Sovint, quan parlem del menjador escolar, parlem dels preus, dels aliments, de la gestió… i ens oblidem de posar a l’infant al centre de la nostra intervenció educativa i de la presa de decisions.
El menjador escolar és un espai educatiu on intervenen uns monitors/es, especialistes en educació de lleure, que acompanyen els nens i nenes en l’aprenentatge d’hàbits, valors i actituds que els faran créixer. És temps educatiu per una alimentació equilibrada, temps educatiu per l’esbarjo, el descans, els hàbits d’higiene i de la vida quotidiana, i temps per educar en la convivència.
Així doncs, el temps educatiu del migdia compleix les funcions: alimentària, educativa, social i reparadora.

A més a més, l’estona que els infants passen al menjador és un terç de la seva jornada escolar i per tant, és imprescindible que el projecte educatiu del centre pugui tenir continuïtat durant el menjador escolar.
Les ràtios han d’estar adaptades a l’edat i les necessitats educatives (L’ideal és una ràtio de 1/16 fracció 6) i l’equip de monitors/es ha de ser professional i estar motivat i en formació contínua. Per això és molt important que el servei de menjador ofereixi un pla de formació anual als monitors/es.
Contractar el servei de menjador escolar des de l’AMPA o l’escola és un procés complex perquè s’han de tenir en compte molts factors. Per començar, hauríem de fer una bona avaluació del servei de menjador actual de l’escola que ens ajudi en el procés de la presa de decisions.
Des del nostre punt de vista, hem de basar l’avaluació en les necessitats, els drets i el benestar dels infants, i per tant, creiem que és important prioritzar que l’entitat amb la que treballem sigui una entitat sense ànims de lucre que treballa pels drets dels infants.
Aquí et deixem 55 criteris que et poden ajudar a fer una avaluació del servei de menjador escolar molt complerta.

Si t’ha agradat aquesta entrada i t’ha sigut útil, comparteix-la a les xarxes!