El Temps Educatiu del Migdia és un espai molt valuós, cal que es valori i que se li doni la importància que es mereix, perquè forma part d’un terç de la jornada que els infants passen a l’escola. Parlar de Temps Educatiu del Migdia no vol dir només parlar del menjador escolar, un espai bàsic i molt important dins els centres, sinó que va més enllà, ens centrem en un espai on l’educació en el lleure, la convivència, els hàbits i els valors formen part del projecte educatiu dels infants.
El passat 7 de març, vam organitzar la jornada “Present i futur del Temps Educatius del Migdia. Reptes alimentaris i educatius” a Centre Esplai, una jornada que tenia per objectiu compartir visions, propostes i estratègies al voltant de 3 reptes principals d’aquest àmbit: el reconeixement del seu valor i potencial educatiu, la promoció d’una alimentació i uns hàbits saludables i sostenibles, i la viabilitat i sostenibilitat del servei. En el marc d’aquesta jornada vam presentar l’estudi “El Temps Educatiu del Migdia: benestar, relacions i aprenentatges” realitzat pel Grup de Recerca en Interacció i Canvi Social i el Grup de recerca en Pedagogia Social de la Universitat de Barcelona, un estudi que mostra l’impacte que té aquest temps per als infants a molts nivells: social, emocional, alimentari, educatiu…
INFORME EXECUTIU DE LA RECERCA
RESUM DE LA JORNADA DE DEBAT
QUÈ TROBARÀS A L’INFORME EXECUTIU DE LA RECERCA?
Aquest informe està creat pel Grup de la Recerca en Interacció i Canvi Social i el Grup de recerca en Pedagogia Social de la Universitat de Barcelona, juntament amb la col·laboració de 60 escoles que formen part del projecte de Fundesplai. L’objectiu d’aquest estudi és el d’avaluar l’aportació educativa que té el Temps Educatiu del Migdia en els infants, tot revisant i definint aquest espai, analitzant els elements que faciliten i dificulten els aprenentatges dels infants, quina influència té sobre els nens i nenes i el valor que donen els infants al Temps Educatiu del Migdia.
L’informe mostra que el Temps Educatiu del Migdia té una influència educativa en els nens i nenes que participen d’aquest espai, essent un espai de desenvolupament d’habilitats socials, coneixements de salut, sostenibilitat, la construcció de la identitat i dels valors.
No només és un espai que aporta molt valor a la vida dels infants, sinó que també es detecten quines dificultats hi ha en aquest espai i les propostes de millores que puguin fer del Temps Educatiu del Migdia un espai millor.
QUÈ TROBARÀS AL RESUM DE LA JORNADA DE DEBAT?
Durant la jornada del 7 de març es van realitzar un conjunt de workshops i una taula rodona que van donar peu a la reflexió i a la proposta de millora de certs aspectes del Temps Educatiu del Migdia. En aquest document es pot trobar una síntesi del que van ser 4 workshops dinamitzats per persones expertes en l’àmbit i en els que es van identificar dificultats, experiències d’èxit i noves accions a desenvolupar. Els workhsops van ser els següents:
- Superar les barreres i les resistències per a estendre l’alimentació saludable i sostenible als menjadors escolars (Dinamitzadora: Gemma Salvador)
- Posar en valor l’espai educatiu del migdia i implicar-ne la comunitat educativa i els altres agents (Dinamitzadora: Ana Maria Novella)
- Garantir la sostenibilitat i la viabilitat del menjador escolar (Dinamitzador: Héctor Pinotti)
- Participació dels infants (Dinamitzador/a: Francisco Javier Vera i Erin Jalencas)
Per altra banda, també es pot fer un cop d’ull a les aportacions que es va dur a terme a la taula rodona en la qual van participar: Carme Meléndez (Subdirectora General de Gestió de Serveis a la Comunitat i Beques de la Generalitat), Ana Bocio (Subdirectora General de Promoció de la Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya), Núria Valero (AFA Joan Maragall i Coordinadora de comissions de gènere, coeducació i feminismes de les AFES de les escoles públiques de Sant Cugat), Alba Roca (Presidenta de l’AFA Escola 30 Passos de Barcelona) i Pep Montes (Gerent d’ACELLEC).
Una jornada molt profitosa i interessant en la que les persones que formen part del Temps Educatiu del Migdia van poder dir-hi la seva.
TAMBÉ ET POT INTERESSAR…
Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes!