El dia 30 de gener és el DENIP, el Dia Escolar de la No-violència i la Pau. Aquest dia és molt important per a les escoles; es reivindica una educació basada en la tolerància, la solidaritat, la Pau, el respecte i els Drets Humans.

Per a nosaltres també és un dia molt important!

Actualment estem desenvolupant a les escoles i esplais la proposta pedagògica MENJAR CANVIA EL MÓN, que està relacionada amb l’alimentació sostenible i saludable, un factor molt important per aconseguir que hi hagi Pau i no violència al planeta.

L’accés a l’alimentació no està garantit per a tothom, ni a casa nostra ni a moltes altres zones del planeta que estan sobreexplotades pel sistema agroalimentari global. En moltes ocasions les persones es veuen obligades a migrar, afectades directament pel canvi climàtic, o per la sobreexplotació dels recursos naturals com a conseqüència del sistema alimentari global. És important que els infants prenguin consciència del que passa i de la importància de garantir el dret a l’alimentació per a tothom.

Per això avui et proposem 6 activitats per celebrar el DENIP vinculant la Pau amb l’alimentació. Però abans d’arribar a les activitats… vols saber més sobre el sistema agroalimentari actual? Te n’expliquem alguns detalls a continuació.

Sistema agroalimentari Fundesplai

El sistema agroalimentari actual es caracteritza per:

  • Poder i vulneració de drets: L’alimentació és un dret fonamental. Però els aliments s’han transformat en una mercaderia que serveix per a l’especulació i els negocis. El monopoli de les grans empreses sobre l’alimentació perjudica greument les persones més vulnerables, que tenen dificultats per aconseguir menjar, o es veuen obligades a migrar o a treballar en explotacions agrícoles amb condicions laborals precàries.
  • Empobreix la salut de les persones: Hi ha un canvi en els hàbits alimentaris on predomina l’excés de proteïna animal, sucre i ultraprocessats i la reducció de fruites i verdures fresques. A més a més es fa ús de productes que contenen molts greixos, sals i sucres. Aquest sistema alimentari globalitzat perjudica greument la salut.
  • Afavoreix el malbaratament: Es desaprofita 1/3 del total d’aliments que es produeixen al món. A Europa es descarten 88 milions de tones d’aliments anuals. Només a Catalunya, de mitjana, es llencen 35 kg d’aliments per persona i any. Sabies que al voltant del 25-30% de les pastanagues no arriba a les botigues perquè no supera els “cànons de bellesa”?
  • És un sistema altament contaminant: Destrueix la biodiversitat, perjudica la fertilitat de la terra, la qualitat de l’aigua amb nitrats i productes químics tòxics, contamina l’atmosfera amb gasos contaminants (metà i diòxid de carboni, principalment),  i una exagerada quantitat d’envasos de plàstic. A Europa s’utilitzen, cada any, més de 8 milions de tones de plàstic per a l’envasat dels aliments. Al mar Mediterrani hi arriben, cada any, 229.000 tones d’ampolles, llaunes, bosses, safates, etc.
  • Accelera la crisi climàtica: El sistema agroalimentari és responsable del 30% de les emissions totals de gasos d’efecte hivernacle, i prop del 15% d’aquestes són degudes a la ramaderia intensiva (granges de vaques i porcs, sobretot). Aquests gasos d’efecte hivernacle són els responsables de l’escalfament global i el canvi climàtic. A més a més, afavoreix la desforestació i això accelera encara més la crisi climàtica.

És evident doncs que el sistema agroalimentari global actual comporta moltes afectacions de tot tipus en tot el planeta, la qual cosa és clarament perjudicial per a la nostra salut, la dels animals, les plantes i tots els medis. És important doncs, que els sistemes alimentaris siguin sostenibles, per tal de garantir uns nivells de seguretat i nutrició per totes les persones.

El sistema alimentari sostenible és aquell que garanteix la seguertat alimentària i la nutrició de totes les persones, de tal manera que no es posin en risc les bases econòmiques, socials i ambientals per a les futures generacions. Això vol dir que sempre és rendible i garanteix la sostenibilitat econòmica; ofereix amplis beneficis per a la societat i assegura la sostenibilitat socal; té un efecte positiu o neutre en els recursos naturals i salvaguarda la sostenibilitat de l’entorn. (FAO,2014).

ACTIVITATS PER LA PAU I L’ALIMENTACIÓ

Et volem deixar un recull d’activitats perquè puguis vincular el Dia Mundial de la No-violència i la Pau (DENIP) a l’alimentació saludable i sostenible. Perquè el dret a l’alimentació és un Dret Humà fonamental i el sistema agroalimentari actual genera moltes desigualtats, migracions forçades i conflictes. Hem d’actuar i educar per aconseguir un món millor!

1. CONTE: RECEPTA PER LA PAU

Conte: Recepta per la Pau

2. ELS ALIMENTS QUE MENGEM

Els aliments que mengem

3. MENJA SA PER TU I PEL PLANETA

Menja sa per tu i pel planeta

4. FAM ZERO

Fam zero

5. GIMCANA MENJAR CANVIA EL MÓN

Gimcana Menjar Canvia el Món

6. ACTUEM PEL DRET A L’ALIMENTACIÓ SANA I SOSTENIBLE

Actuem pel dret a l’alimentació sana i sostenible

MÉS ACTIVITATS PEL DENIP

Si t’han agradat aquestes activitats comparteix-les a les xarxes!
Que el DENIP arribi a tothom!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat

Necessites Temps Educatiu del Migdia?

Estàs buscant una entitat que gestioni el menjador escolar o Temps Educatiu del Migdia de la teva escola? Contacta amb nosaltres i ens encarregarem de tot! Treballem en estreta col·laboració amb l'escola i l'AMPA o AFA. Suma't als migdies per un món millor: educació en valors i alimentació sana i sostenible.

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai