La Tània estava sola a la sala de casa seva. Sentia al seu pare preparant el sopar a la cuina. Havia estat pintant un mandala però ja se n’havia cansat i va agafar el comandament a distància per veure quins dibuixos feien a la tele. Es va asseure al sofà i va prémer el botó verd. De cop i volta, la pantalla es va omplir d’imatges grises, plenes de fum i de crits. Unes noies per terra amb la roba esparracada, sang a la cara i la mirada terroritzada. Off. La tele es va apagar. La Tània es va quedar immòbil sentint el batec accelerat del seu cor. Encara tenia el comandament entre les mans rígides.

Com podem ajudar a la Tània a comprendre els sentiments que ha tingut quan ha vist les imatges dels atemptats? Ha tingut por? S’ha sentit insegura? Entén el que ha passat? Podem començar per escoltar-la.

Algunes recomanacions bàsiques per afavorir el diàleg amb els nens i nenes

  1. Abans de res, afavorir un ambient tranquil i relaxat
  2. Preparar-nos per a l’escolta activa  per esbrinar què els preocupa i poder donar resposta a les seves preguntes (Qui són els terroristes? Per què ho fan? Vindran aquí? És perillós anar a l’escola? Tinc por, és normal?)
  3. Les respostes haurien d’estimular sempre els valors del respecte, la tolerància, la llibertat i la convivència, i cal tenir en compte que l’explicació ha d’estar adaptada a l’edat dels infants
  4. Si no sorgeixen les preguntes espontàniament, a partir dels 7 anys, podem afavorir una conversa normal sobre el tema per estimular les preguntes (ex : sabeu què va passar a Brussel·les?)
  5. Ser sincers/es i honestos/es (parlar obertament dels nostres propis sentiments, de la nostra por i la nostra incomprensió. És més recomanable respondre amb un simple -no ho sé, jo tampoc ho entenc- que embolicar-se en discursos morals i simplificacions)
  6. No anar més enllà del que ells/es pregunten i sobretot, evitar els detalls escabrosos
  7. Convidar-los/les a parlar de com se senten i normalitzar i validar les seves emocions i pors
  8. Transmetre seguretat (cal tenir clar que l’estrès i l’angoixa dels adults se’ls encomana), i remarcar les accions positives de la societat davant la tragèdia (l’actuació dels cossos de seguretat, els bombers, les ambulàncies, les associacions d’atenció als ferits i familiars)

Treballar els valors i les habilitats per a la vida per apoderar els infants davant la por i la incertesa

En moments d’incertesa com quan hi ha atemptats, conflictes, accidents o catàstrofes, podem aprofitar l’oportunitat educativa per treballar valors com la no-violència, la Pau, el respecte, la llibertat, la tolerància, la convivència, o la solidaritat. A la xarxa es troben molts recursos per educar en aquests valors.

A més a més, per acompanyar els infants en la comprensió i la canalització de tot el que ha passat i de les seves pors, hem d’apoderar-los ajudant-los a desenvolupar les habilitats per a la vida.

Les habilitats per a la vida són habilitats cognitives, emocionals i socials que afavoreixen la capacitat de les persones per gestionar la seva vida, la seva salut, i les seves relacions amb l’entorn.

Habilitats per la vida Fundesplai

L’autoconeixement, el pensament crític, la gestió de l’estrès, l’empatia, la gestió de les emocions, la capacitat de comunicació i la gestió dels conflictes són algunes de les habilitats i eines que ajudaran als infants i joves a superar dificultats al llarg de tota la seva vida.

Les habilitats per a la vida ajuden als infants davant la incertesa, els accidents i els conflictes. Click To Tweet

Activitats i jocs per treballar les habilitats per a la vida

Mirall, mirallet…

Qui sóc? Qui ets?

Posa’t en marxa

El mirall i el miratge

Comparteix aquesta entrada a les xarxes!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai