Les eines tecnològiques estan a l’abast de pràcticament tots els infants i adolescents. La seva facilitat per comprendre i fer servir les TIC és realment impressionant, i sovint les persones adultes ens quedem enrere en la seva gestió.

L’entorn digital és un espai de coneixements, d’aprenentatges, de comunicació, de compartir… però també es pot convertir en un espai amb certs perills, sobretot per a aquells infants i joves que en fan un ús descontrolat. Com a mestres, educadores o mares i pares, hem de tenir-ho molt en compte.

Des d’entitats com Save the Children i Unicef, es realitzen molts estudis que posen el focus en les problemàtiques amb les que es poden trobar els infants i joves a internet. Concretament, segons un estudi de Save the Children l’any 2019, el 40% dels joves que van enquestar a Espanya van patir ciberassetjament durant la seva infància, especialment les nenes entre els 8 – 9 anys. Un altre estudi d’Unicef l’any 2019, mostra que el 3,3% dels enquestats reconeixia que havia estat implicat en algun episodi com a agressor/a.

El dia 2 de maig és el Dia Internacional contra el bullying o assetjament escolar, un fenomen que es dóna en un grup en què hi ha un abús de poder durant un llarg període de temps, amb una intencionalitat clara per part de l’agressor/s i que té lloc en un entorn grupal que ho tolera. Aquesta situació d’abús també es pot donar en el món digital, és el conegut ciberbullying o el ciberassetjament, que es caracteritza per ser més immediat i perquè la persona agressora es pot mantenir en l’anonimat.

Els infants i joves necessiten pautes i hàbits tecnològics saludables per evitar i prevenir els riscos vinculats a l’entorn digital.

RISCOS VINCULATS A L’ENTORN DIGITAL

Des de Fundación Esplai, s’ha creat una guia sobre Hàbits e-saludables per posar en pràctica activitats per sensibilitzar i frenar situacions d’assetjament. En aquesta guia hi pots trobar de manera clara i entenedora la situació actual dels infants i joves amb l’entorn digital i també recursos per tal de poder-ho treballar, prevenir i sensibilitzar sobre els perills. Alguns dels riscos que s’expliquen en aquesta guia són els següents:

  • Ciberbullying: assetjament entre iguals en l’entorn digital, incloent: xantatge, vexacions, insults, ridiculitzar, exposar, suplantar la identitat, propagar rumors falsos, exposar imatges reals o fotomuntatges per avergonyir o perjudicar a una persona, etc.
  • Sexting: Difusió o publicació d’imatges o vídeos de tipus sexual.
  • Stalking: Persecució envers una persona, a vegades amb motivació sexual, vinculat a les relacions de parella habitualment.
  • Outing: Fer pública l’homosexualitat d’algú. Compartir informació confidencial d’algú amb terceres persones.
  • Happy slapping: Enregistrament d’imatges d’agressions que es pengen a les xarxes.
  • Grooming: Engany per part d’un adult que es posa en contacte amb un menor per tal d’abusar sexualment.
  • Suplantació d’identitat.
  • Cibercontrol: el control de parelles, normalment joves, a través de mitjans digitals.
  • Addiccions digitals: nomofòbia, ludopatia, vamping…

COM EVITAR EL CIBERBULLYING?

Només es considera ciberbullying, per tant, quan és un assetjament entre menors d’edats similars. En cas que hi hagi un adult implicat s’anomena ciberassetjament però no ciberbullying.

I què podem fer des de l’educació? Les eines essencials que tenim per fer prevenció del ciberbullying són l’educació en els valors de l’empatia, el respecte, el civisme i la convivència, i l’acompanyament, els recursos i l’educació en el món digital. És crucial que infants, joves i adults/es tinguem clars els riscos de l’entorn digital i com prevenir-los.

Consells per evitar el ciberbullying Fundesplai

En aquesta imatge pots veure algunes de les nostres recomanacions clau per tal de prevenir el ciberbullying:

  • Anar amb molt de compte amb les dades personals.
  • No compartir contrasenyes ni comptes.
  • Vigilar molt en compartir imatges, amb qui les comparteixes i quin tipus d’imatges són.
  • Fer servir una netiqueta adient; el conjunt de normes per comunicar-se a les xarxes: sempre comunicar des del respecte.
  • En cas de rebre provocacions, el millor és no contestar-les en calent i valorar si cal fer-ho i com fer-ho més endavant.
  • Si es reben amenaces, cal enregistrar-les per tal de tenir-ne proves i poder demanar ajuda.
  • És important comportar-se de la mateixa manera que ho fas de manera presencial.
  • En el cas de rebre assetjament, cal dir-li a aquella persona que ho està fent, i el més important és demanar ajuda.
  • Ves amb compte amb qui comparteixes fotos i vídeos.

RECURSOS PER PREVENIR EL CIBERBULLYING

A continuació et presentem uns recursos perquè treballis amb infants i joves per promoure el respecte, el civisme i la convivència a internet. Es busca poder crear ciutadans/es crítics, conscients i que estiguin formats per fer ús de l’entorn digital. Et presentem dues activitats que es poden adaptar fàcilment a les necessitats del teu grup, fent èmfasi als aspectes que més necessitis treballar, i unes lectures per a joves sobre la ciberseguretat.

Les activitats proposades formen part de la guia per sensibilitzar i frenar el ciberassetjament en adolescents de Fundación Esplai. També et recomanem que facis un cop d’ull a la web d’Internet Segura, on trobaràs molt material per a educadors, famílies,  infants i joves.

ACTIVITATS PER A INFANTS I JOVES

LECTURES SOBRE EL CIBERBULLYING

Sense connexió Fundesplai

SENSE CONNEXIÓ
Jaume Monzó. Ed Sembra llibres (2020)
A partir de 10 anys

La Carme comença una nova vida lluny de la que tenia fins ara. Nou poble, nou institut, noves amistats… decideix escriure la seva vida en el seu fil de Twitter. Una història de superació, d’assetjament escolar per part de noies que li fan la vida impossible, dels perills de les xarxes i la diversitat sexual. Inclou cites d’escriptores i codis QR amb música de grups valencians.

Alicia a través de la pantalla Fundesplai

ALÍCIA A TRAVÉS DE LA PANTALLA
Fabián Sevilla. Ed Planeta (2020)
A partir de 12 anys

L’Alicia i la seva mare mai han tingut gaire bona relació, però des que marxen a viure a un poble de la Patagònia, sembla que la cosa millora. Arriba un dia però, que la mare li explica que es tornarà a casar, i la seva relació torna a fer aigües. L’Alicia voldrà buscar el seu pare per internet, però aquests actes li portaran molts problemes. Una història sobre el perill de les xarxes i de l’abús sexual per internet.

Invisible Fundesplai

INVISIBLE
Eloy Moreno. Ed Nube de Tinta (2018)
A partir de 12 anys

Aquesta història l’explica un adolescent que es desperta en un hospital, un noi que ha sigut invisible durant molt de temps. En aquest llibre es posa molt èmfasi a les persones que envolten una situació d’assetjament, i que no hi fan res. La vida d’un jove que podria ser la vida real de qualsevol de nosaltres, amb referències a personatges de còmic i les xarxes socials més usades.

Bajo el paraguas azul Fundesplai

BAJO EL PARAGUAS AZUL
Elena Martínez. Ed Nowevolution (2015)
A partir de 12 anys

Aquest llibre mostra el perill de compartir fotografies compromeses amb persones a través de les xarxes socials. La Glauca li envia una foto al seu nòvio, aquest a una altra persona i aquesta a una altra, fins que es crea una cadena que perjudicarà clarament a la Glauca. Ella es veurà afectada per tot el que està passant, però també trobarà el suport de persones que la volen ajudar.

El libro de los rostros Fundesplai

EL LIBRO DE LOS ROSTROS
Ana Alonso i Javier Pelegrín. Ed SM (2015)
A partir de 14 anys

La protagonista d’aquest llibre és l’Eva, una noia que un bon dia decideix crear-se un perfil fals a Facebook amb el qual començarà a tenir les amistats i l’atenció que no havia aconseguit fins al moment a la vida real. Però la suplantació d’aquesta identitat, la d’una bloguera que es va guanyar bastants enemics per la seva crítica social, li portarà molts problemes amb els que no havia pensat.

ALTRES ACTIVITATS PER PREVENIR EL BULLYING

Si creus que necessites més recursos per treballar el bullying al grup classe o a l’esplai, et recomanem que facis un cop d’ull a les següents entrades, on trobaràs activitats, curtmetratges, cançons i articles per tal de poder treballar-ho.

Si t’han semblat útils aquests recursos, comparteix-los a les xarxes!
Diem prou al bullying

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai