L’entorn natural de l’escola ens ofereix moltíssimes possibilitats d’exploració, experimentació i contacte amb la natura, així com infinitat d’aprenentatges. Ara, més que mai, tenim l’oportunitat i el deure d’aprofitar l’entorn natural com a espai d’aprenentatge. D’una banda, sortir a l’exterior ens ajuda a fer classe en un espai més saludable, evitant espais tancats i poc ventilats i facilitant la distància física. Per l’altra banda, és important promoure la reconnexió i reconciliació amb la natura.

Els parcs urbans són espais idonis per a les sortides escolars a l’entorn proper, en què aprofitarem els beneficis per a la salut i el benestar que ens aporta anar a la natura i els beneficis per al desenvolupament i aprenentatge: descobrirem la flora, la fauna i tots els elements naturals que molt sovint tenim a prop de casa però no coneixem. Així que…. aprofitem la tardor i sortim a fer activitats als parcs urbans!

Aquestes 5 sortides escolars Km0 que plantegem des de Fundesplai estan pensades per anar a un parc urbà proper a l’escola i desenvolupar-hi una activitat dinamitzada de matí. Cada proposta està orientada a una franja d’edat determinada.

1. Els secrets amagats del parc

  • Edat recomanada: Educació Infantil (P3, P4, P5)

Els nens i nenes coneixeran les principals espècies animals i vegetals que viuen al parc mitjançant dinàmiques divertides amb un eix d’animació molt engrescador. A partir d’aquestes dinàmiques farem una descoberta sensorial dels diferents elements del parc i el seu particular ecosistema… que segur que ens amaga moltes sorpreses.

2. El reietó ve a la ciutat

  • Edat recomanada: Cicle Inicial de Primària

A partir d’una carta misteriosa que reben els infants, el reietó, un ocell molt petit i acolorit, els hi demana que l’ajudin a comprovar si el parc que tenen a prop de l’escola seria un bon lloc per a fer-hi el seu niu. El parc és prou saludable? Té els elements naturals necessaris perquè el reietó s’hi pugui instal·lar? Els infants faran una investigació per tal de resoldre la qüestió.

3. Landart: la natura t’inspira!

  • Edat recomanada: Totes les edats, des d’Educació Infantil fins a ESO i Batxillerat, amb diferents plantejaments.

El Landart o art efímer amb elements naturals és una gran activitat creativa amb infinites possibilitats de joc, expressió artística, treball en equip, anàlisi i coneixement de l’entorn natural,… Amb els infants més petits/es s’iniciarà l’activitat a partir d’un eix d’animació motivador que els convidi a crear les seves obres d’art amb els elements naturals que vagin trobant al parc. Hauran d’estar amb tots els sentits alerta! És una activitat que es pot dur a terme des de molts punts de partida diferents i amb diverses capes de complexitat.

4. La salut del nostre barri

  • Edat recomanada: Cicle Mitjà de Primària

La salut de les persones és molt important, però, i la de l’entorn? Anirem al parc més proper a l’escola per a conèixer l’estat en què es troba: és una zona verda? quines espècies animals o vegetals hi habiten? Hi ha contaminació atmosfèrica? I acústica? i…s’hi poden observar residus? Al llarg de tot un matí, es faran diferents proves amb els infants per a donar resposta a totes aquestes preguntes.

5. Ciència ciutadana al parc

  • Edat recomanada: Cicle Superior de Primària i ESO

Proposem una activitat de Ciència Ciutadana d’una matí de durada en un parc urbà proper a l’escola o l’institut amb l’objectiu de conèixer les espècies que hi habiten: animals, vegetals, fongs,… descobrirem projectes de ciència ciutadana de gran abast i les seves plataformes digitals que ens fcilitaranla feina. Alguns d’aquests projectes són Natusfera, Ocells dels jardins i Liquencity.

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes! i si tens interès perquè vinguem a dinamitzar alguna d’aquestes sortides a prop de la teva escola, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres o enviar-nos directament un mail a educacioambiental@fundesplai.org.

 

Potser també et pot interessar….

T’organitzem una sortida escolar?

Fem sortides d'un dia de moltes temàtiques diferents, a les cases de colònies o de Km0, que vol dir que us acompanyarem en la descoberta de l'entorn natural proper a l'escola. Tenim sortides específiques per a cada edat: des d'infantil fins a Batxillerat. Ens adaptem a les necessitats de cada escola.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai