casal d’estiu (planificació de procés de programació d’activitats, sortides,…)
  • Programar les activitats setmanals del casal d’una manera equilibrada i tenint en compte les sortides i els períodes d’inscripció
  • Establir quin tipus de casal serà (casal amb centre d’interès o casal temàtic -d’esports, de música, de dansa, d’idiomes-)
  • Concretar la metodologia que es farà servir, d’acord amb el projecte educatiu
  • Definir els espais i materials necessaris per la correcta execució del casal d’estiu

5. NOTIFICAR EL CASAL A LA DIRECCIÓ GENERAL DE JOVENTUT

Tots els casals amb una durada de 4 o més dies consecutius s’han de notificar de manera electrònica en el portal de tràmits de la Generalitat. El termini de presentació de la notificació és de fins a 7 dies abans de l’inici de l’activitat si es fa per via electrònica, o de 20 dies si es fa presencialment en un registre oficial.

Per realitzar la notificació del casal, cal que tinguem clares les dades següents:

  • Número de participants segons gènere
  • De l’equip de monitors/ores: dades personals i titulació

6. PREPARAR LA DOCUMENTACIÓ OBLIGATÒRIA

Segons l’article 12 del Decret 67/2016, de 5 de juliol, de les activitats d’educació en el lleure en les quals participen menors de 18 anys, hi ha diversos documents obligatoris que cal tenir a punt quan es vol organitzar un casal de vacances :

  • Programa general de l’activitat: objectius, calendari, horari, planificació diària
  • Autoritzacions signades de tots els participants (de participació, de sortides, d’imatge,…)
  • Fitxa de salut dels participants
  • Llistat ordenada de noms, adreces i telèfons de tots els i les participants
  • Targeta d’identificació sanitària de cada participant
  • Comprovants de les pòlisses d’assegurances (pòlissa de responsabilitat civil, pòlissa d’accidents, pòlissa per als treballadors i/o voluntaris/es)
  • Acreditació de les titulacions de l’equip dirigent
  • Protocol d’actuació en cas d’accidents
  • Còpia de notificació de l’activitat

7. CONTRACTAR SERVEIS ADDICIONALS SI SÓN NECESSARIS

Quan organitzem un casal podem necessitar altres serveis addicionals, en funció de les necessitats de les famílies i els infants de la nostra comunitat. Aquests serveis poden ser:

  • Servei de Menjador (alimentació)
  • Serveis Educatius complementaris: Acollida de matí o de tarda
  • Vetlladors/es de suport per a infants amb necessitats educatives especials
  • Autocar i contractació de sortides i excursions

8. DIFONDRE I FER PUBLICITAT DEL CASAL

Arribats en aquest punt del procés, haurem de posar totes les energies en determinar les quotes, imports i procés d’inscripció, així com en fer la difusió del casal d’estiu a través de tots els mitjans de què disposem: cartells, mails, web de l’AMPA, web de l’Esplai, web de l’escola, xarxes socials, reunions informatives amb les famílies,…

És molt important que les famílies estiguin ben informades de com es desenvoluparà el casal, de les activitats que s’hi faran i dels aspectes legals. A la reunió informativa també podran resoldre els seus dubtes i afavorirà una bona comunicació entre l’organització i la família. Es poden convocar una o diverses reunions informatives al llarg del procés de difusió, inscripció i inici de l’activitat.

9. DESENVOLUPAR EL CASAL D’ESTIU

L’equip de monitors/es durà a terme les activitats del casal d’estiu sota la supervisió de l’equip de direcció o coordinació. Durant el desenvolupament del casal haurem de fer una bona supervisió i seguiment i estar atents a qualsevol contratemps.

A més a més, és important que garantim espais (físics i/o virtuals) en els que famílies i equip de monitors/ores es relacionin de manera directa. S’ha de poder garantir canals d’informació per facilitar l’organització del casal.

10. AVALUAR EL CASAL D’ESTIU

L’avaluació és un pas essencial per a l’èxit de qualsevol activitat. Podem avaluar des de la qualitat i l’adequació de les activitats o la feina dels educadors/es, fins a la participació dels infants i les famílies. En aquesta avaluació podem implicar a les famílies i als infants proporcionant-los una enquesta d’avaluació.

És molt important, de cara a poder garantir la continuïtat de l’activitat, poder plantejar-se en el moment de l’avaluació propostes de millora concretes basades en l’experiència viscuda, i dotar-les d’un calendari d’execució (si fos necessari).

No us oblideu que l’avaluació s’ha de fer en base a dades objectives, per això caldrà dotar-se d’un seguit d’indicadors mesurables que ens ajudin a tenir una millor visió global de l’activitat.

Voleu veure com són els casals que organitzem per AMPAs/AFAs, escoles i Ajuntaments? Descobriu la proposta de casals d’estiu Fundesplai !

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat

Vols que t’organitzem un casal?

Els nostres casals d’estiu, de primavera o d’hivern s’adapten al Projecte Educatiu del Centre i els preparem en estreta col·laboració amb l’escola i l’AMPA o AFA. Fem casals per a totes les edats, des de casals per a escoles bressol fins a Infantil, Primària i Secundària.

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai