El dia 30 de gener és el Dia Escolar de la No-violència i la Pau, un dia molt important en el món educatiu en què es reivindica la tolerància, la solidaritat, la Pau, el respecte i els Drets Humans. I és que el DENIP hauria de ser cada dia! Si busques idees per treballar la pau i el DENIP a l’escola, aquí et deixem uns quants recursos!

Ens trobem en un moment en el qual els conflictes armats arreu del món estan molt presents, és important que parlem amb els infants i joves sobre aquestes situacions, el que implica, les conseqüències per a les persones i la perseverança per aconseguir la Pau.

Les històries i les il·lustracions dels contes i els còmics poden ajudar molt a posar-se a la pell dels altres, a conèixer les conseqüències de les guerres, a descobrir els Drets Humans, a aprendre a gestionar els conflictes de manera pacífica, a generar empatia… la lectura és una eina molt potent que cal aprofitar!  

Avui posem a les teves mans aquest recull de 70 contes i còmics per a infants i joves que parlen sobre la Pau des de diferents vessants, la resolució de conflictes, els Drets Humans, la tolerància… és una llista per a totes les edats, des de 3 anys fins a l’adolescència. Un bon recurs per tenir sempre a mà per parlar amb infants i joves sobre aquests temes.

CONTES A PARTIR DE 3 ANYS

1. EL CLUB DELS VALENTS

Autoria: Begoña Ibarrola i Pablo Auladell Pérez
Editorial: Cruïlla

Aquesta història ens parla d’una escola on hi ha un nen que fa servir la força i la violència per aprofitar-se de tothom. La resta de companys i companyes tenen por fins que n’hi ha un que s’hi enfronta amb el diàleg i sense fer servir la força física. Aquest conte ens agrada per poder parlar amb els nens i nenes de l’assetjament i de les diferents maneres de resoldre conflictes.

Sense tu Fundesplai

2. EL JARDÍ DE LES ABRAÇADES

Autoria: José Antonio Luengo, María Jesús Santos
Editorial: Sentir

El jardí de les abraçades és un conte per prevenir l’assetjament escolar, promoure el bon tracte en les relacions i desenvolupar la intel·ligència emocional. L’autor, membre de l’Equip per a la prevenció de l’assetjament escolar de la Comunitat de Madrid.

Sense tu Fundesplai

3. EL SEÑOR GUERRA Y LA SEÑORA PAZ

Autoria: Joan de Déu Prats
Editorial: Edebé

El Senyor Guerra tenia una gran mansió dalt de tot d’una muntanya, una casa vella i atrotinada, però no volia que ningú s’hi acostés i sempre estava enfadat i renyant a tothom. Un bon dia, la caseta del costat és llogada per una nova inquilina la Senyora Pau. En aquest moment la història pren un gir de guió pel senyor malhumorat.

Sense tu Fundesplai

4. INSEPARABLES

Autoria: Mar Pavón
Editorial: Tramuntana

Les protagonistes d’aquest conte són dues sabates. Aquestes sabates sempre han estat juntes, fins que un bon dia una té un accident i les llencen a la brossa. La seva vida canvia radicalment, però tornaran a tenir una nova vida als peus d’una nena que pateix les conseqüències de la guerra. Per ella, tenir les sabates és un regal.

Sense tu Fundesplai

5. LA PALOMA MARI PAZ

Autoria: Carmen Gil
Editorial: Ediciones SM

Aquest conte mostra els problemes amb els que es troben els animals de la sabana quan un bon dia hi troben una flor. Cada un d’ells la vol pel seu benefici i crea una mica de conflicte per saber qui se la quedarà, però el colom Mari Pau, serà qui posarà una mica d’ordre tot trobant una solució.

Sense tu Fundesplai

6. QUATRE PETITES CANTONADES DE NO RES

Autoria: Jérôme Ruillie
Editorial: Editorial Juventud

En aquest conte descobrirem un petit quadrat que vol jugar a casa de les seves amigues rodones, però no passa per la porta perquè la porta és rodona! Aleshores entre tots busquen solucions al problema… primer volen canviar al quadrat i fer-lo rodó… i finalment entenen que el quadrat és diferent, que mai no serà rodó, però que poden ser amics igualment i jugar tots junts.

Quatre petites cantonades de no res Fundesplai

7. SENSE TU (CONILLET I PORQUET)

Autoria: Genevieve Cote
Editorial: Castellnou Infantil

Aquest conte ideal pels més menuts i menudes parla de l’amistat entre el Conillet i el Porquet, dos bons amics que un bon dia es barallen i ja no volen jugar junts. Poc a poc s’adonaran que és molt millor jugar plegats, i aprendran a resoldre els seus conflictes. Un conte per parlar de la resolució de conflictes amb els més petits i petites.

Sense tu Fundesplai

8. UNA MICA DE MAL HUMOR

Autoria: Isabelle Carrier
Editorial: Editorial Juventud

En Pit i en Pat són dos amics inseparables, s’ho passen molt bé junts. Però amb el temps comencen a haver-hi moment en què no estan d’acord, es culpen l’un a l’altre i s’enfaden. El mal humor s’instal·la entre ells dos i els separa. Però en Pit i en Pat sabran trobar una solució amb molta saviesa.

Quatre petites cantonades de no res Fundesplai

CONTES A PARTIR DE 5 ANYS

9. AKIM CORRE

Autoria: Claude K. Dubois
Editorial: Loguez Ediciones

Aquest és un conte amb unes il·lustracions impactants que ens narra la història de l’Akim, un nen que es veu desemparat quan la guerra esclata davant seu. La història s’explica com si fos un diari de guerra del mateix nen en un paisatge de destrucció i desolació.

Sense tu Fundesplai

10. COMENÇAR

Autoria: Paula Carballeira i Sonja Danowski
Editorial: Hipòtesi

L’àlbum Començar mostra amb unes boniques il·lustracions la imaginació i tendresa que els humans som capaços de transmetre en un moment de tragèdia humana com és una guerra. El conte mostra un missatge d’esperança i de la importància de la lectura com a escut contra els conflictes.

Sense tu Fundesplai

11. CUES DE SOMNIS

Autoria: Rita Sineiro
Editorial: Akiara

La història que es mostra en aquest conte es centra en la crisi dels refugiats i els camps d’acollida. La mirada d’un nen que hi arriba i que veu que el seu dia a dia es basa en cues i cues de persones per poder aconseguir el que necessites. El seu somni: una cua però que els porti fins a casa.

Sense tu Fundesplai

12. DRETS HUMANS AL CARRER

Autoria: Diversos autors/es
Editorial: Institut dels Drets Humans de Catalunya

Aquest conte és una recopilació de diverses històries creades per molts autors i autores que permeten parlar amb els infants sobre els drets humans i la importància de respectar-los. Consta de 24 contes que representen els 24 articles de la Declaració Universal dels Drets Humans.

Sense tu Fundesplai

13. EL LLAPIS MÀGIC DE LA MALALA

Autoria: Malala Yousafzai
Editorial: Alianza

La Malala és un referent mundial pels drets de les nenes i les dones al seu país, el Pakistan. El seu desig, poder anar a l’escola i estudiar es veia truncat per les lleis del seu país. Va escriure aquesta història des de la seva habitació per donar a conèixer arreu del món la situació a la qual s’enfronten moltes persones al Pakistan.

Sense tu Fundesplai

14. EL SOMNI DE LA MIRABEL

Autoria: Nadia Ghulam
Editorial: La Galera – Open Arms

Aquest conte forma part de la col·lecció “Contes a la deriva” que Open Arms ha creat amb diversos autors/es, i es basa en una història real de les moltes que malauradament hi ha cada dia als nostres mars amb les rutes de migració. La Mirabel va ser rescatada en una barcassa amb 388 persones més, gràcies a això ha pogut tirar endavant juntament amb el seu bebè.

Sense tu Fundesplai

15. GRANS AMICS

Autoria: Linda Sarah i Benji Davies
Editorial: Andana

Ens trobem davant la història de dos grans amics, en Bir i l’Eti, que els agrada jugar molt a l’aire a lliure amb les caixes de cartró. Tot canvia quan un bon dia arriba un noi que vol jugar també ells, però no veuen clar si la seva amistat es podrà obrir a una tercera persona. Un conte per parlar dels conflictes i l’amistat.

Sense tu Fundesplai

16. JUNTS PODEM

Autoria: Nicholas Oldland
Editorial: Símbols

Aquest conte va molt bé per il·lustrar la importància del treball en equip. Els protagonistes de la història són molt amics però quan intenten anar tots junts en una canoa no aconsegueixen posar-se d’acord. Al llarg del conte aniran descobrint que per assolir el seu objectiu han de poder posar-se d’acord i treballar en equip.

Sense tu Fundesplai

17. Imagine

Autoria: John Lennon
Editorial: Flamboyant

De la famosa cançó que és un cant a la pau, Imagine de John Lennon, s’ha creat una història preciosa que vol transmetre aquest missatge de pau i convivència. A partir dels versos de la cançó podrem veure l’aventura d’un colom que viatja per repartir un missatge de pau allà on va.

Sense tu Fundesplai

18. La fada de la pau

Autoria: Roser Plasencia
Editorial: Art&Shock

La fada de la pau ajuda als nens i nenes a trobar la seva pau interior. Tot treballant la identificació de les emocions, la fada ajuda als més menuts i menudes a saber què els passa i com se senten, i ensenya estratègies per poder aconseguir la calma i la pau interior i amb els demés. Pots trobar aquest conte en aquest enllaç.

Sense tu Fundesplai

19. La paloma de la paz

Autoria: Jordi Sierra
Editorial: Bruño

En aquest conte ens trobem amb la visita del colom de la pau al veterinari perquè no es troba bé. La seva feina està sent molt dura, parlar amb mandataris que no fan cas, guerres per tot arreu… El veterinari tindrà una idea! Inventar la pau juntament amb els nens i nenes que estiguin llegint aquest conte!

Sense tu Fundesplai

20. Les botes del general

Autoria: Elisa Ramon
Editorial: El Pirata Edicions

El general es prepara de dalt a baix per anar a la guerra però hi ha una peça de roba que es posarà que li faran aquesta tasca una mica difícil. Les seves botes pensen per si soles, i s’allunyaran cada vegada més de la destrucció, elles no volen la guerra!

Sense tu Fundesplai

21. Les eleccions dels animals

Autoria: Diversos autors/es
Editorial: Takatuka

Els animals de la selva comencen a estar tips de les accions egoistes del rei de la selva i volen crear unes eleccions per tal d’escollir el nou o nova governant/a. Caldrà que entre tots i totes es posin d’acord en el funcionament d’aquestes eleccions per tal que siguin vàlides i la pau torni a regnar a la selva.

Sense tu Fundesplai

22. PER QUÈ TENIM POR?

Autoria: Fran Pintadera
Editorial: Akiara

Tots i totes tenim por. En Max és un nen que també té les seves pors i li pregunta al pare si ell també en sent. Aquest és un àlbum il·lustrat que ens ajuda a entendre que la por pot estar sempre present, l’hem de poder expressar i gestionar per tal de poder trobar la pau interior.

Sense tu Fundesplai

23. PODRIES

Autoria: Joana Raspall
Editorial: Takatuka

Joana Raspall va crear aquest poema que ara ha estat il·lustrat en aquest conte per Ignasi Blanch. Un poema que parla de la diversitat humana i que convida a abraçar les diferències, a ser tolerants i solidaris. Perquè tots haguéssim pogut néixer i créixer en un altre país, en unes altres condicions i amb unes altres vides. També trobaràs una cançó de Roba estesa d’aquest poema.

Sense tu Fundesplai

24. PER QUÈ?

Autoria: Nikolai Popov
Editorial: Kalandraka

Aquest és un àlbum només il·lustrat, sense text, en el que es mostra l’absurditat dels conflictes. Una granota està asseguda plàcidament amb una flor quan apareix a escena un ratolí que de cop i volta li pren aquesta flor. La família de la granota s’enfada molt i van en contra del ratolí, és aquí quan el conflicte comença i no saben acabar-ho… per què?

Sense tu Fundesplai

25. SI TINGUÉS LA MÀGIA D’UN MAG

Autoria: Eulàlia Canal
Editorial: Tot sona

De la cançó de la Dàmaris Gelabert La festa de la pau en surt aquest bonic conte que explica la història de l’avi d’en Tim, que quan era petit va esclatar la guerra i tota la seva vida es va capgirar. Amb el manual de màgia de l’avi d’en Tim podrem veure el conflicte però també l’amor i l’esperança. Descobreix-ne la cançó amb el conte.

Sense tu Fundesplai

26. TRENFUGIADOS

Autoria: Jose Campanari
Editorial: La Fragatina

Aquest conte narra diverses converses de nens sobre la situació dels refugiats i què entenen ells/es d’aquest fenomen. L’àvia els explica que molts dels veïns del seu poble també van haver de marxar igual que hi ha gent que ho fa ara des de països molt llunyans. Una història que permet apropar la temàtica als més petits/es.

Sense tu Fundesplai

27. UN BON COSTUM

Autoria: David Paloma
Editorial: Bambú

En Pau era un nen molt tranquil i a qui no li agradava el conflicte. Per aquest motiu quan va saber que prop de casa seva hi havia una guerra va tenir molt clar com parlar-la, tot i que els més grans no li feien cas. Ell molt decidit se’n va anar fins al camp de batalla per poder posar fi a aquest conflicte.

Sense tu Fundesplai

28. UNA MUNTANYA QUALSEVOL

Autoria: Fran Pintadera
Editorial: Takatuka

Ens trobem en una zona on hi ha una gran muntanya. El poble que viu dalt de la muntanya és molt feliç gràcies a les seves condicions, i el poble que viu al peu de la muntanya també creu que és el més feliç. Tot i la seva felicitat un incident farà que la pau i la felicitat deixin d’estar presents en aquesta zona…

Sense tu Fundesplai

29. WANGARI I ELS ARBRES DE LA PAU

Autoria: Jeanette Winter
Editorial: Ekaré

La Wangari Maathai és una dona nascuda a Kènia que va rebre el Premi Nobel de la Pau el 2004 per la seva tasca al seu país. Quan es va adonar de les conseqüències de desforestació a la seva zona la Wangari va decidir crear un projecte de reforestació on implicava les dones de la zona. Una història real de lluita per allò que s’estima.

Sense tu Fundesplai

CONTES A PARTIR DE 6 ANYS

30. DOS MONSTRUOS

Autoria: David Mckee
Editorial: Anaya

Aquest conte narra la història de dos monstres, un blau i un vermell, que cada un viu a un costat de la muntanya i que no es posen d’acord sobre per on surt el sol, si el dia està començant o està acabant. Un dilema que acaba en un conflicte entre els dos fins que descobreixen que es pot resoldre el dubte sense violència.

Sense tu Fundesplai

31. EL CANT DE MIL OCELLS

Autoria: Marina Durany
Editorial: Marina Durany

En un país que el formen pedres, muntanyes i aigua hi arriben un munt d’ocells que en canvien el paisatge. Venen a portar un missatge nou i molt important per als seus habitants, el Cant dels ocells. Amb l’ajuda del violoncel d’una nena que es diu Pau tot tindrà lloc. Un conte que el podem relacionar amb el famós Cant dels ocells de Pau Casals.

Sense tu Fundesplai

32. EL PAÍS DELS OCELLS SENSE ALES

Autoria: Nadia Ghulam
Editorial: La Galera

Ens trobem davant la història de la Bibí, una au que viu feliç en el país dels ocells sense ales. La seva vida es veurà afectada quan apareguin un munt d’ocells diferents que farà que tot canviï. Una història que parla de les persones refugiades que fugen de casa seva per tenir una vida millor i lluny del conflicte.

Sense tu Fundesplai

33. LA PAU

Autoria: Irene Verdú
Editorial: Edicions del Bullent

Ens imaginem la Pau com a l’absència de guerra i per tant la tranquil·litat. En aquest àlbum il·lustrat podrem veure com ens podem imaginar la Pau d’una manera poètica i anant més enllà del fet no haver-hi guerra.

Sense tu Fundesplai

34. PEOPLE POWER: PROTESTES QUE HAN CANVIAT EL MÓN

Autoria: Rebecca Gales
Editorial: Zahorí Books

Aquest llibre és una recopilació d’unes quantes reivindicacions històriques i pacífiques que han permès defensar els drets humans així com aconseguir millores de caràcter social. Perquè a vegades la consciència de la gent pot ser la millor arma. Un conjunt de reivindicacions ideals perquè els infants prenguin consciència amb el moviment social i la seva importància.

Sense tu Fundesplai

35. PONTS PER LA LLUM

Autoria: Nadia Ghulam, Susagna Escardíbul i Núria Gassó
Editorial: Fundesplai

Aquest conte que es va crear dins la proposta educativa NuSos, narra la història de L’Ahmad i en Asmaye, dos cosins que es van criar junts però que la vida els porta a viure lluny. La construcció d’uns murs que no permet que la gent comparteixi i visqui farà que la població es mobilitzi per crear passadissos i ponts que permetin veure la llum de l’altre costat del mur. Pots llegir el conte aquí.

Sense tu Fundesplai

CONTES A PARTIR DE 7 ANYS

36. CUENTOS DE PAZ

Autoria: Beatriz Winter
Editorial: Babidibú Libros

Una conversa entre la Paz i el seu avi és el que ens explica aquest conte. La guerra d’Ucraïna ha començat i la Paz vol entendre per què està passant tot això. A través d’aquests contes podrem veure els dubtes i les pors que es presenten davant aquest conflicte i les ganes de defensar la pau.

Sense tu Fundesplai

37. EL DIA QUE VA ARRIBAR LA GUERRA

Autoria: Nicola Davies
Editorial: Alba

El conte “El dia que va arribar la guerra” ens permet imaginar tot que ens podria passar si un dia arribés la guerra. La història del que està fent una nena en el moment en el que esclata la guerra, què feia amb la seva família, a l’escola, com se sent i com han de marxar per poder estar segurs/es.

Sense tu Fundesplai

38. HISTÒRIA D’UNA BALA

Autoria: Joles Sennell
Editorial: Cruïlla

Ens trobem davant d’un llibre que ens explica la història d’una bala, una bala que no para de volar i volar. I per què vola i no cau enlloc? Doncs perquè tot i que uns soldats l’han disparat, aquesta bala no vol fer mal a ningú ni destruir res, així que decideix volar i no caure.

Sense tu Fundesplai

39. LA PAZ MOLA UN MONTÓN

Autoria: Carme Dolz
Editorial: Edebé

Aquest és un conte ideal perquè els més petits i petites entenguin què és la pau i què podem fer per posar el nostre granet de sorra. Un conte interactiu en el qual els infants hauran de completar algunes de les preguntes que se’ls planteja i que els permetrà conèixer qui ha lluitat per aconseguir-la.

Sense tu Fundesplai

40. LA PEQUEÑA EMIGRANTE

Autoria: Enrique Parrilla
Editorial: Mr Momo

Aquest conte ens narra la història d’una nena de cinc anys que ha d’escapar amb la seva mare de la violència dels càrtels per trobar una vida millor i més segura. Les coses canvien quan el seu pare no torna a casa i el conflicte comença. Un conte perquè els infants entenguin què implica la violència i els moviments migratoris.

Sense tu Fundesplai

41. EL LLIBRE DE LA PAU

Autoria: Bernard Benson
Editorial: Claret

En aquest conte trobem una història senzilla: un avi explica com un nen i una nena van establir el “primer dia sense guerra” de la humanitat. Aquest llibre clàssic de ficció mostra com la terra es podria salvar, en aquest cas del conflicte nuclear, si tothom s’unís per aconseguir la pau.

Sense tu Fundesplai

42. TINC UN TANC DE JOGUINA

Autoria: Pere Martí
Editorial: Akiara

Ens trobem d’un àlbum il·lustrat en el que ens mostra com sovint els infants juguen amb el conflicte i amb la guerra sense ser-ne conscients. Un infant s’adonarà que a allò que ell juga cada dia amb els seus soldadets, realment està passant a alguns punts del planeta, una situació que no li agrada i que voldrà revertir.

Sense tu Fundesplai

CONTES A PARTIR DE 10 ANYS

33. CUENTOS PARA NIÑOS Y NIÑAS QUE SUEÑAN CON LA PAZ

Autoria: G.L. Marvel
Editorial: Duomo Editorial

Aquest llibre és molt interessant perquè engloba molta informació relacionada amb la pau. Moments històrics, definicions, informació sobre els drets humans, anècdotes, personatges importants que han contribuït a aconseguir la pau… Un llibre imprescindible per als infants més curiosos/es.

Sense tu Fundesplai

44. COL·LECCIÓ: ELS DRETS DELS INFANTS

Autoria: Teresa Sabaté
Editorial: Salvatella

Aquesta és una col·lecció de contes il·lustrats en els quals s’expliquen els drets fonamentals dels nens/es. Cada conte inclou reflexions i preguntes sobre els drets per tal que els infants puguin prendre consciència de la importància d’aquests.

Sense tu Fundesplai

45. DRETS HUMANS

Autoria: Yayo Herrero
Editorial: Litera Libros Editorial

Aquest és un àlbum il·lustrat que se centra a explicar de forma clara i entenedora què són els drets humans, les lluites que s’han dut a terme al llarg de la història per defensar-los, personatges destacats en els moviments socials, la importància de cuidar la natura… Perquè els drets humans són per a tothom iguals.

Sense tu Fundesplai

46. LA ZAPATILLA ROJA

Autoria: Karin Gruss
Editorial: Loguez Ediciones

En Kenan és un noi que viu en un país en conflicte amb el seu país veí. Té un hobby, jugar a bàsquet amb els seus amics, i ho fa normalment entre les runes de les cases, però tot canvia el dia que agafen l’autobús per anar a jugar un partit i aquest és disparat. Aquesta història se centra en el conflicte a la franja de Gaza.

Sense tu Fundesplai

47. NELSON MANDELA: PETITS RELATS DE GRANS HISTÒRIES

Autoria: Isabel Thomas, Hannah Warren
Editorial: Blume

Nelson Mandela és una de les persones més icòniques en la lluita dels drets de les persones negres. Aquest llibre permet conèixer tota la trajectòria de Nelson Mandela, com va inspirar a la resta del món, la seva lluita contra l’apartheid i la seva vida, i com va arribar a ser president de Sud-àfrica.

Sense tu Fundesplai

48. PEQUEÑOS GRANDES GESTOS POR LA TOLERANCIA

Autoria: Francisco Llorca
Editorial: Alba

Aquest àlbum il·lustrat engloba 11 històries reals d’homes i dones que han estat exemples de respecte i de tolerància. L’objectiu del llibre és mostrar que la tolerància és necessària per tal d’acceptar als demés i compartir en una societat diversa.

Sense tu Fundesplai

49. TAMBORES DE PAZ

Autoria: Jose Gonzalez Torices
Editorial: Anaya

Aquest llibre és una mica diferent perquè és a través de versos de poesia que fa pensar als infants en un món millor. Veurem un recull de poemes relacionats amb la pau i amb la guerra acompanyats d’unes il·lustracions precioses.

Sense tu Fundesplai

CÒMICS A PARTIR DE 12 ANYS

50. EL DIARI D’ANNE FRANK

Autoria: Anne Frank
Editorial: Debolsillo

Ens trobem davant una novel·la gràfica que narra una de les històries més conegudes, la d’Anne Frank. L’Anne i la seva família es van amagar a les golfes d’una casa per tal de no ser trobats per la Gestapo durant la Segona Guerra Mundial. Allà va ser on va escriure el seu diari que ens permet saber què va passar aquells dies.

Sense tu Fundesplai

51. ELS INFANTS DE LA RESISTÈNCIA

Autoria: Benoit Ers, Vincent Dugomier
Editorial: Base

Aquesta és una col·lecció de novel·la gràfica que es basa en fets que van tenir lloc en un petit poblet de França durant la Segona Guerra Mundial. Els protagonistes són un nen i una nena que viuen situacions complicades durant aquest període.

Sense tu Fundesplai

52. OCELL BLANC

Autoria: R.J Palacio
Editorial: La Campana

L’autora de Wonder ara presenta la primera novel·la gràfica que narra la història de l’àvia d’en Julian. La Sara era una nena jueva que es va haver d’amagar dels nazis a França quan aquesta va ser ocupada. Un còmic que narra una història dura i tendre a la que es va enfrontar molts dels nostres avantpassats.

Sense tu Fundesplai

53. QUÈ ÉS LA GUERRA?

Autoria: Eduard Altarriba
Editorial: Bang Ediciones

Què és la guerra? forma part d’una col·lecció de llibres il·lustrats que expliquen fets històrics i què han implicat per la societat. En aquest cas, aquest àlbum parla de la guerra, dels fets històrics més rellevants, de tot el que s’ha fet i es pot fer per evitar-la i el camí cap a la pau.

Sense tu Fundesplai

54. SOLA

Autoria: Denis Lapière i Ricard Efa
Editorial: Norma Editorial

Aquesta novel·la gràfica centra la seva història en els fets que van tenir al nostre territori, la Guerra Civil Espanyola. La protagonista és una nena que té 7 anys i que viu amb els avis sense saber per què no està amb els seus pares. No entén què és la guerra fins que un dia cau una bomba ben a prop seu.

Sense tu Fundesplai

LLIBRES A PARTIR DE 13 ANYS

55. L’ÚLTIMA GRUA DE PAPER

Autoria: Kerry Drewery
Editorial: Bambú

Aquest llibre narra la història de la bomba d’Hiroshima l’any 1945. La bomba cau quan dos amics estan jugant tranquil·lament a casa seva i un d’ells queda ferit greument. Una promesa trencada que van fer quan eren petits, setanta anys després, encara persegueix a l’amic que va sobreviure. La paciència serà la clau per aconseguir-ho.

Sense tu Fundesplai

56. PAX: UNA HISTÒRIA DE PAU I AMISTAT

Autoria: Sara Pennypacker
Editorial: Nube de Tinta

Ens trobem davant d’un àlbum il·lustrat que narra la història de l’amistat d’en Peter un nen, i en Pax, la seva estimada guineu. Però la guerra esclata i en Peter ha d’abandonar la seva lleial amiga qui superarà tots els perills de la guerra mentre espera la tornada del seu amic de l’ànima.

Sense tu Fundesplai

57. UNA BALADA DEL MAR DEL NORD

Autoria: Raimon Portell
Editorial: Edebé

El protagonista és l’Still que apareix en un espai que no coneix, amb una persona que no coneix, amb un idioma que no coneix i sense saber què ha passat. Aquesta original història permet al lector llegir el llibre en l’ordre que vulgui per anar descobrint el relat que es presenta. Una història de conflicte i de refer la vida.

Sense tu Fundesplai

CÒMICS A PARTIR DE 16 ANYS

58. ASYLUM

Autoria: Javier de Isusi
Editorial: CEAR i Atisberri

Aquesta novel·la gràfica narra la història de la Marina, qui té 94 anys i que explica el seu camí com a persona migrant des d’Otxandio a Barcelona, a França i a Veneçuela. Una història que es creua amb la d’altres persones que també fugen de la guerra, la violència, matrimonis forçats, el feminicidi, l’homofòbia…

Sense tu Fundesplai

59. BRECHAS 1 i 2

Autoria: Sylvain Runberg
Editorial: Yermo Ediciones

Ens trobem davant una història que consta de dos volums que narren la història de la Juliana, una metgessa rural a qui la seva vida canviarà quan s’iniciï una Guerra Civil. El seu objectiu serà el de salvar la seva família i no deixar de banda el seu compromís professional. Una realitat amb la que ens podem trobar en qualsevol lloc.

Sense tu Fundesplai

60. CUADERNOS UCRANIANOS

Autoria: Igort
Editorial: Salamandra

Cuadernos ucranianos és una novel·la gràfica periodística que es converteix en un homenatge a les víctimes del conflicte entre Rússia i Ucraïna. Es tracta d’un recull de trucades dels testimonis d’aquesta guerra, plasmades en forma d’imatges per donar a conèixer la seva realitat.

Sense tu Fundesplai

61. GORAZDE

Autoria: Joe Sacco
Editorial: Planeta

L’autor centra aquesta història a Gorazde, una zona musulmana de Bòsnia que va ser durament atacada durant la guerra dels Balcans. Aquest llibre mostra historietes colpidores de la zona, en blanc i negre, i que va viure l’autor durant els anys 1995 i 1996 quan va passar quatre mesos en aquella zona.

Sense tu Fundesplai

62. HALIMA. ENDERROCANT MURS

Autoria: Susanna Martín
Editorial: UNRWA

Aquest còmic mostra il·lustrades les vides de diferents dones valentes de la zona de Cisjordània. Les històries de la Halima, la Muna, la Nawal, l’Aya i la Dunia són les que es poden veure en aquesta edició. Pots obtenir aquesta novel·la gràfica en aquest enllaç.

Sense tu Fundesplai

63. HISTORIAS DE BOSNIA

Autoria: Joe Sacco
Editorial: Planeta

Jose Sacco ens presenta un relat amb un protagonista, en Neven, una persona que aconsegueix tot allò que necessita per sobreviure mentre ensenya els paisatges destrossats per la guerra. L’autor mostra historietes de la guerra que va tenir lloc a Bòsnia i que va deixar la zona devastada.

Sense tu Fundesplai

64. LA GRIETA

Autoria: Carlo Spottorno, Guillermo Abril
Editorial: Astiberri

En aquesta novel·la gràfica trobem les històries que reporters que han recorregut fronteres han anat trobant i han volgut plasmar. Es parla doncs directament de fets reals que van des de les costes de Líbia, passant pels Balcans, Bielorússia, o les persones refugiades afganes i cameruneses entre moltes d’altres.

Sense tu Fundesplai

65. MAUS

Autoria: Art Spiegelman
Editorial: Random House

Aquesta novel·la gràfica és la representació d’una història real, la d’en Vladek, un jueu polonès que va sobreviure als camps d’extermini nazis. L’il·lustrador és el seu fill, qui plasma d’una manera renovada aquestes vivències, a través de la representació de la seva família i els fets.

Sense tu Fundesplai

66. PALESTINA

Autoria: Joe Sacco
Editorial: Planeta

Aquesta és una de les novel·les gràfiques que Joe Sacco va crear després del viatge a Palestina que va fer a la dècada dels anys 90. Es mostra una feina política i històrica sobre un conflicte etern que implica a molta població.

Sense tu Fundesplai

67. PAZ

Autoria: Diversos autors/es
Editorial: Serendipia

Aquesta novel·la gràfica està creada a partir de 62 autors i autores diferents i explica 29 historietes dures, cruels, emotives i també reivindicatives. Ens acosta a una realitat molt dura davant el problema bèl·lic en general i sobretot al conflicte d’Ucraïna.

Sense tu Fundesplai

68. PERSÈPOLIS

Autoria: Marjane Satrapi
Editorial: Reservoir books

Ens trobem davant un gran clàssic de la novel·la gràfica que centra la seva història en la revolució islàmica de l’Iran. El punt de vista de la història s’explica des del d’una nena de 13 anys que veu com tot canvia al seu voltant: la seva família, amistats, costums, la guerra, una regressió política… Una història autobiogràfica i dura.

Sense tu Fundesplai

69. SOLDADOS DE SALAMINA

Autoria: Javier Cercas i José Pablo García
Editorial: Reservoir books

Aquest és un clàssic de la literatura espanyola, en el que es narra la història de perdó entre soldats de diferents bàndols. Una reflexió sobre l’absurditat de la guerra, els motius que porten els soldats a fer el que fan, i les conseqüències que els seus actes poden tenir per la població.

Sense tu Fundesplai

70. SOMIANT LA PAU

Autoria: Nadia Ghulam
Editorial: Rosa dels vents

Un llibre que neix de les converses de l’activista i una periodista després de l’últim moviment polític que hi ha hagut al país. La seva família segueix a Afganistan, alguns van poder venir cap aquí, però ara poca gent es recorda de tot el que va passar.

Sense tu Fundesplai

T’acabem de deixar un llistat de 70 contes, llibres i còmics centrats en la Pau, i que són un recurs perfecte per treballar a les escoles, l’esplai o a casa. Deixar que els infants i joves descobreixin nous conceptes i aprenguin a través de la lectura és clau, i aquí ho pots fer parlant de la Pau, de la guerra, d’evitar els conflictes i de com resoldre’ls.

Et recordem que tenim molts més recursos sobre el DENIP perquè puguis tenir a mà i així treballar-ho amb els infants i joves!

Si t’ha agradat aquesta entrada comparteix-la a les xarxes!
Fem arribar la PAU a arreu del món!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai