Pot un canvi a la salsa bolonyesa contribuir a transformar el món?

La Laura agafa un crostó de pa i frega el plat, aprofitant la salsa bolonyesa vegetariana. “Puc repetir?”, li demana a la monitora del menjador. Senyal que el plat d’espaguetis integrals amb la salsa de verdures ha agradat. El crostó impregnat de bolonyesa que s’ha cruspit la Laura és el final d’un procés engegat fa mesos en què han intervingut nutricionistes, dietistes, educadores i educadors, pagesos i pageses, cuiners i cuineres, transportistes… i que té com a objectiu promoure una dieta més saludable i sostenible als nostres menjadors escolars.

> Llegeix l’article: l’alimentació saludable al menjador escolar: 10 principis bàsics

Alimentar-se bé i tenir cura del planeta és compatible i un bon moment i lloc per començar a fer-ho és al temps educatiu del migdia de les escoles, on els infants mengen i adquireixen hàbits alimentaris.

Els nens i nenes han de nodrir-se de forma adequada per alimentar un cos i un cervell que estan en ple desenvolupament, però també han d’entendre que l’alimentació va més enllà de la pura ingesta de calories, vitamines i minerals. Els ajudem a fer la connexió entre l’alimentació, la salut personal i la salut planetària.

> Vols saber-ne més? Llegeix l’article: La nova piràmide de l’alimentació saludable

La dieta planetària és un dels punts de partida de MENJAR CANVIA EL MÓN, la proposta pedagògica per a una alimentació sostenible i saludable que s’implanta als nostres menjadors escolars, esplais i altres espais educatius durant els cursos 2021-22 i 2022-23.

Totes les accions que es duen a terme per reduir la petjada ecològica del temps educatiu del migdia i aconseguir que sigui més sostenible representen introduir diverses innovacions i maneres de treballar a petita i gran escala. En aquests moments, des de Fundesplai servim àpats diaris a prop de 300 escoles, la qual cosa implica un potencial de canvi molt important.

Reducció de les emissions dels menús

Des de 2016 hem anat reduint progressivament la quantitat de carn vermella dels menús per aconseguir menús més saludables i sostenibles. Menús més saludables perquè, tal com han demostrat estudis científics de la OMS i diverses universitats, el consum de carn vermella i processada es pot associar amb les probabilitats de patir càncer i altres malalties com l’obesitat, la diabetis, malalties cardiovasculars, malalties neurodegeneratives, etc. Reduint la carn vermella també tenim menús més sostenibles, ja que la seva producció té una gran petjada ecològica.

Enguany, hem fet el càlcul de les emissions de gasos d’efecte hivernacle que hem estalviat a l’atmosfera amb aquesta reducció de la proteïna animal, segons la calculadora de l’impacte ecològic “El valor dels aliments“.

Per tal de fer aquest càlcul, hem tingut en compte la part proteica dels menús del 2016, els del 2019 i els del 2021, tres anys clau en què hem fet els canvis més significatius en aquest sentit. Per tant, hem calculat les emissions de gasos d’efecte hivernacle (també anomenades emissions de CO2 equivalent) del total de proteïna dels menús (la carn vermella, la carn blanca, el peix, els ous, els làctics i els llegums).

I el resultat d’aquest càlcul demostra quantitativament que amb la reducció de proteïna animal dels menús, durant el 2021 hem aconseguit reduir en un 42,5% les emissions d’efecte hivernacle dels menús escolars respecte el 2016. Això és un gran èxit per a nosaltres! I ens encoratja a seguir en aquesta línia.

Emissions de CO2 dels menús escolars 2021 Fundesplai

De la dieta mediterrània a la planetària

Els nostres menús estan elaborats per dietistes i nutricionistes segons el model de dieta mediterrània i revisats pel Programa de Revisió de Menús Escolars de la Generalitat de Catalunya. Incorporen fruita i verdura fresca cada dia, es potencia la introducció de cereals integrals, s’incrementa la proteïna d’origen vegetal i s’eliminen els productes ultraprocessats.

El concepte de Dieta planetària ha estat desenvolupat per un grup de científics i científiques de diversos països, que proposen una dieta basada en aliments d’origen vegetal amb petites quantitats d’ous, làctics, carn blanca i peix, però sobretot, reduint a la meitat la quantitat de carn vermella i duplicant el consum de verdura, llegum i fruita seca. La dieta planetària, que es pot entendre com una variant de la dieta mediterrània, és saludable i sostenible, i segons els estudis científics, permetria reduir la fam al món i l’impacte del sistema agroalimentari. Per això, als nostres menús escolars hem reduït la carn vermella i hem augmentat la quantitat d’hortalisses i llegums per tal d’oferir als infants àpats de dieta planetària: saludables i sostenibles.

> Si vols saber més sobre la dieta planetària, llegeix aquest article: La nova piràmide de l’alimentació saludable.

Productes de temporada i proximitat

Una altra mesura per reduir l’impacte ambiental dels nostres menús escolars és assegurar-nos que els productes que servim al Temps Educatiu del Migdia són de temporada i de proximitat. Els dinars dels infants es componen de productes de temporada, la qual cosa afavoreix la introducció de moltes variacions en la dieta i potencia els sabors dels aliments que no han passat per cambres de congelació. A més, afavorim el consum de productes de proximitat: verdures, fruites, llegums, làctics i altres aliments de KM0, és a dir, que el que mengen nenes i nens cada dia s’ha conreat o recollit a pocs quilòmetres de la seva escola i no ha generat un excés d’emissions de gasos d’efecte hivernacle degut al seu transport.

A més a més, hem aconseguit optimitzar el transport i la distribució, reduint a 1/3 els camions distribuïdors que serveixen a les nostres cuines i escoles. D’aquesta manera també afavorim la reducció d’emissions.

Un model pedagògic de qualitat

Un projecte educatiu d’alta qualitat és imprescindible. Tant a les escoles com als esplais, l’educació en valors ha estat sempre present en totes les activitats que desenvolupem. El Temps Educatiu del Migdia és un espai amb un potencial pedagògic immens i ho sabem aprofitar! Els infants són el centre de l’acció educativa i afavorim la seva autonomia, la participació activa, la convivència, el joc, la diversió i les competències per a la vida, sempre en coordinació amb l’escola i l’AMPA o AFA, creant vincles amb la comunitat educativa. Proposem activitats relacionades amb la proposta educativa MENJAR CANVIA EL MÓN i eduquem per la sostenibilitat i la convivència.

 

 

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat

Necessites Temps Educatiu del Migdia?

Estàs buscant una entitat que gestioni el menjador escolar o Temps Educatiu del Migdia de la teva escola? Contacta amb nosaltres i ens encarregarem de tot! Treballem en estreta col·laboració amb l'escola i l'AMPA o AFA. Suma't als migdies per un món millor: educació en valors i alimentació sana i sostenible.

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai