Alimentació mediterrània, menys can vermella, més llegums i cereals integrals i, sobretot, un acompanyament amorós durant l’àpat al menjador escolar o en família.

Aquests són els grans trets de la nova guia «L’alimentació saludable en l’etapa escolar. Edició 2017» del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, centrada en l’etapa escolar de 3 a 12 anys.

És una revisió i actualització de la del 2012 i s’elabora complint amb les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Forma part del Programa de Revisió de Programacions de Menús Escolars a Catalunya (PreME), que pretén donar orientacions a escoles, AMPAs, responsables de menjadors escolars i famílies, i ha sigut consensuada per una trentena de professionals.

Enllaç directe amb la guia «L’alimentació saludable en l’etapa escolar. Edició 2017»

L’alimentació mediterrània és una de les més saludables del món. Els menús escolars i familiars s’han de basar en l’alimentació mediterrània, rica en verdures, hortalisses, fruites, fruits secs, llegums, cereals integrals i peix.

Durant el Temps Educatiu del Migdia fomentem els hàbits alimentaris i de lleure saludables, seguint les recomanacions de la nova piràmide de l’alimentació saludable. En aquesta guia també hi trobareu un apartat sobre l’activitat física en etapa escolar.

Encara no us l’heu llegit?

Us ho posem fàcil! Aquí teniu un resum d’alguns punts que creiem importants:

Menys consum de carn vermella i processada

Complint amb les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la nova guia de l’alimentació per a l’etapa escolar de 3 a 12 anys insta a consumir carn vermella i processada als menjadors escolars com a màxim un cop a la setmana.

Així es pretén donar marge a les famílies perquè puguin complementar amb una altra ració de carn vermella i al final de la setmana els infants hagin menjat com a màxim 2 racions (en total 300g màxim de carn vermella a la setmana).

Per carn vermella entenem tota la carn muscular dels mamífers, incloent carn de vedella, porc, xai, cavall, bou i cabra. La carn blanca és només la carn d’aus (pollastre, gall dindi) i la de conill.

Més presència dels llegums i cereals integrals en els menús

Amb la intenció de potenciar la ingesta de fibra dietètica entre els infants, aquesta guia augmenta la presència de llegums i de cereals integrals en els menús dels menjadors escolars.

Els llegums (llenties, mongetes blanques o pintes i cigrons) són rics en hidrats de carboni i proteïnes, per tant, es poden considerar tant del grup d’aliments farinacis com dels proteics.

Es recomana que els infants mengin entre 3 i 4 racions de llegums per setmana, equiparant la quantitat setmanal de llegums a la dels ous o el peix.

Els llegums es poden cuinar de moltes maneres diferents (estofades, saltejades, en empedrat, en amanida, hummus,…), oferint varietat de colors, textures i gustos als menús.

Pel que fa als cereals integrals, a la guia es recomana que s’afavoreixi el consum de cereals integrals pel seu alt valor nutricional, ja que proporcionen energia d’absorció lenta i són molt rics en vitamines i minerals.

D’aquesta manera, la pasta, l’arròs i els altres cereals que se serveixen al menjador escolar haurien de ser integrals. Així com també es recomana que s’acompanyin tots els àpats de pa integral.

A més a més, com que els cereals integrals combinats amb els llegums són una font proteica d’alt valor biològic, es pot recomanar com a segon plat, sense necessitat d’afegir carn o peix en el mateix àpat.

Autonomia i acompanyament respectuós durant l’àpat

Tal com s’apuntava en el document Acompanyar els àpats dels infants, l’adult ha d’oferir una alimentació saludable als infants i ha d’establir què, on i quan mengen, però ha de deixar que participin en la decisió sobre les quantitats.

D’aquesta manera es potencia l’autonomia i el coneixement de les seves pròpies necessitats, afavorint un desenvolupament físic i psicològic saludable.

Es recomana que no s’insisteixi o es forci als infants a acabar-se el plat, oferint racions adaptades a l’edat i a la sensació de gana i sacietat de cada infant si es volen respectar els senyals d’autoregulació innats dels nens i nenes.

Això també ajuda a reduir el malbaratament alimentari que en menjadors escolars depèn molt de l’acceptació dels plats.

Igualment, s’hauria de deixar repetir de primers plats, verdures, hortalisses i fruita, i evitar les repeticions de plats precuinats i de segons plats.

També en aquesta guia veiem com es fa èmfasi en la necessitat de mostrar sempre una actitud respectuosa i amorosa cap als infants i entre adults durant l’estona de l’àpat per aconseguir que sigui un moment agradable i relaxat, i afavorir l’acceptació d’aliments, la digestió i els hàbits alimentaris saludables.

Voleu saber més sobre aquest tema? Us recomanem l’article Com acompanyar els àpats dels infants.

Aliments ecològics i de proximitat al menjador escolar

És important que els infants consumeixin aliments de temporada, de proximitat i ecològics, perquè tenen molts beneficis ambientals i territorials, entre d’altres.

Els aliments de temporada i proximitat, potencialment, són més frescos i conserven millor les seves propietats originals. A més a més, si potenciem el seu consum evitem la contaminació produïda pel transport de llargues distàncies, aconseguint un model d’alimentació més sostenible i respectuós amb el medi ambient.

Els aliments de producció ecològica són un valor afegit al menjador escolar, sempre que siguin de temporada, locals i de proximitat, ja que tenen molts avantatges en relació amb la protecció del medi ambient, el benestar animal i els aspectes sensorials.

Valoració dels menús de les escoles

Voleu demanar una revisió dels menús del menjador escolar del vostre centre seguint el criteri d’aquesta guia?

Amb la voluntat d’impulsar la promoció dels hàbits saludables, el Departament de Salut i d’Educació ofereixen la valoració de les programacions de menús dels centres docents de Catalunya que ho sol·licitin.

Per demanar la valoració dels menús d’un centre escolar cal anar a aquesta pàgina i omplir un formulari: Sol·licitar la valoració dels menús d’una escola.

Nosaltres ho fem!

Facilitem els menús al Programa PReME perquè se’n faci una valoració i així puguem anar millorant constantment la programació dels menús escolars.

Encara no heu llegit la nova guia de l'alimentació saludable en l'etapa escolar de @salutcat? Alimentació mediterrània, menys can vermella, més llegums i cereals integrals i sobretot un acompanyament amorós durant l'àpat. #salut Click To Tweet

Ja que estàs per aquí....

Aquest estiu, més que mai, els infants necessitaran activitats a la natura, jugar amb els amics i amigues, córrer a l'aire lliure...

I a Fundesplai, més que mai, tenim la determinació de donar aquesta oportunitat a totes les nenes i els nens de Catalunya. Volem que puguin gaudir d'un casal, d'unes colònies i de l'esplai.

Ara més que mai necessitem la teva ajuda!

Fes un donatiu

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai

  • No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!