Tot va començar quan el 2019 vam decidir reduir els envasos dels 32.000 iogurts mensuals que se servien al Temps Educatiu del Migdia de totes les escoles on portem nosaltres el servei. D’aquesta manera fèiem un pas més en el nostre compromís amb la sostenibilitat i els Objectius del Desenvolupament Sostenible. Vam començar a servir els iogurts a granel al bol de cada nen o nena. I en aquell moment ja vam aplicar una reducció progressiva del sucre en comparació als iogurts que servíem anteriorment.
Actualment, a causa de la pandèmia, hem hagut de tornar a fer servir iogurts envasats individualment i hem aprofitat per buscar un iogurt de producció ecològica i de proximitat (Vallès Oriental) que s’adequa a les nostres necessitats i a les necessitats del planeta. Ara, per tant, els nens i nenes mengen iogurt ecològic de proximitat i sense sucre 1 cop a la setmana a tots els menjadors escolars de Fundesplai. La resta de dies de la setmana (4 àpats) mengen fruita de postres. Com a novetat, a partir del novembre els iogurts se serviran en envasos individuals de cartró per minimitzar els residus plàstics.
A més a més, és un iogurt molt suau, cremós i poc àcid que en general agrada molt als nens i nenes:
Testimoni d'en Saul, 10 anys
Testimoni de la Lua i l'Emma, 9 anys
PER QUÈ IOGURTS SENSE SUCRE?
El sucre és una substància amb un perfil nutricional molt baix i augmenta el nombre de calories que s’ingereixen. Hem de menjar el mínim sucre possible, tal com indica la guia “Petits canvis per menjar millor (Generalitat de Catalunya)”, i la guia “L’alimentació Saludable en l’Etapa Escolar (2020)”, on es fa especial èmfasi en la importància de reduir la ingesta de sucre en l’etapa escolar.
Al Temps Educatiu del Migdia eduquem per als hàbits alimentaris saludables, i menjar sense sucre és un d’aquests hàbits. Eduquem també el paladar perquè s’acostumi als gustos originals (naturals) dels aliments. Això és molt important perquè és un aprenentatge que ens acompanya tota la vida. El iogurt ja aporta naturalment la lactosa que també és de la família dels sucres, no cal afegir res més.
Segons Guia alimentació saludable a l’etapa escolar (2020) de la Generalitat de Catalunya: A l’escola, per tal de reduir l’impacte ambiental associat a la utilització d’envasos i plàstics, i d’aliments fora de temporada o que han de recórrer llargues distàncies també es proposa entre d’altres coses, escollir iogurts (i altres làctics no ensucrats) de proximitat i que garanteixin pràctiques més respectuoses amb els animals i el medi ambient. No és necessari consumir sucres afegits de cap tipus, ja que la glucosa que necessita l’organisme com a font d’energia prové, fonamentalment, dels aliments farinacis (pa, patata, pasta, arròs…), les fruites (senceres), algunes hortalisses, els llegums, i la llet i el iogurt.
Per tant, la mesura de donar iogurts sense sucre a les escoles ens ajuda a educar pels hàbits alimentaris saludables i lluitar contra l’obesitat infantil.
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) també recomana limitar el consum de sucres a menys del 10% de la ingesta calòrica total, el que suposa un màxim de 50 grams al dia. També afegeix que si reduïm la ingesta d’aquests sucres per sota del 5% (25g/dia), obtindrem beneficis per la salut addicionals. I això està passant? Doncs no, ni de bon tros! Segons unes enquestes realitzades durant el 2012-2014 per l’AESAN (Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició), es conclou que en la població infantil i adolescent la ingesta mitjana de sucre és de 95,1g/dia, fet que suposa el 21,5% de l’energia total diària.
Als menjadors escolars de Fundesplai els nens i nenes gaudeixen d’un menú saludable en què un cop a la setmana hi ha iogurts sense sucre, ecològics i de proximitat als quals poden afegir ocasionalment alguns toppings saludables com fruits secs, cereals o fruita.
Aquí pots veure un vídeo sobre el nostre proveïdor de iogurts ecològics: Naturlan