Els infants de P3 de l’escola Collserola de Sant Cugat del Vallès participen i són plenament protagonistes del seu àpat, tot fomentant les seves capacitats i estimulant la seva autonomia. Així, són ells i elles els responsables de parar i desparar la taula, de servir-se les postres, el pa, l’aigua i les amanides amb estris específics adequats a la seva edat. L’equip de monitors/es ha passat de tenir una visió assistencial a una de facilitadora, i sobretot, a confiar en què els infants poden fer-ho sols, amb un acompanyament adequat.

En el Temps Educatiu del Migdia de l’escola Ca n’Alzamora de Rubí unes alumnes de diversos cursos han organitzat una sessió de teatre per als més petits que porten setmanes preparant: elles mateixes han tingut la idea,  han decidit l’obra, han escrit els guions, han preparat els decorats i el vestuari, i ara ja està tot a punt. Els monitors les ajuden en els últims retocs. S’apaguen els llums, es fa silenci i els alumnes del públic es queden bocabadats.

Aquests són dos exemples de participació infantil en el menjador escolar, que sorgeixen de les propostes educatives de participació que desenvolupem a les escoles.

La participació activa dels infants i adolescents en tots els àmbits de la vida és el primer pas necessari perquè assumeixin la seva responsabilitat social. Promoure i desenvolupar els Drets dels Infants en general, i en especial els de participació (articles del 12 al 17 de la Convenció sobre els Drets de l’Infant), és una necessitat social, cultural, de justícia i d’exercici democràtic.

A més a més, a la nostra societat, cal afavorir un canvi de mentalitat pel que fa a les relacions entre adults i infants, trencant la dependència i el paternalisme actuals, per evolucionar cap a una nova realitat on l’infant és tractat com a ciutadà del present amb drets, responsabilitats i capacitat per exercir-los.

Com la participació infantil pot millorar la societat?

  1. Afavoreix la distribució de les tasques i la diversificació del treball
  2. Promou la distribució racional dels recursos
  3. Incrementa la riquesa de punts de vista
  4. Aporta suport a les iniciatives
  5. Facilita la resolució de conflictes, la presa de decisions i la realització dels projectes
  6. Ajuda als infants a assumir les pròpies funcions i responsabilitats
  7. Afavoreix l’intercanvi d’informació i experiències
  8. Millora el clima educatiu
  9. Impulsa la democràcia, la convivència i la cohesió social

Quins avantatges té la participació per al propi infant?

habilitats per la vidaQuan un infant pot exercir el seu dret a participar, la primera decisió que ha de prendre és si vol participar o no. Si decideix participar, està acceptant la responsabilitat i el fet de formar part d’una comunitat i conviure amb un grup.

El fet de sentir que se’l deixa participar estimula la seva autoestima i autonomia, ja que se sent reconegut, respectat i escoltat.

A més a més, l’exercici de la participació afavoreix el desenvolupament d’altres habilitats per a la vida com: l’autoconeixement, la presa de decisions, el pensament creatiu, el pensament crític, la comunicació assertiva, les relacions interpersonals, la resolució de conflictes, la gestió de tensions i estrès, l’empatia i la gestió d’emocions i sentiments.

I pel que fa a la participació en el moment de l’àpat, cal destacar la importància de deixar participar l’infant en decidir la quantitat que ha de menjar, ja que d’aquesta manera potenciem l’autonomia, l’autoconeixement, l’autoregulació i els hàbits alimentaris saludables, ajudant a prevenir l’obesitat infantil, entre d’altres.

Com afavorir la participació en el temps del migdia?

El Temps Educatiu del Migdia o menjador escolar és un espai social fantàstic per potenciar la participació activa dels infants. Però la participació també es pot potenciar en molts altres moments i espais de la vida a l’escola, així com també en la vida familiar. Els infants i adolescents tenen dret a participar en tots els àmbits i moments de la seva vida. I això com ho fem a l’estona del menjador?

  • Informant als infants sobre els seus drets, en especial sobre el dret a participar i a no participar
  • Afavorint en els adults l’escolta activa, el respecte i la crítica constructiva
  • Fent assemblees participatives
  • Incorporant una representació dels infants a la comissió de menjador afavorint que participin en l’organització del temps del migdia conjuntament amb mestres, famílies i educadors de lleure
  • Aconseguint que cada infant pugui ser protagonista actiu durant tot l’àpat i per tant ser capaç
    de participar activament del moment del dinar, especialment participant de la decisió de la quantitat de menjar que necessiten
  • Promovent que els nens/es percebin el dinar com un moment de relació i convivència amb els companys/es
  • Afavorint que parin i desparin la taula amb ajuda d’altres companys d’una manera responsable i amb respecte, i decidint entre tots càrrecs i responsabilitats
  • Estimulant l’adquisició dels hàbits a partir de l’autonomia
  • Fent valoracions de les activitats entre tots els participants
  • Preparant la programació d’activitats conjuntament amb els infants
  • Proporcionant espais d’opinió i expressió com una cartellera o una bústia de suggeriments
  • Proposant projectes d’aprenentatge servei (APS)

 

A participar s'aprèn participant! Els infants tenen dret a participar i a exercir la democràcia Click To Tweet

ELS NOSTRES CONSELLS D’INFANTS EN EL TEMPS EDUCATIU DEL MIGDIA

Necessites Temps Educatiu del Migdia?

Estàs buscant una entitat que gestioni el menjador escolar o Temps Educatiu del Migdia de la teva escola? Contacta amb nosaltres i ens encarregarem de tot! Treballem en estreta col·laboració amb l'escola i l'AMPA o AFA. Suma't als migdies per un món millor: educació en valors i alimentació sana i sostenible.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai