Avui us volem explicar que als menús dels menjadors escolars de Fundesplai s’ha reduït la presència de plats amb carn vermella i processada. Amb aquesta reducció hem aconseguit disminuir considerablement les emissions de gasos d’efecte hivernacle que s’emeten per men

ú escolar.

Aquesta reducció s’ha dut a terme progressivament des de fa mesos, seguint les conclusions de l’informe sobre el consum de carn vermella de la OMS (2015) i les recomanacions de la nova guia de l’alimentació per a l’etapa escolar de 3 a 12 anys, que insta a consumir carn vermella i processada als menjadors escolars com a màxim un cop a la setmana.

Per què cal reduir el consum de carn vermella i processada?

Per salut

Des de 2015, la OMS relaciona el consum de carn processada i carn vermella amb les probabilitats de patir càncer. Aquest estudi determina que la carn processada (Frankfurts, salsitxes, carn envasada, embotits…) és del Grup 1 (cancerígena per als humans) i la carn vermella (carn muscular de mamífers com vedella, porc, xai, cavall i cabra) és del Grup 2 (probablement cancerígena). En aquest article de l’ARA està molt ben resumit.

Però no es tracta només de càncer,…el consum excessiu de carn vermella i processada associat a altres factors com la falta d’exercici pot contribuir a generar obesitat, diabetis, malalties cardiovasculars, ictus i Alzheimer, entre altres malalties, tal com apunten altres estudis recents.

Per sostenibilitat

Des del punt de vista de la sostenibilitat també és important que reflexionem sobre l’impacte ecològic que generen els sistemes de producció industrial de carn vermella a nivell mundial.

Diversos estudis i organismes internacionals com la FAO ja assenyalen des de fa anys que la producció de carn vermella té una gran petjada ecològica i és un dels grans problemes ambientals del planeta.

La petjada ecològica és una mesura de l’impacte ambiental que generen les activitats humanes. En el cas de la producció de carn vermella, l’impacte ambiental és múltiple:

  • Produeix gasos d’efecte hivernacle i per tant, afavoreix el canvi climàtic. Segons Greenpeace la ramaderia és responsable del 18% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle a nivell mundial.
  • Es requereix una gran extensió de terra per produir els pinsos que alimenten vaques i porcs. Actualment el 75% de la superfície agrària mundial es destina a l’alimentació i criança d’animals. Això afavoreix la desforestació, els monocultius industrials i la pèrdua de biodiversitat.
  • Consumeix un gran volum d’aigua, ja que per produir 1kg de carn de vedella són necessaris més de 15.000 litres d’aigua, segons el càlcul de la Water Foodprint Network.
  • Contamina l’aigua i el sòl perquè genera molta quantitat de purins i residus d’antibiòtics i altres productes químics que van a parar a la terra, els rius i aqüífers.

 

Menús amb menys carn vermella

Així doncs, en els menús dels menjadors escolars oferim als infants carn vermella (porc o vedella) entre 0 i 1 ració a la setmana com a màxim, potenciant la carn blanca (pollastre i gall dindi), i incorporant la proteïna vegetal en plats com el seitan arrebossat o la bolonyesa vegetal (picada de tofu i seitan). Els llegums són una font de proteïna vegetal molt beneficiosa. Llegeix l’article “Què en saps dels llegums” per descobrir-ne tots els secrets!

La proteïna vegetal s’introdueix progressivament amb tècniques culinàries ideades perquè siguin atractives per als nens i nenes. Aquí pots veure 5 de les nostres receptes estrella amb llegums.

Així es pretén donar marge a les famílies perquè puguin complementar amb una altra ració de carn vermella i al final de la setmana els infants hagin menjat com a màxim 2 racions (en total 300g màxim de carn vermella a la setmana, segons les recomanacions de la nova guia de l’alimentació per a l’etapa escolar de 3 a 12 anys).

Amb aquesta mesura pretenem contribuir a la millora de la salut dels infants, reduir la petjada ecològica dels nostres menús escolars i afavorir l’adquisició d’hàbits alimentaris saludables i sostenibles que els acompanyaran tota la vida.

Algunes de les nostres receptes sense carn vermella

Bolonyesa de seitan i tofu

Bolonyesa de seitan i tofu

Recepta amb quantitats calculades per 4-6 persones.

Ingredients

  • 500gr de picada de seitan i tofu
  • 2 cebes tallades a daus
  • 1 pot de tomàquet triturat
  • 1 dent d’all picat finet
  • 3 pastanagues ratllades o picades
  • 2 fulles de llorer
  • 1 pinçada de sal marina, pebre, alfàbrega i orenga secs
  • Oli d’oliva
  • Edulcorant natural com l’agave o l’estèvia

Preparació

  1. Saltegeu les cebes i l’all amb oli d’oliva i la sal marina, sense tapar, durant 10 minuts.
  2. Afegiu la pastanaga i les herbes aromàtiques. Tapar i coure a foc baix-mig durant 15 minuts.
  3. Afegiu la picada de seitan i tofu i deixeu que es cogui durant 5 minuts més.
  4. Afegiu el tomàquet, corregiu l’acidesa amb l’edulcorant natural.
  5. Serviu amb el plat de pasta.

Pollastre al curri

Pollastre al curri

Recepta amb quantitats calculades per 4-6 persones.

Ingredients

  • 4-6 pits de pollastre (120gr/persona)
  • 1 ceba blanca mitjana
  • 180ml de llet semidesnatada
  • Oli d’oliva
  • Sal marina
  • Fècula de blat de moro
  • Curri (conté cúrcuma, comí, pebre, llorer, clau i fonoll)

Preparació

  1. Talleu els pits de pollastre a trossos i reserveu-los.
  2. Sofregiu la ceba amb una mica d’oli en una cassola. Quan estigui rossa afegiu els trossets de pollastre i aneu remenant fins que el pollastre estigui gairebé cuit.
  3. Afegiu el curri i la llet i deixeu coure fins que el pollastre quedi tendre. Aneu amb compte amb el curri perquè és una mica fort per als nens i nenes. Dependrà de la sensibilitat del seu paladar!
  4. Si la salsa ha quedat molt líquida la podeu espesseir amb aigua freda i farina de blat de moro.
  5. Proveu i rectifiqueu de sal.
  6. Serviu calent!

Daus de gall d'indi amb salsa de pinya

Daus de gall d’indi amb salsa de pinya

Recepta amb quantitats calculades per 4-6 persones.

Ingredients

  • 4-6 pits de gall d’indi (120gr/persona)
  • Pinya enllaunada en el seu suc sense sucre (1 porció)
  • 1 ceba blanca mitjana
  • Oli d’oliva
  • Sal marina i pebre
  • All cru
  • Curri (conté cúrcuma, comí, pebre, llorer, clau i fonoll)

Preparació

  1. Talleu el gall d’indi, saleu-lo i reserveu-lo.
  2. Sofregiu la ceba i l’all amb una mica d’oli en una cassola.
  3. Afegiu el gall d’indi i deixeu coure a foc fort, remenant de tant en tant.
  4. Peleu i talleu la pinya a trossets i reserveu-la.
  5. Quan la carn ja porti una estona fent xup xup, afegiu la sal, el pebre i la pinya i baixeu el foc.
  6. Tapeu i deixeu coure fins que la carn quedi ben tendre.
  7. Serviu calent i bon profit!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat

Necessites Temps Educatiu del Migdia?

Estàs buscant una entitat que gestioni el menjador escolar o Temps Educatiu del Migdia de la teva escola? Contacta amb nosaltres i ens encarregarem de tot! Treballem en estreta col·laboració amb l'escola i l'AMPA o AFA. Suma't als migdies per un món millor: educació en valors i alimentació sana i sostenible.

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai