Són moltes les escoles i els esplais que tenen un hort escolar a les seves instal·lacions, i ja ho hem dit moltes vegades, tenir un hort és tenir un tresor!
No és la primera vegada que parlem de la importància i les raons de fer un hort a l’escola, com cuidar-lo o dels beneficis que aporta als infants tant a nivell educatiu com de valors i hàbits saludables i sostenibles. Per això vam crear una Guia de l’hort ecològic i educatiu que inclou tot el que necessites per començar un hort des de zero i fer-ne el manteniment al llarg del curs.
COM CUIDAR L’HORT DURANT L’HIVERN?
Posar en marxa i cuidar un hort és molt divertit i també és una tasca que requereix molta paciència, i és que cal tenir en compte molts factors: com les espècies que es volen plantar, el tipus de sòl que tenim, la millor manera de fer-lo o l’època de l’any amb la que ens trobem.
Davant aquest últim factor volem aprofundir en el tema del manteniment de l’hort durant l’hivern. Ens referim a l’hort d’hivern com aquell període que té lloc entre finals de tardor i principis de primavera, i per tant quan es poden recollir les fruites i verdures que s’han anant plantant entre el juny i l’octubre.
Durant l’hivern s’acostumen a collir les següents verdures: api, carxofa, coliflor, cols de brussel·les, espinacs, naps, remolatxa, bleda, col d’hivern, bròquil, enciam, escarola, faves, pèsols o all per exemple. Pots descobrir moltes més receptes al nostre Receptari per canviar el món, ple de receptes saludables i sostenibles fàcils per fer amb els infants a casa, a l’escola o a l’esplai.
Tanmateix, un dels elements que cal tenir molt present durant els mesos d’hivern és la protecció de les nostres plantes del fred, per aquest motiu hem de tenir algunes estratègies que permetin a l’hort suportar les baixes temperatures.
IDEES PER PREPARAR L’HORT PER L’HIVERN
A continuació et deixem una presentació que et pot servir com a guia per mantenir l’hort durant l’hivern, tant si ja el tens iniciat i has sembrat com si encara ho has de fer. Au va, posa’t en marxa i posa’t a tocar i sentir la terra amb els infants.
ESTRATÈGIES PER A UNA COLLITA PRODUCTIVA
- Podem plantar adob verd (cultiu amb una finalitat fertilitzant. Plantes del tipus de les lleguminoses que es tallen en el moment de floració).
- Preparar la terra per l’estiu. Donar la volta a la terra i afegir adob orgànic.
- Potenciar la biodiversitat amb menjadores i caixes niu per prevenir les plagues d’insectes.
Si ja hem plantat:
- Protegir les plantes del fred. Trobar estratègies per prevenir les gelades.
- Controlar el reg. Modificar la freqüència i evitar regar durant la tarda i nit per evitar gelades.
- Prevenir les plagues. La humitat propicia les plagues i cal prevenir que això passi.
ESTRATÈGIES CONTRA EL FRED
- Hivernacles: Crear una construcció de parets i teulada que permet controlar millor les condicions climàtiques de les plantes que s’hi sembren a l’interior.
- Mantes tèrmiques: Les mantes tèrmiques són una tela que estesa sobre els conreus serveixen per mantenir la temperatura interior en èpoques gèlides.
- Encoixinat: És una capa protectora de 2 a 5 cm que es posa a sobre la terra. Es pot fer amb diversos materials: palla, encenalls d’escorça, branques, suro o cartró. S’ha de renovar cada 6 – 12 mesos.
ACONSEGUEIX LA GUIA DE L’HORT
Si vols tenir la Guia de l’hort a mà i en format PDF, només cal que et subscriguis al nostre blog omplint aquest formulari i et farem arribar la guia directament al teu correu.
Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes!