El dia 8 de març és el Dia Internacional de la Dona, un dia en què a les escoles i als esplais s’aprofita per sensibilitzar als infants i a tot el seu entorn sobre les desigualtats de gènere, es vetlla per trencar els estereotips de gènere marcats per la societat, les actituds masclistes i es treballa per educar als infants per una societat justa i igualitària.

Tenim el deure d’educar a tots els infants en la coeducació i en la igualtat d’oportunitats, sense distinció per motius de gènere.

La coeducació és aquella acció educativa on es volen reduir al màxim els efectes i les conseqüències d’una educació sexista sobre nens i nenes. Es tracta de donar als infants una visió del món que compti amb les persones com a ciutadanes respectant i valorant les diferències de sexe i trencant així tots els estereotips marcats per la societat històricament.

Hi ha molts recursos que pots fer servir per tal de reivinidicar la igualtat d’oportunitats, i és que per sort, cada vegada hi ha més materials que estan adaptats perquè es puguin treballar amb infants i joves de totes les edats.

Avui et volem proposar una llista de 15 jocs de taula amb perspectiva de gènere, alguns són jocs de sempre reinventats, d’altres que donen a conèixer la part femenina de la història, i alguns de nous que són molt interessants! Troba el que més s’adigui al teu grup i a les teves necessitats, i veuràs que els jocs de taula es convertiran en una eina essencial.

Noies Fundesplai

Et presentem 15 jocs de taula per diferents edats amb els que podràs treballar la igualtat d’oportunitats entre nens i nenes. Veuràs que molts títols són en anglès o francès, però no et preocupis, perquè tots els jocs tenen les instruccions en català o castellà, i, per tant, no tindràs cap problema per poder-hi jugar!

1. NOBEL RUN

Nobel run és un joc en el qual s’ha de gestionar un equip d’investigació que et porti a aconseguir el Premi Nobel. Per tal de poder-ho fer hauràs de contractar personal, escriure articles científics i aconseguir diners per poder tirar els teus projectes endavant. Entre les cartes del joc trobaràs grans científiques il·lustrades de les que podràs aprendre qui eren i què van fer.

Participants: de 2 a 4
Edat: a partir de 10 anys
Durada: partides de 30 minuts

Nobel Run Fundesplai

2. WHO’S SHE?

Who’s she? és el conegut joc del “qui és qui” però amb una versió renovada. Et presentem diferents versions on els personatges que s’han d’endevinar són dones valentes que van canviar el món. Pots trobar diferents versions, de cartró, de fusta o fins i tot una per imprimir a casa, a l’escola o a l’esplai.

Participants: 2 participants
Edat: a partir de 6 anys
Durada: partides a partir de 10 minuts

who's she Fundesplai

3. LITTLE OFFICE

Little Office conté 110 cartes on s’il·lustren diferents persones que van vestides amb l’uniforme d’un ofici, de tal manera que s’intenta trencar estereotips i donar a conèixer oficis independentment del gènere i sexe de la persona. La gràcia d’aquest joc és que hi ha diverses modalitats de joc que poden adaptar-se segons l’edat. Trobaràs instruccions a l’interior on s’expliquen aquestes modalitats i així podràs treballar la coeducació d’una manera lúdica i divertida.

Participants: a partir de 2 participants
Edat: Diferents nivells per 4, 7 i 9 anys
Durada: partides a partir de 10 minuts

Little Office Fundesplai

4. LAS BRUJAS DE FARRABÚS

Las brujas de Farrabús és un joc ideal per trencar el mite de l’amor romàntic. Es tracta d’un joc cooperatiu en el qual els jugadors han d’aconseguir trobar uns elements màgics per desfer un encanteri que ha afectat a tota la població i amb el que es pretenia que la princesa es comportés com ho fan les princeses de conte. Un joc ideal per trencar amb els estereotips de contes i pel·lícules romàntiques.

Participants: d’1 a 4 participants
Edat: de 6 a 12 anys
Durada: partides a partir de 20 minuts

Las brujas de Farrabus Fundesplai

5. Mémo de l’égalité

El mémo de l’égalité és un dels típics jocs de buscar parelles, però en aquest cas les parelles les formen una persona de cada sexe. D’aquesta manera et pots trobar una ballarina i un ballarí, una doctora i un doctor… En total es podran formar 24 parelles diferents amb les que es potenciarà la idea que tothom pot fer-ho tot. Podràs trobar les instruccions en castellà, francès, anglès, alemany, portuguès i holandès.

Participants: a partir de 2 participants
Edat: a partir de 4 anys
Durada: partides a partir de 10 minuts

Memo de legalite Fundesplai

6. Domino Circular – I want to be

El domino I want to be barreja el típic dòmino amb unes il·lustracions precioses de diferents oficis. Els oficis estan representats per persones d’ambdós sexes, mirant de no encasellar-los en els tòpics de sempre. És una bona manera que infants més grans i més petits puguin prendre consciència dels estereotips de gènere que hi ha en el món dels oficis, i tot fent-ho a través d’aquest joc.

Participants: a partir de 2 participants
Edat: a partir de 3 anys
Durada: partides a partir de 10 minuts

Domino circular Fundesplai

7. Bataille Féministe

La Bataille Féministe és una baralla que està formada per 52 cartes en les quals la igualtat de gènere hi és totalment present. Trobaràs que hi ha una reina i un rei amb el mateix valor, una duquessa i un duc, una vescomtessa i un vescomte que també valen el mateix. Es tracta doncs d’una baralla de cartes normals on no hi ha distinció de valors per sexe. Trobaràs les instruccions en castellà, anglès, francès, portuguès, alemany i holandès.

Participants: a partir de 2 participants
Edat: a partir de 6 anys
Durada: partides a partir de 10 minuts

Bataille Feministe Fundesplai

8. 7 familles inspirantes-grandes femmes

Les 7 famílles inspirantes és una versió renovada del joc de les 7 famílies, en les quals trobaràs il·lustrades dones importants de la història: esportistes, artistes, emprenedores… Es tracta de crear famílies tot canviant les cartes amb els altres jugadors/es fins a aconseguir totes les integrants de la família. Podràs conèixer grans personalitats femenines de la societat. Trobaràs les instruccions en castellà, anglès, francès, alemany i holandès.

Participants: a partir de 2 participants
Edat: a partir de 6 anys
Durada: partides a partir de 10 minuts

7 famílies feministes Fundesplai

9. L’oca feminista

L’oca és un joc de tota la vida, però aquesta és una versió feminista que ha creat la creadora de lapizdeele. Al seu web pots torbar recursos educatius i imprimibles per tal de poder-los descarregar de manera gratuïta i utilitzar-los amb els teus grups de joves. Aprofita aquesta oca amb informació feminista i dona-li una volta al joc de sempre.

Participants: a partir de 2 participants
Edat: a partir de 12 anys
Durada: partides a partir de 10 minuts

Oca feminista Fundesplai

10. We can play

We can play és un joc de cartes dinàmic en el que s’haurà de crear una línia de temps. En cada carta hi ha explicada la història d’alguna dona extraordinària, caldrà que les ordenis correctament en el temps, tot prenent riscos o avançant molt ràpid per poder guanyar. Aprèn més sobre personalitats de la història, i si t’animes pots demanar que et personalitzin alguna de les cartes. Pot escollir el joc en català, anglès, castellà o suec.

Participants: d’1 a 8 participants
Edat: a partir de 10 anys
Durada: partides de 10 – 30 minuts

We can play Fundesplai

11. Iguales

Iguales és un joc format per 48 targetes de cartró diferents en les quals hi ha il·lustrades nens i nenes fent accions de la vida quotidiana. Permet jugar de 4 maneres diferents, jocs de memòria i de parelles, que permetran que els infants aprenguin sobre la igualtat que hi ha entre persones, indistintament del seu gènere o sexe.

Participants: a partir de 2 participants
Edat: de 4 a 6 anys
Durada: partides de 10 – 15 minuts

Iguales Fundesplai

12. Pseudónima 2: escribiendo en femenino

Pseudónima 2 és l’expansió (que es pot jugar en solitari) de la primera part de Pseudónima. En aquest joc de cartes de rol, hauràs de mantenir un pseudònim per tal d’escriure una obra. Et situes al futur i la cultura s’està perdent, és per això que amb estratègia i amb els recursos de les cartes d’autores hauràs de crear la teva pròpia història. Coneix autores de tots els temps i llocs del món i coneix què van fer.

Participants: de 2 a 4 participants
Edat: a partir de 8 anys
Durada: partides 30 minuts

Pseudonima 2 escribiendo en femenino Fundesplai

13. Las niñas de Jacaranda

Las niñas de Jacaranada és un joc cooperatiu en el que s’ha d’aconseguir arribar dalt de tot de la muntanya blava per atrapar les estrelles. La història diu que les nenes no podien pujar aquesta muntanya perquè són dèbils i només es poden quedar a casa. Ara és el moment de rebel·lar-se i pujar la muntanya per aconseguir els seus somnis.

Participants: de 2 a 4 participants
Edat: de 4 a 8 anys
Durada: partides 30 minuts

Las niñas de Jacaranda Fundesplai

14. Mujeres en ciencia

Mujeres en ciencia és un joc de cartes que pots imprimir tu mateix/a a casa, a l’escola o a l’esplai. L’objectiu és el de crear 3 laboratoris complets amb 4 cartes del mateix color. Aquestes cartes estan il·lustrades amb grans dones científiques que han aconseguit alguna fita al llarg de la història. Una manera divertida de conèixer, aprendre i passar-ho bé, tot donant visibilitat a les científiques de la història. El pots descarregar aquí per imprimir, retallar i jugar!

Participants: a partir de 2 participants
Edat: a partir de 8 anys
Durada: partides 30 minuts

Mujeres en ciencia

15. TRENCAROLS

Trencarols té l’objectiu de crear debat sobre la igualtat de gènere amb situacions quotidianes. Es pretén que els joves reflexionin sobre els rols de gènere i que es puguin identificar situacions de desigualtat amb les que les dones es troben en el seu dia a dia. És un bon joc per posar sobre la taula moltes situacions que els joves sovint no identifiquen com masclisme, estereotip o discriminació, i que creuen que són acceptables i positives. Disponible en català i castellà.

Participants: a partir de 2 participants (es recomana jugar per equips)
Edat: a partir de 12 anys
Durada: partides 30 minuts

Trencarols Fundesplai

Cal treballar avui i cada dia per la igualtat de gènere a l’escola, a casa, a l’esplai i arreu. És crucial que els infants creixin en una societat igualitària on tothom tingui les mateixes oportunitats.

Si vols descobrir més jocs de taula cooperatius per treballar amb els infants i joves fes una ullada a l’entrada 30 jocs de taula cooperatius per l’escola i l’esplai.

I aquí pots trobar més recursos perquè puguis treballar la igualtat de gènere sempre que vulguis amb jocs, activitats, gimcanes tallers…!

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la amb tothom a les xarxes!
Que cada dia sigui dia 8 de març!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai