En el temps del migdia de l’escola Ca n’Alzamora de Rubí unes alumnes de diversos cursos han organitzat una sessió de teatre per als més petits que porten setmanes preparant: elles mateixes han tingut la idea, han decidit l’obra, han escrit els guions, han preparat els decorats i el vestuari, i ara ja està tot a punt. Els monitors les ajuden en els últims retocs. S’apaguen els llums, es fa silenci i els alumnes del públic es queden bocabadats.
Aquests són dos exemples de participació infantil en el menjador escolar, que sorgeixen de les propostes educatives de participació que desenvolupem a les escoles.
La participació activa dels infants i adolescents en tots els àmbits de la vida és el primer pas necessari perquè assumeixin la seva responsabilitat social. Promoure i desenvolupar els Drets dels Infants en general, i en especial els de participació (articles del 12 al 17 de la Convenció sobre els Drets de l’Infant), és una necessitat social, cultural, de justícia i d’exercici democràtic.
A més a més, a la nostra societat, cal afavorir un canvi de mentalitat pel que fa a les relacions entre adults i infants, trencant la dependència i el paternalisme actuals, per evolucionar cap a una nova realitat on l’infant és tractat com a ciutadà del present amb drets, responsabilitats i capacitat per exercir-los.
Com la participació infantil pot millorar la societat?
- Afavoreix la distribució de les tasques i la diversificació del treball
- Promou la distribució racional dels recursos
- Incrementa la riquesa de punts de vista
- Aporta suport a les iniciatives
- Facilita la resolució de conflictes, la presa de decisions i la realització dels projectes
- Ajuda als infants a assumir les pròpies funcions i responsabilitats
- Afavoreix l’intercanvi d’informació i experiències
- Millora el clima educatiu
- Impulsa la democràcia, la convivència i la cohesió social
Quins avantatges té la participació per al propi infant?
Quan un infant pot exercir el seu dret a participar, la primera decisió que ha de prendre és si vol participar o no. Si decideix participar, està acceptant la responsabilitat i el fet de formar part d’una comunitat i conviure amb un grup.
El fet de sentir que se’l deixa participar estimula la seva autoestima i autonomia, ja que se sent reconegut, respectat i escoltat.
A més a més, l’exercici de la participació afavoreix el desenvolupament d’altres habilitats per a la vida com: l’autoconeixement, la presa de decisions, el pensament creatiu, el pensament crític, la comunicació assertiva, les relacions interpersonals, la resolució de conflictes, la gestió de tensions i estrès, l’empatia i la gestió d’emocions i sentiments.
I pel que fa a la participació en el moment de l’àpat, cal destacar la importància de deixar participar l’infant en decidir la quantitat que ha de menjar, ja que d’aquesta manera potenciem l’autonomia, l’autoconeixement, l’autoregulació i els hàbits alimentaris saludables, ajudant a prevenir l’obesitat infantil, entre d’altres.
Com afavorir la participació en el temps del migdia?
El temps del migdia a l’escola és un espai social fantàstic per potenciar la participació activa dels infants. Però la participació també es pot potenciar en molts altres moments i espais de la vida a l’escola, així com també en la vida familiar. Els infants i adolescents tenen dret a participar en tots els àmbits i moments de la seva vida. I això com ho fem a l’estona del menjador?
- Informant als infants sobre els seus drets, en especial sobre el dret a participar i a no participar
- Afavorint en els adults l’escolta activa, el respecte i la crítica constructiva
- Fent assemblees participatives
- Incorporant una representació dels infants a la comissió de menjador afavorint que participin en l’organització del temps del migdia conjuntament amb mestres, famílies i educadors de lleure
- Aconseguint que cada infant pugui ser protagonista actiu durant tot l’àpat i per tant ser capaç
de participar activament del moment del dinar, especialment participant de la decisió de la quantitat de menjar que necessiten - Promovent que els nens/es percebin el dinar com un moment de relació i convivència amb els companys/es
- Afavorint que parin i desparin la taula amb ajuda d’altres companys d’una manera responsable i amb respecte, i decidint entre tots càrrecs i responsabilitats
- Estimulant l’adquisició dels hàbits a partir de l’autonomia
- Fent valoracions de les activitats entre tots els participants
- Preparant la programació d’activitats conjuntament amb els infants
- Proporcionant espais d’opinió i expressió com una cartellera o una bústia de suggeriments
- Proposant projectes d’aprenentatge servei (APS)
A participar s'aprèn participant! Els infants tenen dret a participar i a exercir la democràcia Click To Tweet
Més informació sobre la participació infantil
- La veu dels infants: exemples de participació infantil recollits al Fòrum “Som infants, som present” – Fundesplai (Fundació Catalana de l’Esplai)
- Reportatge “Dret a decidir” – El Periódico
- Web d’Àgora: proposta educativa per la participació – Fundesplai (Fundació Catalana de l’Esplai)
- Àgora: proposta educativa per la participació (PDF) – Fundesplai (Fundació Catalana de l’Esplai)
- Com s’aprèn a participar (PDF) – Fundació Jaume Bofill
- Hablemos de participación infantil – Unicef
- Xarxa de projectes de participació infantil – Diputació de Barcelona
- La participació infantil a Catalunya (PDF) – Generalitat de Catalunya
- Foment de la participació infantil – Diputació de Barcelona
- El derecho a la participación infantil de los niños y niñas en situación de riesgo (PDF) – Save the Children
- Nois i noies amb veu i vot – Ara Criatures
- La participació dels infants i adolescents a Catalunya: una realitat o una ficció? (PDF) – Unicef
- Els drets de l’infant a l’escola: una educació per a la ciutadania (llibre) – Jean Le Gal, Editorial Graó
Ja que estàs per aquí....
Aquest estiu, més que mai, els infants necessitaran activitats a la natura, jugar amb els amics i amigues, córrer a l'aire lliure...
I a Fundesplai, més que mai, tenim la determinació de donar aquesta oportunitat a totes les nenes i els nens de Catalunya. Volem que puguin gaudir d'un casal, d'unes colònies i de l'esplai.
Ara més que mai necessitem la teva ajuda!