Nosaltres diem que sí, que és possible.

És possible gestionar el temps educatiu del migdia des de la proximitat, la corresponsabilitat i la transparència.

 

Des de Fundesplai entenem la proximitat com un concepte a tres bandes:  

Proximitat alimentària

Totes les cuines escolars s’haurien de proveir de productes de proximitat, d’àmbit català i sempre que sigui possible, de la pròpia comarca, defugint dels aliments que provenen d’altres territoris i que comporten un gran impacte ambiental.

Per exemple, als nostres menjadors escolars no s’hi mengen peixos que provinguin de l’altre punta del planeta com el panga o la tilàpia, per responsabilitat ambiental i social. Volem aconseguir que el menjador escolar esdevingui un espai educatiu promotor d’un model alimentari basat en la proximitat, la sostenibilitat, l’educació ambiental i la nutrició saludable.

La dieta Mediterrània, els productes de proximitat i de producció sostenible són la base del nou model alimentari basat en la sostenibilitat i la corresponsabilitat social que impulsem des dels menjadors escolars.

Proximitat social

Per a nosaltres el model de Temps Educatiu del Migdia de proximitat no es basa només en aspectes alimentaris, sinó que incorpora aspectes socials i comunitaris, promovent relacions i projectes comuns entre la pagesia local, el menjador escolar, els infants, les AFA o AMPA, altres entitats locals i l’escola, creant interconnexions comunitàries i aportant valor educatiu, social i ambiental al projecte, al mateix temps que s’afavoreix també el desenvolupament socioeconòmic local a partir de la contractació i formació del personal.

Un exemple d’això el trobem al treball comunitari al voltant dels projectes de transformació de patis que realitzem en moltes escoles a partir del Temps del Migdia i en col·laboració estreta amb les famílies i tota la comunitat educativa. Així com el vincle d’alguns menjadors escolars amb els esplais del barri, compartint monitors i monitores, valors, experiències i projectes, afavorint la coherència educativa i la connexió amb les entitats locals.

Proximitat emocional

Un altre aspecte molt important del model de menjador de proximitat és el contacte quotidià entre l’equip educatiu i les famílies.

S’estableixen vincles afectius i de confiança entre ambdós, vincles essencials per a un bon desenvolupament del projecte educatiu i un seguiment personalitzat de les necessitats educatives i emocionals de cada infant.

Com que en la franja horària del migdia és complicat establir connexions entre les famílies i l’equip educatiu, hem d’assegurar moments i espais de trobada en altres franges horàries, així com fomentar espais digitals de relació i intercanvi.

Creieu que un model de Temps Educatiu del Migdia de proximitat és possible?

I tant, és possible i desitjable! S’hauria d’acabar estenent per totes les escoles…

Considero fonamental que es cuini a l’escola, que el producte sigui fresc, de temporada i, en la mesura del possible, produït a prop del centre escolar, evitant consumir productes processats.

A més a més, l’equip de monitors/es ha de ser estable en el temps, amb persones que coneguin a les famílies i els infants. Això em fa sentir que són propers, que hi puc confiar.

Núria García, mare de l'escola Pompeu Fabra de Llançà

El model alimentari del temps del migdia de les escoles del Moianès, adherides al servei comarcal, respon a un treball realitzat amb la comunitat educativa de la comarca (famílies, centres educatius i regidors/es) en el qual es van estar consensuant les prioritats en relació a l’alimentació.

Les conclusions d’aquest treball van ser la base que es va incloure als plecs tècnics de la licitació del servei de menjador i es va prioritzar el menjar de proximitat. Volem que els nostres infants prenguin consciència que vivim en un entorn privilegiat que permet un menú equilibrat, saludable i variat amb productes produïts i elaborats a casa nostra.

Ruth Fernandez, Consell Comarcal Moianès

 

Avantatges menjador proximitat

Avantatges del menjador escolar de proximitat

  • Nutricionals: productes més frescos, saborosos i amb més nutrients, en el punt òptim.
  • Ambientals: cultiu respectuós, varietats autòctones, reducció de la contaminació, reducció d’envasos, reducció del malbaratament alimentari en origen.
  • Emocionals: confiança i tranquil·litat de les famílies i els infants.
  • Socials: foment de l’activitat agrària local, comerç just, sense intermediaris, contractació treballadors/es locals.
  • Comunitaris: reforç de la xarxa comunitària i els vincles entre l’escola, les famílies i altres entitats locals.

Creus que un Menjador Escolar de Proximitat és possible? Nosaltres diem que sí!! Descobreix aquí els detalls de la #proximitat al Temps Educatiu del Migdia Click To Tweet

Si us ha agradat aquesta entrada, compartiu-la a les xarxes!

Entre totes i tots podem aconseguir menjadors escolars de qualitat i proximitat! Ens ajudeu?

Ja que estàs per aquí....

Aquest estiu, més que mai, els infants necessitaran activitats a la natura, jugar amb els amics i amigues, córrer a l'aire lliure...

I a Fundesplai, més que mai, tenim la determinació de donar aquesta oportunitat a totes les nenes i els nens de Catalunya. Volem que puguin gaudir d'un casal, d'unes colònies i de l'esplai.

Ara més que mai necessitem la teva ajuda!

Fes un donatiu

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai

  • No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!