Comencen els casals d’estiu i les colònies, i els infants el que volen és passar-se el dia jugant, rient, banyant-se a la piscina, anant d’excursió, fent manualitats, cantant, fent gimcanes… En definitiva, el que volen és passar-s’ho d’allò més bé amb els seus amics i amigues i gaudir dels dies d’estiu.

Sabem que omplir la graella dels casals i les colònies d’activitats a vegades pot ser difícil, i és per això que nosaltres et volem proposar 19 idees de gimcanes que podeu fer als vostres esplais, casals i colònies. Les gimcanes són un bon recurs per a muntar activitats molt divertides i de molts tipus diferents. Podem fer-ne una de molt moguda on els infants hagin d’anar amunt i avall del recinte, buscant pistes i superant proves més esportives o d’altres més tranquil·les on sigui la ment la protagonista per tal de poder aconseguir resoldre tots els reptes.

Tenir gimcanes preparades sempre va bé per a qualsevol emergència, a més a més en podem trobar per totes les edats, així que guarda aquestes propostes que de ben segur que et faran servei!

Gimcanes Fundesplai

19 GIMCANES PELS CASALS D’ESTIU

1. RECURSOS PER CONÈIXER ELS DRETS DELS INFANTS

Edat: a partir dels 3 anys
Temàtica: Amistat i convivència, Ciutadania compromesa, Diversitat i interculturalitat, i Drets de l’Infant
Objectiu: Descobrir en profunditat els Drets dels Infants i desenvolupar activitats lúdiques relacionades, especialment durant la celebració del DUDI, Dia Universal dels Drets dels Infants.

Aquí et deixem un munt de recursos que et poden ser molt útils per muntar una gimcana per tal de treballar els Drets dels Infants. Pot ser una bona manera que els infants en prenguin consciència i els puguin reivindicar.

Recursos per conèixer els Drets dels Infants

2. DONES, PAGESES I ENCORATJADES

Edat: a partir dels 3 anys
Temàtica: Alimentació, Ciutadania compromesa, Igualtat d’oportunitats
Objectiu: Reconèixer el paper de la dona en el món rural i les seves lluites arreu del món. Reivindicar una activitat menystinguda i donar visibilitat a l’ofici de la pagesia femenina. Promoure els valors de la igualtat.

Fes un cop d’ull a la feina d’aquestes dones per tal de crear una bona gimcana sobre el paper de la dona al món rural. Una bona manera de visibilitzar l’activitat de la dona i promoure la igualtat.

Dones, pageses i enCORatjades

3. FES EL MICO

Edat: a partir dels 3 anys
Temàtica: Salut i Sostenibilitat
Objectiu: Desenvolupar la psicomotricitat gruixuda. Posar-se a la pell dels primats. Conèixer els moviments dels primats

Et proposem tot de proves perquè els infants es posin a la pell dels micos. Un conjunt d’activitats i jocs pensats perquè els nens i nenes no parin quiets i hagin de saltar, penjar-se, córrer…

Fes el mico!

4. GIMCANA MENJAR CANVIA EL MÓN

Edat: a partir dels 3 anys
Temàtica: Alimentació, Drets de l’Infant, Hort, i Sostenibilitat
Objectiu: Reivindicar el Dret a l’alimentació saludable i sostenible. Fomentar l’esperit crític. Treball en equip. Estimular la capacitat de lideratge i la participació social de la infància.

Les proves d’aquesta gimcana van relacionades amb el dret a l’alimentació. Ideal per tal que els infants prenguin consciència de la importància d’una alimentació saludable i sostenible i de l’origen dels aliments.

Gimcana Menjar Canvia el Món

5. ARBRES INVISIBLES

Edat: a partir dels 3 anys
Temàtica: Consum responsable i Sostenibilitat
Objectiu: Reflexionar sobre les conseqüències que té per a un mateix, per a les persones que ens envolten, i per a l’entorn les coses que consumim. Reflexionar sobre el valor de les coses per aprendre a apreciar-les i tenir-ne cura. Identificar les botigues del barri on es poden comprar

Fes un cop d’ull a la fitxa d’aquesta activitat i veuràs com els infants podran prendre consciència i reflexionar sobre com es creen els llapis. Activitats per prendre consciència del valor de les coses i de l’ús que en fem.

Arbres invisibles?

6. FOTODENÚNCIA

Edat: a partir dels 3 anys
Temàtica: Ciutadania compromesa, Consum responsable, Reciclatge i residus, i Sostenibilitat
Objectiu: Reflexionar sobre les conseqüències de les nostres accions al nostre entorn. Fer servir la tecnologia com a mitjà de comunicació al servei d’accions de millora col·lectives. Fomentar una actitud més crítica i activa per aconseguir entorns més sostenibles.

Si mirem al nostre entorn podrem veure la gran quantitat d’elements que hi ha pel carrer que es podrien millorar. Des de voreres no adaptades, brossa fora de lloc, excrements de gossos… Fem-ne una gimcana i així els infants en podran prendre consciència.

Fotodenúncia

7. GIMCANA DEL RECICLATGE

Edat: a partir dels 3 anys
Temàtica: Consum responsable, Reciclatge i residus, i Sostenibilitat
Objectiu: Conèixer el destí més sostenible dels residus que habitualment generen. Conscienciar als infants i joves de la importància de reduir, reutilitzar i reciclar per evitar generar el màxim de residus. Conscienciar als infants i joves de la importància de reduir, reutilitzar i reciclar per evitar generar el màxim de residus. Adonar-se de les conseqüències que l’acumulació de residus pot tenir per al medi ambient i per a la salut de les persones. Reflexionar entorn accions concretes i senzilles que podem fer per incidir en aquesta problemàtica ambiental.

Amb aquesta gimcana podràs fer que els infants prenguin consciència de la importància del reciclatge, de la gran quantitat de residus que generem i de com podem millorar-ne la gestió.

Gimcana del reciclatge

8. CUIDEM L’AIGUA

Edat: a partir dels 3 anys
Temàtica: Aigua, Consum responsable, i Sostenibilitat
Objectiu: Prendre consciència del valor que té l’aigua a les nostres vides. Identificar pràctiques quotidianes que afavoreixen o obstaculitzen l’ús racional de l’aigua. Adonar-se que no tothom té les mateixes possibilitats per accedir a l’aigua potable.

L’aigua és un bé molt preuat, i amb aquesta gimcana acostarem el cicle de l’aigua, les substàncies que la contaminen o la dificultat d’alguns llocs per accedir a l’aigua potable.

Gimcana “Cuidem l’aigua”

9. LA NATURA FANTÀSTICA DEL BARRI

Edat: a partir dels 3 anys
Temàtica: Ciutadania compromesa, Natura, i Sostenibilitat
Objectiu: Que els infants expressin sensibilitat respecte als valors naturals del seu entorn urbà i respecte a les situacions de destrucció de la natura que els envolta. Que els infants desenvolupin la seva capacitat sensorial i estètica en l’apreciació de la natura, i expressin les seves emocions, al llarg de les diferents situacions que ens planteja la gimcana. Que els infants apreciïn les realitzacions col·lectives i valorin positivament el grup i la capacitat de fer coses plegats.

Amb aquesta gimcana es pretén que els infants prenguin consciència de les zones verdes que tenen més a prop, que les puguin aprofitar i si cal que puguin fer propostes de millora o “fotodenúncia” dels espais.

La Natura Fantàstica del Barri

10. GIMCANA DONES ENCORATJADES

Edat: a partir dels 3 anys
Temàtica: Ciutadania compromesa i Igualtat d’oportunitats
Objectiu: Donar visibilitat a dones rellevants en diferents àmbits. Reflexionar i fer un petit homenatge a les dones que són importants a la nostra vida. Continuar reforçant els valors i les actituds que promou la proposta educativa EnCORatja’t.

Una bona manera de donar a conèixer algunes de les dones que han fet grans descobriments de la vida, d’ara i d’abans. Les proves es poden adaptar a les diverses edats dels i les participants i n’hi ha de molts tipus.

Gimcana Dones enCORatjades_ 8 de març

11. 3, 2, 1… FEM LA MOTXILLA!

Edat: a partir dels 3 anys
Temàtica: Amistat i convivència, Drets de l’Infant, Excursionisme, i Participació i Democràcia
Objectiu: Treballar l’autonomia dels infants. Afavorir la capacitat organitzativa dels infants. Prendre consciència d’allò que és realment necessari i que no.

Aquesta gimcana serà molt útil perquè els nens i nenes sàpiguen què han de posar a la motxilla per marxar de colònies. Una bona manera de prendre consciència del que necessitaran, assumint aquesta responsabilitat.

3, 2, 1… Fem la motxilla!

12. GIMCANA “UN MAR DE DRETS”

Edat: a partir dels 4 anys
Temàtica: Ciutadania compromesa, Drets de l’Infant, Migracions i refugi, i Pau i solidaritat
Objectiu: Conèixer els principals Drets dels Infants i Drets Humans. Conèixer l’abast i les principals causes i dades sobre els processos migratoris. Sensibilitzar i empatitzar vers les situacions de vulneració de drets que es viuen en els processos migratoris. Desenvolupar consciència de ciutadania global. Treballar en equip de manera cooperativa

Una gimcana per tal de reflexionar sobre els moviments migratoris i les persones refugiades. Quantes persones deixen la seva llar? Quins en són els motius?

Gimcana “Una mar de drets”

13. UN MÓN SENSE MURS

Edat: a partir dels 6 anys
Temàtica: Ciutadania compromesa, Igualtat d’oportunitats, Migracions i refugi, i Pau i solidaritat
Objectiu: Relacionar la idea de barrera o mur amb les desigualtats. Reflexionar de forma crítica sobre els murs que ens envolten. Valorar positivament la igualtat d’oportunitats per a tothom. Comprendre i apreciar el valor de la llibertat.

A través d’un circuit que reprodueix el món, els infants i joves experimenten i reflexionen entorn dels conceptes de murs físics i mentals. Ajudem a comprendre i apreciar el valor de la llibertat i la igualtat d’oportunitats.

Un món sense murs

14. GIMCANA DELS RESIDUS

Edat: a partir dels 6 anys
Temàtica: Ciutadania compromesa, Consum responsable, Reciclatge i residus, i Sostenibilitat
Objectiu: Ser conscient dels residus que generem i quin serà el seu recorregut a través del procés de gestió de residus. Comprendre que els recursos naturals de la Terra es poden acabar o malmetre irreversiblement, la capacitat del planeta no és infinita. Valorar la importància de les accions individuals en la reducció, reutilització i reciclatge de residus.

Aquesta gimcana és ideal per saber quin és el recorregut que fan els residus des que es creen fins que es consumeixen i es desestimen. Molt útil per tal de prendre consciència de la importància del reciclatge.

Gimcana dels residus

15. GIMCANA STOP MALBARATAR MENJAR

Edat: a partir dels 7 anys
Temàtica: Alimentació, Consum responsable, i ODS
Objectiu: Conèixer algunes de les causes i conseqüències del malbaratament alimentari. Descobrir com evitar el malbaratament i promoure el consum responsable. Reflexionar sobre el dret a l’alimentació saludable i sostenible per a tothom. Reforçar els hàbits alimentaris accentuant la idea d’evitar llençar el menjar.

Aquesta activitat apropa els infants a la diversitat de factors que influeixen en el problema del malbaratament alimentari i planteja propostes per a reduir-lo. Ideal per reflexionar i mostrar dades per prendre’n consciència.

Gimcana Stop Malbaratar Menjar

16. EL VIATGE DE LA MEVA VIDA

Edat: a partir dels 8 anys
Temàtica: Ciutadania compromesa, Igualtat d’oportunitats, Migracions i refugi, i Pau i solidaritat
Objectiu: Comprendre perquè les persones migren. Conèixer les diferents fases del procés migratori. Fomentar la sensibilitat i l’empatia. Passar una bona estona jugant i divertint-se en equip.

Amb aquesta gimcana es pretén que els infants i joves prenguin consciència del moviment migratori i del camí que han de fer les persones refugiades des que marxen del seu país.

El viatge de la meva vida

17 EL MÓN A TRAVÉS DEL GUST

Edat: a partir dels 8 anys
Temàtica: Ciutadania compromesa, Diversitat i interculturalitat, Migracions i refugi, i Pau i solidaritat
Objectiu: Comprendre les interaccions culturals que hi ha hagut al llarg de la història al voltant dels aliments. Viure i donar visibilitat la riquesa d’experiències que es generen al voltant del menjar. Compartir les tradicions gastronòmiques pròpies amb altres i descobrir-ne les connexions d’arreu del món.

Vivim en una societat intercultural, i sovint no coneixem molts dels aliments dels altres països i cultures. Amb aquesta gimcana descobrirem i despertarem l’interès, la curiositat i el respecte per la diversitat.

El món a través del gust

18. RERE LA TASSA DE CAFÈ

Edat: a partir dels 10 anys
Temàtica: Ciutadania compromesa, Consum responsable, i Sostenibilitat 
Objectiu: Reflexionar sobre les implicacions dels nostres actes de consum. Parlar sobre conceptes com impacte ambiental, consum energètic per a la producció i transport d’aliments, proximitat geogràfica, relacions comercials justes, … Analitzar críticament i conscient els propis actes de consum.

Aquesta activitat ens permetrà treballar a fons les relacions i implicacions que comporten tots els nostres actes quotidians (almenys tots aquells que tenen a veure amb el consum…). Descarrega’t les fitxes per saber-ne més.

Rere la tassa de cafè

19. DESCOBREIX EL TRESOR

Edat: a partir dels 12 anys
Temàtica: Amistat i convivència, Diversitat i interculturalitat, i Igualtat d’oportunitats
Objectiu: Reflexionar sobre el concepte d’igualtat d’oportunitats i consensuar-ne una definició. Simbolitzar plàsticament la definició d’igualtat d’oportunitats. Descobrir nous usos de les eines digitals

Aquesta activitat ens permetrà treballar a fons les relacions i implicacions que comporten tots els nostres actes quotidians (almenys tots aquells que tenen a veure amb el consum…). Descarrega’t les fitxes per saber-ne més.

Descobreix el tresor

TAMBÉ ET PODEN INTERESSAR AQUESTES ACTIVITATS…

Si t’ha agradat, comparteix aquesta entrada a les xarxes!

Vols que t’organitzem un casal?

Els nostres casals d’estiu, de primavera o d’hivern s’adapten al Projecte Educatiu del Centre i els preparem en estreta col·laboració amb l’escola i l’AMPA o AFA. Fem casals per a totes les edats, des de casals per a escoles bressol fins a Infantil, Primària i Secundària.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai