Menjar canvia el món és la proposta educativa que estem treballant amb les escoles i esplais durant el curs 22-23. El dret a l’alimentació saludable i sostenible és l’eix principal de la proposta que pretén educar, sensibilitzar i donar eines als infants, joves i famílies per impulsar canvis en el sistema alimentari. En paral·lel a la proposta educativa, estem duent a terme un cicle de conferències emmarcat en el programa EAT:LIFE, un projecte de Fundesplai que forma part del Programa LIFE de la Unió Europea, que té l’objectiu de transformar els patrons de consum alimentari per aprendre a tenir hàbits més saludables, sostenibles i justos. 

Avui et volem presentar 10 d’aquestes conferències del programa EAT:LIFE relacionades amb l’alimentació i l’educació, que poden ser molt útils i interessants per la formació de professionals de l’educació i com a punt de partida per desenvolupar tallers o projectes amb els infants i joves. Esperem que les trobis interessants,… entre tots i totes podem millorar el sistema alimentari!! 🍅 🍅

1. EL PAPER DE LA SOCIETAT CIVIL EN LA CONFECCIÓ DE SISTEMES ALIMENTARIS SOSTENIBLES

L’alimentació és molt important en el desenvolupament dels nens i nenes. En aquesta conferència es parla de la importància que tenim les persones en el sistema alimentari per fer que sigui el més equilibrat, sostenible i sa possible. Durant la xerrada es plantegen els reptes que tenim com a ciutadans i ciutadanes per millorar aquesta situació alimentària.

2. INTOLERÀNCIES ALIMENTÀRIES I SALUT INTEGRATIVA

T’has parat mai a pensar en els nutrients que necessita el nostre cos? Lucía Redondo Cuevas, nutricionista, experta en salut nutricional integrativa i en trastorns digestius ens explica quins aliments i remeis naturals ens poden ajudar a millorar la nostra salut. Aprenem analitzar i detectar els aliments que ens aporten més nutrients i quins són més perjudicials per al nostre cos.

3. FEM COMPOST!

Saps que és el “vermicompost” i com n’és de beneficiós per a les plantes? Vols reaprofitar alguns dels residus que generes? L‘Associació Lombricultura Lúdica, ens explica com fer-ho i transformar-ho en compost. El compostatge és un recurs educatiu per ensenyar a l’escola o a l’esplai, ja que eduquem als nens i nenes en la sostenibilitat.

4. INFÀNCIA I PUBLICITAT

Has pensat algun cop com saben els nens i nenes quins aliments diuen que els hi agraden sense haver-los provat? On els han vist i que és el que els hi ha cridat l’atenció? En aquesta conferència s’exposa un dels punts clau per fer front als riscos de la publicitat alimentària. Analitza els missatges que es donen als infants en els anuncis i com poden ser perjudicials per mantenir uns hàbits d’alimentació correctes. El ponent, Javier Guzmán, director de “Justícia alimentària” ens parla sobre la publicitat alimentària infantil i la seva regulació al país.

5. HABILITATS PER A LA VIDA, LA SALUT I SOSTENIBILITAT

Cada cop és més clara la relació que existeix, per exemple, entre alimentació i salut o entre salut, ambient i natura. No és tan clara, en canvi, la relació entre la salut i la quantitat i qualitat de relacions que una persona té amb unes altres, en àmbits com la família, el treball, l’escola o la comunitat. Gladys Herrera planteja aquesta qüestió per reflexionar sobre les nostres relacions del dia a dia.

6. COMUNITATS EDUCATIVES, NATURA I TECNOLOGIA

Aquesta conferència dirigida per Áxel Pena López planteja tres reptes: el despoblament rural, la bretxa digital i la desconnexió amb la natura. Com podem afrontar aquests reptes a les escoles i esplais? Des de la cooperativa voluta.croop ens plantegen fer-ho a través de tallers on els nens i nenes treballen la cooperació en grup, l’aprenentatge de nous conceptes i desenvolupament de noves habilitats.

7. LA TEVA DIETA POT SALVAR EL PLANETA

Has analitzat mai el procés que fa un aliment abans de menjar-lo? Des que creix fins que arriba al plat? El dietista-nutricionista Aitor Sánchez reflexiona sobre l’impacte ambiental de la producció d’aliments i les seves conseqüències. Una conferència que no et deixarà indiferent davant dels reptes del sistema alimentari.

8. EL FUTUR ESTÀ AQUÍ

Amb només dotze anys, Francisco Javier Vera Manzanares és tot un referent de l’activisme climàtic i la defensa d’una vida digna al seu país natal, Colòmbia. Durant la conferència ens explica com va començar el seu camí i quines vies de futur hem de seguir per lluitar contra el canvi climàtic.

PROPERES CONFERÈNCIES

El cicle de conferències continua amb dues noves propostes: L’agrecologia escolar a Catalunya i El canvi climàtic a Catalunya. Totes dues són online i gratuïtes, però és necessària inscripció prèvia.

El canvi climàtic a Catalunya
Conferència agricologia escolar

9. EL CANVI CLIMÀTIC A CATALUNYA

Aquesta conferència és avui dia 11 d’abril a les 17.00 h i comptarem amb Jordi Espigall, ambientòleg especialitzat en el canvi climàtic i canvi global ambiental. L’objectiu és reflexionar sobre l’afectació alimentària i les perspectives de futur.

10. L’AGROECOLOGIA ESCOLAR A CATALUNYA

Aquesta conferència està centrada en la publicació del llibre ‘Terra d’aprenentatges Dotze belles històries per a l’Agroecologia Escolar a Catalunya’  (Pol·len, 2023). La xerrada pretén afavorir la connexió entre els centres educatius i la pagesia en l’àmbit alimentari. El llibre proposa a la comunitat educativa activitats pedagògiques dissenyades perquè les escoles cada vegada més s’impliquin en l’agroecologia.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat

Necessites Temps Educatiu del Migdia?

Estàs buscant una entitat que gestioni el menjador escolar o Temps Educatiu del Migdia de la teva escola? Contacta amb nosaltres i ens encarregarem de tot! Treballem en estreta col·laboració amb l'escola i l'AMPA o AFA. Suma't als migdies per un món millor: educació en valors i alimentació sana i sostenible.

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai