Alimentació mediterrània, poca carn vermella, més llegums i cereals integrals i, sobretot, un acompanyament amorós durant l’àpat al menjador escolar o en família.
Aquests són els grans trets de la nova guia «L’alimentació saludable en l’etapa escolar. Edició 2020» del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, centrada en l’etapa escolar de 3 a 12 anys.
És una revisió i actualització de la del 2017 i s’elabora complint amb les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
Forma part del Programa de Revisió de Programacions de Menús Escolars a Catalunya (PreME), que pretén donar orientacions a escoles, AMPAs, responsables de menjadors escolars i famílies, i ha sigut consensuada per una trentena de professionals.
Enllaç directe amb la guia «L’alimentació saludable en l’etapa escolar. Edició 2020»
L’alimentació mediterrània és una de les més saludables del món. Els menús escolars i familiars s’han de basar en l’alimentació mediterrània, rica en verdures, hortalisses, fruites, fruits secs, llegums, cereals integrals i peix.
Durant el Temps Educatiu del Migdia fomentem els hàbits alimentaris i de lleure saludables, seguint les recomanacions de la nova piràmide de l’alimentació saludable. En aquesta guia també hi trobareu un apartat sobre l’activitat física en etapa escolar.
Encara no us l’heu llegit?
Us ho posem fàcil! Aquí teniu un resum d’alguns punts que creiem importants:
Més fruites, hortalisses, llegums, fruita seca i cereals integrals
És molt i molt important que a cada àpat es proporcioni algun producte fresc. És per això que cal que estiguin incorporades les hortalisses i la fruita.
La fruita fresca la podem implementar com a postres habituals i com a complement.
Els llegums (llenties, mongetes blanques o pintes i cigrons) són rics en hidrats de carboni i proteïnes, per tant, es poden considerar tant del grup d’aliments farinacis com dels proteics.
Es recomana que els infants mengin entre 3 i 4 racions de llegums per setmana, equiparant la quantitat setmanal de llegums a la dels ous o el peix.
Els llegums es poden cuinar de moltes maneres diferents (estofades, saltejades, en empedrat, en amanida, hummus,…), oferint varietat de colors, textures i gustos als menús.
Pel que fa als cereals integrals, a la guia es recomana que s’afavoreixi el consum de cereals integrals pel seu alt valor nutricional, ja que proporcionen energia d’absorció lenta i són molt rics en vitamines i minerals.
D’aquesta manera, la pasta, l’arròs i els altres cereals que se serveixen al menjador escolar haurien de ser integrals. Així com també es recomana que s’acompanyin tots els àpats de pa integral.
A més a més, com que els cereals integrals combinats amb els llegums són una font proteica d’alt valor biològic, es pot recomanar com a segon plat, sense necessitat d’afegir carn o peix en el mateix àpat.
Més aigua, aliments integrals i oli d’oliva verge
L’aigua ha de ser la beguda principal al llarg del dia. És recomanable que estigui sempre present en tots els àpats i que sigui de fàcil accés per als infants arreu de l’escola. L’aigua de l’aixeta també és apta i saludable per al consum.
És molt important que els infants tinguin l’opció d’acompanyar tots els àpats amb pà. I també s’ha de garantir la presència de pà integral.
Cal utilitzar sempre oli d’oliva verge. S’ha d’utilitzar tant per amanir com cuinar, per la seva qualitat nutricional.
Menys carn vermella i processada, sal i sucres
Complint amb les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la nova guia de l’alimentació per a l’etapa escolar de 3 a 12 anys insta a consumir carn vermella i processada als menjadors escolars com a màxim un cop a la setmana.
Així es pretén donar marge a les famílies perquè puguin complementar amb una altra ració de carn vermella i al final de la setmana els infants hagin menjat com a màxim 2 racions (en total 300g màxim de carn vermella a la setmana).
Per carn vermella entenem tota la carn muscular dels mamífers, incloent carn de vedella, porc, xai, cavall, bou i cabra. La carn blanca és només la carn d’aus (pollastre, gall dindi) i la de conill.
Acompanyament al menjador
Tal com s’apuntava en el document Acompanyar els àpats dels infants, l’adult ha d’oferir una alimentació saludable als infants i ha d’establir què, on i quan mengen, però ha de deixar que participin en la decisió sobre les quantitats.
D’aquesta manera es potencia l’autonomia i el coneixement de les seves pròpies necessitats, afavorint un desenvolupament físic i psicològic saludable.
Es recomana que no s’insisteixi o es forci als infants a acabar-se el plat, oferint racions adaptades a l’edat i a la sensació de gana i sacietat de cada infant si es volen respectar els senyals d’autoregulació innats dels nens i nenes.
Això també ajuda a reduir el malbaratament alimentari que en menjadors escolars depèn molt de l’acceptació dels plats.
Igualment, s’hauria de deixar repetir de primers plats, verdures, hortalisses i fruita, i evitar les repeticions de plats precuinats i de segons plats.
També en aquesta guia veiem com es fa èmfasi en la necessitat de mostrar sempre una actitud respectuosa i amorosa cap als infants i entre adults durant l’estona de l’àpat per aconseguir que sigui un moment agradable i relaxat, i afavorir l’acceptació d’aliments, la digestió i els hàbits alimentaris saludables.
Voleu saber més sobre aquest tema? Us recomanem l’article Com acompanyar els àpats dels infants.
Aliments ecològics , de temporada i de proximitat al menjador escolar
És important que els infants consumeixin aliments de temporada, de proximitat i ecològics, perquè tenen molts beneficis ambientals i territorials, entre d’altres.
Els aliments de temporada i proximitat, potencialment, són més frescos i conserven millor les seves propietats originals. A més a més, si potenciem el seu consum evitem la contaminació produïda pel transport de llargues distàncies, aconseguint un model d’alimentació més sostenible i respectuós amb el medi ambient.
Els aliments de producció ecològica són un valor afegit al menjador escolar, sempre que siguin de temporada, locals i de proximitat, ja que tenen molts avantatges en relació amb la protecció del medi ambient, el benestar animal i els aspectes sensorials.
Valoració dels menús de les escoles
Voleu demanar una revisió dels menús del menjador escolar del vostre centre seguint el criteri d’aquesta guia?
Amb la voluntat d’impulsar la promoció dels hàbits saludables, el Departament de Salut i d’Educació ofereixen la valoració de les programacions de menús dels centres docents de Catalunya que ho sol·licitin.
Per demanar la valoració dels menús d’un centre escolar cal anar a aquesta pàgina i omplir un formulari: Sol·licitar la valoració dels menús d’una escola.
Nosaltres ho fem!
Facilitem els menús al Programa PReME perquè se’n faci una valoració i així puguem anar millorant constantment la programació dels menús escolars.
Encara no heu llegit la nova guia de l'alimentació saludable en l'etapa escolar de @salutcat? Alimentació mediterrània, poca carn vermella, més llegums i cereals integrals i sobretot un acompanyament amorós durant l'àpat. #salut Share on X