Saps què són els paracaigudes? No ens referim a llençar-nos des d’un avió i obrir el paracaigudes, sinó de la gran tela de colors amb un forat al mig tant típica en el món del lleure.

Tenir un paracaigudes a l’esplai o a l’escola és un molt bon recurs per tal de poder fer molts jocs i dinàmiques diferents, a més es poden adaptar fàcilment als diferents grups segons la seva edat. Potser el vostre paracaigudes és dels més grans i és molt útil per a grups amb molts participants, i si en teniu un de més petit, serà ideal per als infants més menuts i menudes i els grups reduïts. T’has plantejat mai quantes activitats es poden fer amb aquest recurs? Nosaltres et proposem 25 jocs per fer amb el paracaigudes.

Moltes de les activitats que es poden fer amb el paracaigudes són jocs cooperatius o jocs d’equip, i són molt divertides i efectives per afavorir la cohesió de grup i el treball en equip. Per aquest motiu es pot convertir en un bon recurs per a fer dinàmiques d’inici de curs, per exemple, per potenciar la cohesió de grup. També cal tenir en compte que una vegada el paracaigudes està obert, ocupa molt espai, i per tant serà convenient fer-lo servir a l’exterior. Així doncs, es convertirà en un bon aliat de les activitats d’estiu, com els casals o les colònies.

Paracaigudes Fundesplai

25 JOCS AMB PARACAIGUDES

1. HOLA EM DIC…

Aquest joc és una molt bona idea per iniciar un joc de coneixença en un inici de curs, una manera divertida i amena de fer les presentacions en un nou grup.

Necessitem que tots els infants agafin el paracaigudes amb les dues mans i estirin bé, de tal manera que quedi ben estès. Una vegada el tenim ben obert, els infants aniran passant d’un en un per sota fins a treure el cap pel forat i presentar-se a la resta de companys i companyes tot dient: “Hola em dic…”. Una vegada tothom s’hagi presentat es poden fer més variacions del joc, dient per exemple d’on són, el color preferit, quants anys tenen etc.

2. FER ONADES

Aquest joc tant es pot fer asseguts com drets, l’únic que necessitem és que els infants agafin una punta del paracaigudes i l’estirin ben obert. Un cop està ben estès donarem el protagonisme als infants que seran els encarregats de fer les onades. La dinàmica pot ser la següent: en primer lloc que cada infant, un per un, faci una onada i veure com es mou la tela. En la següent ronda es pot demanar que facin una gran onada, i fer el mateix procés, i per últim que facin un tsunami en el que mouran el paracaigudes tots a la vegada creant un gran moviment.

Amb aquest joc es treballen diferents aspectes com la paciència, la força o la coordinació.

3. CRISPETES QUE PETEN

Ara necessitarem el paracaigudes i un munt de pilotes, que poden ser de diferents mides i materials. Caldrà tenir el paracaigudes ben estès, i la persona que dinamitza l’activitat posarà tot de pilotes per sobre. Es pot començar per pilotes més grans, i anar afegint dificultat poc a poc, canviant-les per pilotes de ping-pong, per exemple.

Es tracta de moure molt el paracaigudes intentat que es perdin el mínim de pilotes possibles pel forat o per fora. Penseu que com més petites i menys pesades, podran volar més i serà molt difícil! La diversió està assegurada.

4. ENCISTELLAR

Podríem dir que aquesta dinàmica és una versió del bàsquet, i és que ens caldrà que el grup estiri bé el paracaigudes, i una persona participant surti del cercle i es col·loqui a l’exterior. A partir d’aquí haurà d’agafar una pilota, i mentre els altres tenen la tela molt ben estirada, haurà de llançar i intentar encistellar-la al forat.

Com en el joc anterior, per afegir dificultat es pot fer amb diferents tipus de pilotes, algunes més grans, d’altres que pesin molt poc, etc. Qui n’encistellarà més?

5. COL·LADOR

Amb el paracaigudes ben estès, farem dos grups, de tal manera que un infant serà d’un equip, i el del costat de l’altre, així successivament. Quan cada infant tingui assignat el seu equip, es posaran dues pilotes al paracaigudes que correspondran a cada un dels equips, per fer-ho més fàcil cada un pot ser d’un color diferent.

L’objectiu d’aquest joc és que cada equip intenti colar la seva pilota pel forat a la mateixa vegada que intentin que la de l’equip contrari no hi passi. Caldrà doncs moure molt la tela estratègicament per poder aconseguir-ho!

6. TERRA, MAR I AIRE

Acostumem a jugar aquest joc tot dividint el terra en les tres seccions i fent moure als infants d’un costat a l’altre quan es donen les indicacions, però en aquest cas els caldrà posar molta atenció per saber si han de pujar o baixar el paracaigudes.

Caldrà que tothom es posi al voltant del paracaigudes i l’estirin bé, a continuació s’indicarà que quan el paracaigudes estigui a dalt serà “aire”, quan estigui a l’altura de la cintura serà “terra” i quan es posi als peus serà “mar”. D’aquesta manera cada vegada que la persona que dinamitza doni les indicacions el paracaigudes anirà pujant o baixant. Podeu fer que si algú s’equivoca quedi eliminat o bé sigui la següent persona en donar les indicacions.

7. MACEDÒNIA

Dividirem el grup d’infants en fruites (segons el nombre que siguin farem més o menys fruites) per exemple: poma, plàtan i síndria. Ara farem que tots es posin al voltant del paracaigudes i que n’agafin una punta tot estirant-lo bé. La persona que dinamitza dirà el nom d’una fruita, en aquell moment tots els infants alçaran bé el paracaigudes i els infants que tinguin aquella fruita assignada hauran de passar per sota i anar a buscar el forat que ha deixat lliure un altre company o companya.

En aquest cas podeu fer que la persona que dinamitza sigui un dels infants, i que, per tant, cada vegada que es digui una fruita n’hi hagi un que es quedi sense lloc i sigui qui dirà la següent fruita. La diversió està assegurada!

8. XAMPINYÓ

Aquesta dinàmica és molt cooperativa, i és que si no participen tots els infants a la vegada, no sortirà. Es tracta que tots i totes es posin al voltant del paracaigudes agafant-ne un extrem i tibant fort. Tot seguit la persona que dinamitza anirà dient diferents paraules, poden ser aliments, transports, noms, mesos… el que sigui, però els infants hauran d’estar molt atents perquè quan digui la paraula “xampinyó” caldrà que alcin molt amunt el paracaigudes i tots s’hi posin a sota ràpidament i tornin a baixar els extrems a terra tot creant una bombolla d’aire amb el paracaigudes que simuli un xampinyó.

Aquesta dinàmica és molt divertida i no pas fàcil!

9. FES GIRAR!

Amb aquesta farem que els infants es quedin quiets al seu lloc, però hauran de treballar bé en equip i concentrats i concentrades per poder aconseguir el seu objectiu. Caldrà agafar i estendre bé el paracaigudes i la idea és començar-lo a fer girar, però sense moure’s del lloc, de tal manera que hem de girar la tela, com si la passéssim al company/a del costat.

Cal que es faci bé i tothom alhora per tal que el paracaigudes giri correctament i no comenci a fer aigües per algun extrem. Cada vegada demanarem als infants que el vagin fent girar més i més ràpid, veient quina és la velocitat màxima que podran aconseguir.

10. FEM EL CUC

En aquest cas no necessitarem estendre el paracaigudes, sinó que es farà servir a mode de capa. Els infants es posaran de quatre grapes a terra formant una o dues files amb el paracaigudes a sobre, de tal manera que els cobreixi. Així semblarà que són un cuc de colors i caldrà que facin un recorregut sense que els caigui la tela del damunt. També podeu fer que hi hagi algun altre infant que els hagi de guiar tot indicant-los els moviments. Sembla fàcil, però no ho és pas!

11. LES PUCES

Per tal de fer aquest joc caldrà que els infants agafin el paracaigudes ben fort i l’estirin fins a tenir-lo ben desplegat, la idea és que el tinguin a l’alçada dels genolls o de la cintura. La seva feina serà la d’anar movent el paracaigudes amunt i avall tot fent unes onades, mentre una persona voluntària, que serà la puça, estarà sota la tela. Aquesta, s’encarregarà d’anar per sota del paracaigudes intentant pessigar les cames de la resta dels companys quan la tela pugi. Si aconsegueix arribar a tocar les cames d’algun company/a, aquest serà la següent puça.

Es tracta d’un joc de rapidesa i habilitat molt divertit.

12. CANVI DE LLOC

Aquest joc és una altra versió de la dinàmica “macedònia” que us hem explicat anteriorment. En aquest cas, tots els infants agafaran el paracaigudes i el mantindran estès. La persona que dinamitza donarà les directrius de les persones que s’hauran de canviar de lloc, per exemple: totes les persones que portin mitjons blancs, les persones que hagin nascut al gener, qui hagi menjat fruita de postres per dinar…. Poden ser indicacions molt variades! Quan es doni aquesta indicació els infants hauran de passar per sota el paracaigudes i anar a buscar el lloc d’algun altre company o companya que també s’hagi de moure.

13. CAÇAPAPALLONES

Aquesta és una dinàmica molt divertida i que es diferencia de la resta perquè serà el paracaigudes el que es desplaçarà. Dividirem el grup d’infants de tal manera que uns quants agafin el paracaigudes ben estès i la resta s’escamparan per l’espai i es mantindran quiets. Les persones que tenen el paracaigudes agafat hauran de moure’s per l’espai intentant caçar les papallones, que seran la resta de companys que estan quiets.

Els caldrà estratègia i habilitat per alçar bé el paracaigudes i encertar el forat amb la persona que volen caçar. Ja veureu que no és tan fàcil com sembla!

14. APILA ELS COLORS

Per fer aquesta activitat es necessita el paracaigudes, i capses de colors (o alguna cosa que es pugui apilar). Tots els infants agafaran el paracaigudes, l’estendran bé i per sota la tela es repartiran les capses de colors, totes barrejades. A cada infant se li assignarà un color, i quan la persona dinamitzadora digui aquell color, els infants hauran d’anar sota el paracaigudes, i intentar recopilar les capses del seu color per fer-ne una torre, sense que caigui. La dificultat és que només tindran 5 segons cada vegada que es digui el seu color, així que no serà fàcil.

Caldrà estratègia i habilitat per tal de recollir les capses que els pertoca i fer una torre sòlida.

15. LA PEDRA MALEÏDA

Per aquesta dinàmica ens caldrà estirar bé el paracaigudes i moltes pilotes. Et proposem que per exemple facis servir diverses pilotes de tenis, i en necessitaràs una que haurà de ser diferent i que serà la pilota maleïda. Entre tots els infants hauran d’aconseguir que les pilotes es colin pel forat però que no ho faci la pilota maleïda. Caldran moviments precisos perquè la jugada sigui perfecta. En aquest cas, es pot adaptar fàcilment a les necessitats dels infants canviant les mides de les pilotes per més grans o més petites, o inclús més pesades o lleugeres.

16. TENIS DOBLE

Aquest joc el podreu fer si teniu 2 paracaigudes. La idea és que el grup es divideixi en dos i cada un pugui estirar bé el paracaigudes perquè el farem servir com si fos una raqueta de tenis. Sí, ho has llegit bé, ens caldrà una pilota (d’espuma o de plàstic lleugera millor) que ens haurem d’anar passant d’un equip a l’altre intentant fer un punt. Caldrà treballar bé amb l’equip per tal de moure’s a la vegada per recollir bé la pilota i fer la força adequada per llençar-la cap a l’altre equip.

Una altra versió més cooperativa encara seria la d’intentar que no caigui mai la pilota a terra, i comptar el major nombre de vegades que es passen la pilota els dos equips.

17. GANYOTES

Aquesta dinàmica pot servir per trencar el gel amb el grup i passar una bona estona. Cada infant es posarà al voltant del paracaigudes i la idea serà que un per un passin per sota el paracaigudes i quan hagin de treure el cap pel forat facin alguna ganyota divertida. Podeu fer que la resta de companys/es la intentin imitar, o simplement que riguin. És important que amb aquesta dinàmica no es falti el respecte dels participants.

18. AMAGUEM-NOS!!

Aquesta dinàmica pot semblar molt senzilla però requereix d’una mica de tècnica, cal treballar bé en equip. Simplement, necessitem que els infants agafin bé el paracaigudes i l’estirin bé i que tots a la vegada donin impuls, el pugin molt amunt i el deixin volar. Tots i totes hauran de posar-se molt ràpid sota la tela i amagar-s’hi. La incògnita serà que no sabem com caurà aquesta tela i, per tant, potser alguna persona se’n queda fora, en aquest cas aquesta persona estaria eliminada.

19. MOVIMENT

Amb aquesta dinàmica el que busquem és que els infants experimentin amb el moviment, és doncs una bona dinàmica per fer amb els més menuts i menudes perquè prenguin consciència del moviment. Se’ls demanarà que agafin el paracaigudes per les puntes i l’estirin bé, a continuació se’ls indicarà que comencin a fer un moviment suau per veure com es mou la tela, què passa si només es mou d’un costat, si el movem a la vegada des de dos extrems etc. Així successivament fins a anar pujant el nivell dels moviments i aconseguim que moguin el paracaigudes amb molta força. Després podem parlar de com hem fet el moviment, si tenim els braços cansats, com ens hem sentit etc.

20. LI PASSO A…

Per fer aquest joc agafem la tela del paracaigudes per les puntes i l’estirem bé. Necessitarem una pilota, que pot ser de la mida i material que ens vagi millor i la fem voltar per sobre el paracaigudes. La idea serà que ens l’haurem d’anar passant entre els companys/es però en una direcció concreta. De tal manera que comenci algú dient: “Em dic Joana i li passo al Bernat”, entre tots/es hem de fer que la pilota arribi al Bernat sense colar-se pel forat.

Aquesta es pot convertir en una bona dinàmica de coneixença per un inici de curs.

21. CANTA UNA CANÇÓ

Aquesta proposta s’assembla molt a la de les ganyotes, i és que seguint la mateixa idea farem que cada vegada que un infant surti pel forat del mig del paracaigudes comenci a cantar una cançó. A continuació, la resta de companys i companyes hauran de seguir la cançó i cantar-la juntament.

Es pot convertir en una activitat divertida i amb la que inclús es podran aprendre noves cançons!

22. PIRÀMIDES

Per fer aquest joc necessitem bastants participants, i és que caldrà formar parelles. Una persona de la parella es posarà a l’extrem de la tela agafant el paracaigudes i amb les cames obertes (en direm piràmides), i l’altra persona es posarà sota les seves cames. A continuació les persones que agafin el paracaigudes hauran d’aguantar-lo a l’alçada de la cintura i una persona es posarà sota i serà qui pillarà. Els participants que estan sota les piràmides hauran d’anar a buscar una altra piràmide on refugiar-se intentant que la persona que pilli no els toqui. Si els toca, ara serà la persona que pillarà.

Per tal que totes les persones puguin participar el que farem és que cada vegada que una persona arriba a una piràmide es canviarà de posició i passarà a agafar el paracaigudes, i qui l’estava agafant ara serà qui haurà d’anar per sota la tela a buscar una piràmide nova intentant evitar que el toquin.

23. CAÇA EL TALP

Necessitem una persona voluntària que serà qui es posi sota el paracaigudes tot fent de talp mentre la resta aguanten la tela ben estirada a l’alçada del pit. Aquestes persones aniran passant-se una pilota al company/a que tenen al seu costat i quan el nen o nena que fa de talp tregui el cap pel forat, qui tingui la pilota haurà de llançar-la intentant tocar-lo. Si el toca, s’intercanviaran el lloc i aquesta persona passarà a fer de talp.

Caldrà tenir bons reflexes i punteria perquè mai se sabrà quan sortirà el talp ni qui tindrà la pilota. És molt divertit!

24. EI, CORRE!

Aquest joc es pot convertir en una bona dinàmica per trencar el gel i com a joc de coneixença, i també funciona molt bé amb els infants més petits. Es posaran tots i totes les participants agafant el paracaigudes i mantenint-lo estès, un d’ells correrà fins al forat i dirà “Ei (nom d’una persona), corre!”. La persona del qual hagi dit el nom haurà d’anar corrent fins al forat, mentre que qui estava al mig ocupa el seu espai, i repetir la mateixa dinàmica amb el nom d’un altre company o companya. La idea és que tots els nens i nenes passin pel forat i es coneguin entre ells.

25. BOTA LA PILOTA!

Amb aquesta dinàmica practicarem la coordinació, ja que amb una mà aguantarem el paracaigudes i amb l’altre una pilota de bàsquet. És un possible exercici per afegir a les classes d’educació física i que pot fer-la molt divertida. Cal que tots els infants agafin el paracaigudes i l’estirin bé, però només ho faran amb una mà perquè amb l’altra hauran d’anar botant la pilota. Es pot començar quiets al lloc per tal d’agafar la pràctica de fer dues coses a la vegada, i a poc a poc anar afegint dificultat, per exemple rodant tots cap a la dreta mentre es fa botar la pilota o passar-li a la persona del costat. Us hi atreviu?

TAMBÉ ET POT INTERESSAR…

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes!

Vols que t’organitzem un casal?

Els nostres casals d’estiu, de primavera o d’hivern s’adapten al Projecte Educatiu del Centre i els preparem en estreta col·laboració amb l’escola i l’AMPA o AFA. Fem casals per a totes les edats, des de casals per a escoles bressol fins a Infantil, Primària i Secundària.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai