Aquests dies que estem a casa amb els infants i joves segur que passem moltes hores observant per la finestra, o sortim a la terrassa o al jardí, si en tenim.

Doncs podem aprofitar per fer ciència ciutadana des de la finestra, tot participant en algun projecte de recerca que afavoreixi la participació de la ciutadania aportant informació, imatges i localització de diverses observacions naturalístiques. Des de la nostra àrea d’educació ambiental participem regularment en projectes de ciència ciutadana i acompanyem a les escoles i els esplais en la seva participació.

La ciència ciutadana és la recerca científica que compta amb la participació activa del públic no especialitzat. Qualsevol persona pot tenir el coneixement, les eines i recursos per contribuir a l’avenç de la ciència. Tothom hi pot participar! A què esperes?

1. Naturalist o eBird – observació d’aus

Des de l’Institut Català d’Ornitologia fan una crida a treure els binocles o telescopis del calaix i observar els ocells des de la finestra, tant si estem en una ciutat com en un ambient rural. Les observacions es poden anotar al web ornitho.cat o a la app Naturalist. Si vols saber quins ocells es poden observar a Barcelona, descarrega’t póster “Ocells que podeu veure a Barcelona des de casa” que ha elaborat l’Alex Mascarell en col·laboració amb el Zoo de Barcelona. Sinó, també pots inscriure’t als cursos online de l’Institut Català d’Ornitologia.

En la mateixa direcció, aquests dies la SEO BirdLife ha fet també una proposta de #QuédateEnElNido perquè tots els ciutadans i ciutadanes puguem participar a la recollida de dades d’ocells des de les nostres finestres, balcons, terrasses o jardins i contribuir així als projectes de recerca i conservació de les aus. Des de la SEO BirdLife proposen fer servir l’app eBird Aquí tens més informació sobre l’aplicació eBird.

I tot i que ja s’està acabant l’hivern… encara pots aprendre a fer menjadores per a ocells amb material reciclat,…seran un bon atractiu per a diverses espècies i inclús podràs participar a projectes específics de seguiment d’espècies a les menjadores com el Projecte menjadores.

2. uBMS – observació de papallones

Amb l’arribada de la primavera els parcs, jardins i terrasses s’omplen de papallones de tots colors. Des del CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals) ens proposen participar a lObservatori ciutadà de papallones urbanes (uBMS), que és una xarxa de persones voluntàries que observen les papallones per obtenir dades de les seves poblacions a les ciutats de Barcelona i Madrid. D’aquesta manera pretenen obtenir dades per entendre millor la biodiversitat urbana i millorar les eines de gestió a les ciutats. Aquest projecte, a més a més, participa també d’una xarxa internacional d’observacions de papallones (Butterfly Monitoring Schemes) amb més de 25 països participants.

Si t’agraden les papallones, et recomanem que descobreixis la Bolboreta, la papallona migradora dels cards (Vanessa cardui) que s’ha convertit en un dels eixos d’animació de la nostra proposta educativa nuSOS. Pots explicar la història de la Bolboreta als nens i nenes, i també participar al projecte de ciència ciutadana butterflymigration.org que recull observacions de la papallona dels cards per aprendre més sobre el seu viatge migratori.

3. Natusfera – observació d’animals, plantes i altres éssers vius

Natusfera és un projecte que va néixer el 2016 com una adaptació de d’iNaturalist, creada i gestionada de manera coordinada pel CREAF, l’ICM-CSIC, GBIF Espanya (RJB-CSIC) i Bineo Consulting SL.

Es tracta d’una plataforma de gran abast de registres d’observacions de tota mena d’éssers vius. Podem pujar-hi imatges o sons i si no aconseguim identificar l’espècie podem demanar ajuda a la xarxa d’usuaris i plantejar dubtes per aconseguir identificar-la. Totes les observacions es poden registrar a través de l’app Natusfera, disponible per Android i iOS.

4. Mosquito Alert – observacions de mosquits invasors

Mosquito Alert és un projecte de ciència ciutadana en què totes les persones que hi participen fan observacions del mosquit tigre (Aedes albopictus) i el mosquit de la febre groga (Aedes aegypti), dues espècies invasores que poden transmetre malalties com el Zika, el Dengue y la Chikungunya. És un projecte coordinat per diversos centres d’investigació públics i creat amb la intenció de lluitar contar l’expansió territorial d’aquestes espècies.

Les notificacions es poden fer enviant una foto geolocalitzada a través de la app Mosquito Alert. Al darrera de la plataforma hi ha un equip de persones expertes en entomologia que validen les fotos rebudes.També hi ha un mapa accessible a tota la ciutadania on podem veure els registres que s’han fet des de 2014.

5. RitmeNatura – observacions fenològiques

RitmeNatura.cat, és un projecte elaborat per diferents instituts de recerca que pretén recollir observacions fenològiques per ajudar la comunitat científica a estudiar l’impacte del canvi climàtic en els ritmes de la natura.

Saps què és la fenologia? És una branca de l’ecologia que estudia i descriu les relacions entre els factors climàtics i el ritme de vida de les espècies (moment de floració, de fructificació, de caiguda de les fulles, inici o final de la hibernació, els temps migratoris, etc.).

6. App Planttes – observacions de plantes al·lergògenes

La App Planttes és una iniciativa de ciència ciutadana per registrar la fenologia (floració, fructificació, etc) d’onze espècies d’arbres que causen al·lèrgies al nostre territori. L’objectiu és ajudar a comprendre la relació entre el pol·len d’aquestes espècies i les al·lèrgies per millorar la qualitat de vida de les persones que les pateixen.

A partir de l’aplicació Planttes qualsevol persona observadora pot crear un registre des de casa seva que després serà validat per un equip d’experts. Amb tots els registres es crea un mapa de risc d’al·lèrgies que pot ser molt útil per a les persones afectades. La primavera és un bon moment per observar els canvis en les plantes que ens envolten, aprofitem-la!

7. XOM – Xarxa d’Observadors Meteorològics

La Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) és un col·lectiu de persones voluntàries que fan observacions meteorològiques des de casa seva i les envien diàriament, en temps real, al Servei Català de Meteorologia.

Es pot col·laborar de moltes maneres a la XOM, només cal una gran motivació i passió per la observació de l’estat del cel, els núvols, el vent, l’estat de la mar… també, si es compta amb l’equipament necessari per a una estació meteorològica, tant manual com automàtica, es poden enviar les dades al Servei Català de Meteorologia. També et convidem a conèixer l’EDUMET, un projecte que recull dades d’estacions meteorològiques de tot el món per ser analitzades i estudiades des de les escoles.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

15 projectes de ciència ciutadana

14 projectes d’APS

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix a les xarxes!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai