Convertir-se en petits i petites xefs agrada molts als nens i nenes!

Tenir l’oportunitat de posar-se a la cuina, tocar els aliments, experimentar, descobrir quina olor fan, quin color o quin gust tenen és propi de l’experimentació dels infants. És per això que com a adults cal que potenciem moments per cuinar amb els nostres infants, ja sigui a casa, a l’escola o a l’esplai.

Que els infants puguin participar del procés els farà més conscients dels aliments que es fan servir a la cuina en el nostre dia a dia, els ajudarà a crear hàbits sobre l’alimentació saludable, prendre consciència de la importància dels aliments, del seu bon ús i de la importància de no malbaratar-los. És clau que els infants aprenguin a avançar cap a un futur més saludable, just i sostenible.

I és que cuinar amb els infants és molt beneficiós pel seu desenvolupament! Els estimula els sentits, desenvolupen la psicomotricitat fina, processos cognitius com barrejar o separar, o un aspecte tan important com és la socialització a l’hora de treballar en equip. És per aquest motiu que cuinar amb infants és important pel seu desenvolupament, per crear-los consciència en el consum d’aliments, per encoratjar-los en el procés  i fer-los partícips en el compromís d’una alimentació sostenible i saludable.

A punt per cuinar!

A continuació et presentem 25 llibres de receptes per cuinar amb els infants amb receptes de tota mena que permetran adaptar-te a totes les situacions i edats. Pots trobar-hi inspiració per muntar un taller de cuina a l’escola o a l’esplai, o senzillament per cuinar en família cada dia i afavorir la creativitat i el gust per la cuina. Tant si necessites fogons, com si no en vols fer servir, si cal que tinguis alguns utensilis de cuina especials, o si amb una forquilla o un ganivet ja ho tenim tot llest. Només cal que hi posis els ingredients i les ganes de passar-ho d’allò més bé amb els nens i nenes.

Receptes que els permetran descobrir textures, olors, colors, gustos i una àmplia diversitat culinària. La cuina amb els infants i joves és una gran eina educativa!

Et presentem 25 llibres de receptes agrupats segons l’edat recomanada. Llibres de receptes per nadons, perquè els familiars cuinin i els nadons puguin experimentar amb els aliments, receptes infantils de fàcil elaboració per als infants més petits, i amb més dificultat pels i les més grans; això sí, sempre sota la supervisió d’un adult i tenint en compte l’alimentació sostenible i saludable.

Descobreix receptes delicioses i divertides en aquests llibres, renta’t les mans, posa’t el davantal i comença a cuinar!

PER NADONS I INFANTS A PARTIR DE 3 ANYS

1. SENSE DENTS I A MOSSEGADES

Autoria: Juan Llorca
Rosa dels Vents, 2019

Aquesta és una guia en la qual es resolen els dubtes del Baby Lead Weaning (BLW), el pas de la lactància a l’alimentació complementària i la qual és dirigida pel mateix nadó. Un bon llibre que pretén acompanyar al nadó en les seves primeres etapes de l’alimentació durant els primers 12 mesos.

Sense dents i a mossegades Fundesplai

2. EN BOCA DE TOTHOM

Autoria: Juan Llorca i Melisa Gómez
Rosa dels Vents, 2019

Aquest llibre pretén donar eines, resoldre dubtes i donar consells per a l’alimentació a partir de l’any. Alimentació saludable, receptes, exemples de menús setmanals…

En boca de tothom Fundesplai

3. LES MEVES RECEPTES MONTESSORI

Autoria: Vanessa Toinet
Estrella Polar, 2019

Aquest llibre anima a la participació dels infants a partir de 3 anys en la preparació d’algun àpat i en l’elaboració de les receptes. En cada recepta hi ha consells pels adults respecte a la metodologia Montessori, els beneficis que se’n poden extreure i el grau d’autonomia de cada recepta.

Les meves receptes montessori Fundesplai

4. LA MEVA PRIMERA CUINA

Autoria: Jessie Ford
Edebé, 2019

Es tracta d’un llibre interactiu que serveix perquè l’infant jugui a ser xef i aprengui tot fent-ho. Permet desenvolupar la coordinació mà-ull, potenciar la imaginació i creativitat així com capacitats cognitives. Perfecte per a infants a partir dels 3 anys.

La meva primera cuina Fundesplai

5. CUINA SENSE FOC

Autoria: Glòria Baliu de Kirchner i Lluïsa Jover Armengol
Pòrtic edicions, 1999

Sovint cuinar amb infants pot comportar un risc si hem de fer servir el foc, però en aquest llibre es recullen receptes amb les quals no cal patir pel perill de cuinar amb foc. Un seguit de receptes perfectes per infants a partir de 3 anys.

Cuina sense foc Fundesplai

6. TALLER DE GALETES

Autoria: Helo-Ita
Mtm editorial, 2020

En aquest llibre trobaràs 8 receptes per fer unes galetes delicioses amb la simple massa sable. Un llibre molt fàcil d’entendre i preparat per cuinar amb infants a partir de 5 anys diferents tipus de galetes i de decoracions. Perfecte perquè es posin el davantal i comencin a cuinar!

Taller de galetes Fundesplai

7. ELS MEUS PLATS PREFERITS

Autoria: Jérôme Merle, Laurence Jammes i Marc Clamens
Editorial Juventud, 2014

Trobar-se amb el fet que als infants els crida l’atenció i els agrada el menjar ràpid, és habitual, i tots sabem que no és gens saludable. És per això que amb aquest llibre de 22 receptes es proposa de fer els típics plats ràpids, però amb productes de qualitat i molt més sans. És ideal per a infants a partir de 4 anys.

Els meus plats preferits

A PARTIR DE 7 ANYS

8. LES RECEPTES MÉS EXTRARÀTIQUES

Autoria: Elisabetta Dami
Estrella Polar, 2017

Aquest llibre protagonitzat per Geronimo Stilton, inclou 34 receptes senzilles i nutritives amb productes fàcils de trobar i en un temps cuit de preparació. En Geronimo té una missió, ha de crear un llibre de receptes amb tots els seus amics! De ben segur que estaran boníssimes. Als infants entre 7 i 9 anys els encantarà aquest llibre!

Les receptes més extraràtiques Fundesplai

9. CUINEM A 4 MANS

Autoria: Xesco Bueno
Larousse, 2018

Amb aquest recull de 30 receptes, pensat per a infants a partir de 8 anys, s’anima als infants i adults a preparar les seves primeres receptes junts. En les receptes s’indiquen els possibles ingredients per al·lèrgens, si s’ha de fer ús d’algun estri de cuina perillós o bé si es necessita calor per cuinar.

Cuinem a 4 mans Fundesplai

10. MANDUKA FINA

Autoria: Paula Alós
Estrella Polar, 2020

L’exitós programa de cuina “Manduka”, protagonitzat per la Paula Alós, ja té un llibre de les seves receptes, i fins i tot inclou 3 receptes mai vistes al programa! A més a més hi ha consells, foodtrucs i un quiz de preguntes del personatge Cinto. Ideal pels fans del programa.

Manduka fina Fundesplai

11. TOTHOM A LA CUINA

Autoria: Montse Deza
La Galera, 2017

100 receptes pensades per aquelles persones amb intolerància al gluten, a l’ou i a la lactosa, Torbareu salses, carn, peix, arròs i moltes més receptes. A més inclou un seguit d’entrevistes relacionades amb les intoleràncies i consells per tenir en compte a l’hora de cuinar i no contaminar els plats.

Tothom a la cuina Fundesplai

12. EXPERIMENTA – CUINA: RECEPTES SENZILLES PER A NENS

Autoria: Bethany Perkins i Hermione Edwards
La Galera, 2011

Un llibre de 22 receptes senzilles que es poden preparar perfectament amb els infants, i que potencia la creativitat dels més petits i l’aprenentatge en família. Totes les receptes estan pensades per fer a partir dels 5 i fins als 10 anys.

Experimienta-cuina Fundesplai

13. SUPERXEFS A LA CUINA. 50 PLATS DE PRIMAVERA, D’ESTIU, DE TARDOR I D’HIVERN I NADAL

Autoria: Ada Parellada
Now books.batsicafo, 2016

La famosa cuinera Ada Parellada, té preparada una col·lecció de 4 llibres de cuina que inclouen 50 receptes cada un d’ells acord amb l’estació de l’any que ens trobem. La importància de fer servir els ingredients de temporada és un factor clau a la cuina i l’Ada ho mostra de manera clara i entenedora. Receptes fàcils i ràpides de fer!

Superxefs a la cuina 50 plats d'estiu Fundesplai

14. TOT FRED

Autoria: Ada Parellada
Editorial Pòrtic, 2005

La millor època de l’any per posar en pràctica receptes ben fresques és l’estiu, i amb aquest recull de receptes podreu posar en pràctica les vostres habilitats culinàries. Receptes explicades d’una manera molt pràctica i senzilla per a tothom.

Tot fred Fundesplai

15. GAUDEIX CUINANT

Autoria: Mercè Segarra
Edebé, 2010

Amb aquestes 43 receptes explicades pas a pas i que van acompanyades d’il·lustracions per tal de fer-les més entenedores, ja tens una bona excusa per posar-te a la cuina amb els més petits i petites. Les persones adultes cal que hi siguin presents en tot moment! A més a més hi trobaràs recomanacions per l’alimentació dels infants.

Gaudeix cuinant Fundesplai

16. CUINA DE COLORS

Autoria: Cristina Macía
Imaginarium Cercle, 2012

Receptari pensat per a nens i nenes d’entre 6 i 9 anys, que els aproxima als ingredients de cada temporada. En aquest llibre es fa èmfasi als colors de cada aliment, presentant-los amb receptes fàcils, nutritives i molt divertides!

Cuina de colors Fundesplai

17. A CUINAR PETITS XEFS

Autoria: Cristina Mecía
Estrella Polar, 2019

Amb aquest llibre que recull receptes per poder fer sense foc, els infants podran aprendre i divertir-se d’allò més a la cuina! Són receptes fàcils de fer perquè els més petits i més petites s’iniciïn en el món culinari. Us hi atreviu?

A cuinar petits xefs Fundesplai

18. ALL EL CUINETES: RECEPTES D’HIVERN, DE PRIMAVERA I D’ESTIU

Autoria: Barbara Pañeda
Somoslibros, 2017 i 2018

El protagonista d’aquests llibres és l’All el cuinetes, un personatge que acompanya als infants durant totes les receptes i les fa clares i entenedores. Aquests 3 llibres són una col·lecció que inclouen 12 receptes en cada un d’ells, i que pretén iniciar als més menuts i menudes a la cuina i que així aprenguin quins són els aliments saludables i de temporada.

All el cuinetes receptes d'hivern Fundesplai

19. CUINEM EN FAMÍLIA

Autoria: Josep Vilella
Pagès editors, 2017

Amb un recull de 20 receptes dels i les millors xefs internacionals, aquest llibre vol engrescar a passar una bona estona a la cuina amb els més petits i petites, de manera divertida i distesa. Les receptes dels i les xefs estan adaptades, i cada una diferencia tasques que poden fer els i les més grans i les que poden fer els més petits/es.

Cuinem en família Fundesplai

A PARTIR DE 10 ANYS

20. COCINA VEGETARIANA PARA NIÑOS… Y PARA TODA LA FAMÍLIA

Autoria: Mercedes Blasco
Ocean Ambar, 2012

En aquest llibre es recullen receptes vegetarianes que inclouen explicacions dels aliments bàsics en una dieta equilibrada. De la mateixa manera es proposen receptes per cada etapa del creixement i com es poden realitzar amb els més petits i petites de casa.

Cocina vegetariana para niños...y para toda la familia Fundesplai

21. PRIMER CAL BATRE ELS OUS: CUINA CREATIVA PER A JOVES PRINCIPIANTS

Autoria: Ada Parellada
Editorial Grao, 2010

45 receptes dirigides als adolescents, pels que ja han cuinat alguna vegada i pels que encara no ho han fet mai! Estan dividides segons l’edat, i en cada recepta hi ha trucs per tal que quedin d’allò més bé! El llenguatge planer i proper de les explicacions d’aquest llibre fa que sigui fàcil d’entendre. Ideal per a adolescents a partir dels 12 anys.

Primer cal batre els ous (cuina per adolescents) Fundesplai

22. COCINA SALUDABLE EN FAMÍLIA

Autoria: Gloria Carrion (La Gloria Vegana)
B de Block, 2020

@lagloriavegana és una instagramer que presenta receptes saludables per tota la família i per tots els moments del dia, inclús per ocasions més especials com podria ser una festa. Aporta receptes veganes amb trucs per fer menús equilibrats i per estalviar temps a la cuina amb el mètode “Batch cooking”.

Cocina saludable en família Fundesplai

23. LA CUINA SOSTENIBLE

Autoria: Ada Parellada
Columna edicions, 2019

Amb aquest llibre l’Ada pretén que el lector prengui consciència sobre el malbaratament que fem del menjar en el nostre dia a dia. Vol donar eines per millora la gestió de la cuina, consells per menjar sa, variat i estalviant temps durant la setmana. Ideal perquè els més joves de casa comencin a prendre consciència.

La cuina sostenible Fundesplai

24. RECETAS VEGANAS PARA PEQUES ¡Y NO TAN PEQUES!

Autoria: Patricia Menéndez
Diversa, 2021

La preocupació per la mala alimentació i l’ús dels aliments processats, va portar a aquesta autora a publicar aquest llibre. Un llibre de receptes que inclouen més fruites, verdures i llegums per l’alimentació dels més petits i petites. Però també perquè els adults en segueixin l’exemple.

Recetas veganas para peques ¡yno tan peques! Fundesplai

25. LA CUINA D’EN SAM I LA SEVA FAMÍLIA

Autoria: Jaume Copons
Barcanova, 2015

Un llibre ple de receptes de les de veritat,  d’aquelles que normalment no surten als llibres de receptes per a infants perquè són una mica més difícils. Però sempre hi ha algun/a petit gran xef a casa que vol provar de fer receptes més elaborades! Aquest és el llibre ideal, això si, sempre amb l’ajuda d’un adult.

La cuina d'en Sam i la seva família Fundesplai

Esperem que aquest recull de llibres de receptes t’hagi agradat i serveixi perquè amb els infants i joves de l’escola, esplai o de la teva família, pugueu compartir una estona divertida, saludable i de bons hàbits a la cuina.

Si vols aprofundir més en els temes de l’alimentació saludable, no dubtis en fer un cop d’ull a les nostres activitats sobre l’alimentació sostenible i saludable, a més de tenir sempre a mà la nova guia de l’alimentació saludable! Són recursos que et poden ajudar a donar més importància a aquest tema.

I també et pots descarregar la Guia de 100 contes sobre l’alimentació sostenible i saludable, on trobaràs molts recursos sobre l’alimentació, la cura de l’hort, receptes i la cura del planeta. No te la perdis!

Que gaudiu de la cuina!

 

Si t’ha agradat aquesta entrada plena de receptes, comparteix-la a les xarxes!
Segur que hi ha molts nens i nenes amb ganes de cuinar!

Necessites Temps Educatiu del Migdia?

Estàs buscant una entitat que gestioni el menjador escolar o Temps Educatiu del Migdia de la teva escola? Contacta amb nosaltres i ens encarregarem de tot! Treballem en estreta col·laboració amb l'escola i l'AMPA o AFA. Suma't als migdies per un món millor: educació en valors i alimentació sana i sostenible.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai