L’alimentació és un procés que ens acompanya tota la vida, i de la qual obtenim els nutrients que ens permeten cobrir els requeriments de l’organisme, créixer i desenvolupar-nos. Però també ens aporta salut, fomenta l’aprenentatge d’habilitats socials, hi entren en joc els sentits, i esdevé un signe d’identitat cultural.

Des de Fundesplai apostem per una alimentació saludable, de qualitat i compromesa amb el medi ambient i la salut dels infants i les famílies. A més a més, tenim molt clar que els hàbits alimentaris saludable i sostenibles cal anar-los adquirint des de les primeres etapes de la vida, i per tant, són pilars essencials de l’activitat en tots els nostres projectes i serveis amb la Petita Infància (escoles bressol, espais familiars, activitats en família…)

UNA GUIA AMB ORIENTACIONS PER A FAMÍLIES I PROFESSIONALS

L’objectiu d’aquest document és proporcionar orientacions per acompanyar l’alimentació dels infants més petits des de casa, a l’escola, a l’esplai o l’espai familiar, tant a professionals i educadores com a famílies.

És important crear unes condicions que permetin a l’infant anar adquirint hàbits saludables i que permetin una bona relació amb el menjar i el seu procés d’ingesta. En aquest document podràs trobar la informació que s’ha considerat més rellevant perquè el procés d’alimentació en la petita infància sigui un procés agradable, positiu, saludable i educatiu.

LA LLET MATERNA

L’Associació Espanyola de Pediatria diu que la lactància materna és la millor forma d’alimentar a l’infant nounat, a més a més, proporciona protecció davant de possibles malalties, afavoreix el desenvolupament cognitiu i facilita el vincle segur entre la mare i el fill o filla. En aquest apartat trobaràs explicada la importància de la lactància, recomanacions, l’adaptació a l’Escola Bressol, etc

NUTRICIÓ I ALIMENTACIÓ EN LA PRIMERA ETAPA DE LA INFÀNCIA

L’alimentació al llarg de la vida ha de ser equilibrada, per això prenem com a referent l’alimentació mediterrània, considerada una de les més saludables del món. El principal objectiu per assolir una dieta equilibrada és mantenir una correcta proporció entre els diferents aliments.

L’alimentació té un paper fonamental a casa i també a l’escola bressol, i en aquest apartat parla de les quantitats d’aliment pels infants, l’adaptació que cal fer-ne per cada un/a, la importància que presenti una alimentació variada i atractiva.

PRINCIPIS PEDAGÒGICS I ORIENTACIONS EDUCATIVES EN RELACIÓ AMB L’ALIMENTACIÓ

L’alimentació de l’infant ve determinada per la família. Els canvis d’alimentació que es van produint suposen per a l’infant el coneixement de nous aliments que estimulen les seves habilitats, es passa de xuclar a mastegar, i a utilitzar els estris adequats per beure i menjar tot sol. És important que els infants puguin explorar i manipular els aliments nous tocant-los, tastant-los i que comencin a compartir aquesta estona amb altres persones adultes o companys i companyes.

Aquest procés d’aprenentatge és un dels més importants, i en aquest apartat de la guia podràs trobar indicacions sobre la necessitat d’un bon clima per gaudir de l’àpat, la importància de la higiene i els hàbits d’autonomia i rutines, la dinàmica de l’estona de menjar dels infants, l’organització dels espais i la importància de l’acompanyament per part de la persona adulta.

PROPOSTES DE JOC I ACTIVITATS AMB LA PETITA INFÀNCIA I LES SEVES FAMÍLIES

Aquest és un apartat en el qual es proposen jocs i activitats per promoure uns principis pedagògics des d’una visió holística i sostenible dels aliments. Aquesta proposta d’activitats es basa en reconèixer la família com a principal agent educador, la importància del contacte amb la natura, fomentar la llibertat de moviment i autonomia o el fet de potenciar espais de socialització per infants i famílies, entre molts d’altres.

EXPERIÈNCIES

Aquest últim apartat de la guia mostra algunes de les experiències que s’han dut a terme en algunes escoles bressol, on s’ha treballat l’autonomia a l’espai educatiu del migdia. Experiències enriquidores i molt interessants.

Esperem que aquesta guia et serveixi per obtenir més informació, millorar i vetllar per una correcta alimentació durant la petita infància (0 – 3 anys), perquè una alimentació sostenible i saludable es pot convertir en una gran aliada per a la salut i per fer un món millor.

Si t’ha semblat interessant, comparteix aquesta entrada a les xarxes!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai