El 5 de juny és el Dia Mundial del Medi Ambient i com cada any et fem una proposta d’activitats i recursos, aquesta vegada online, perquè puguis celebrar aquest dia tan important amb els infants i joves.

El lema del Dia Mundial del Medi Ambient 2020 és “És l’hora de la natura“, perquè vivim un moment excepcional en què la natura ens envia un missatge clar: per cuidar de nosaltres mateixos, primer hem de cuidar d’ella. Ha arribat l’hora de reaccionar i actuar!

Aquí tens les nostres propostes per celebrar aquest Dia del Medi Ambient 2020 tan especial!

Acció escolar conjunta: una vacuna per al planeta

Aquest any, des de la xarxa d’Escoles Verdes, la XESC (Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya) i ESenRED (Escuelas en Red – xarxa d’escoles sostenibles d’Espanya), s’ha organitzat una acció conjunta: Una vacuna per al planeta!

L’acció consisteix en què cada alumne redacta alguna cosa que ha fet durant aquestes setmanes de confinament i que són positives pel planeta (la vacuna) i la il·lustra en una cartolina o paper. Es fa una fotografia amb la seva proposta de “vacuna” i l’envia per correu electrònic a la persona que coordina aquesta acció. Aleshores, cada centre realitzarà dues tasques: (1) Un collage amb totes les “vacunes” dels alumnes, i (2) La comissió ambiental del centre escollirà quina és la vacuna més interessant per sortir de la crisi ambiental.

> Descarrega’t aquí la proposta de ESenRED: Una vacuna para el planeta

> Mira aquí les vacunes que s’estan proposant arreu d’Espanya

 

18 documentals espectaculars per estimar la natura

Aquí tens la nostra selecció de 18 documentals naturalistes espectaculars per mirar en família i transmetre als infants i joves l’amor per la natura. Perquè…l’amor per la natura es pot educar, es cultiva, es fomenta, ens n’impregnem, el respirem,… i aquests documentals o pel·lícules poden ajudar a transmetre aquest amor i coneixement…

Podem proposar als infants i joves de mirar un d’aquests documentals i després, en funció de l’edat, fer una crítica, un comentari, un anàlisi, un debat, intentar gravar imatges de natura a prop de casa i després fer un muntatge del vídeo per convertir-se en productors de documentals,… i moltes altres propostes que se’ns acudeixin. Els documentals poden ser l’espurna que encengui la creativitat!

> Descobreix aquí els 18 documentals per estimar la natura

 

Com calcular la petjada ecològica

La petjada ecològica es calcula a partir de la quantitat d’emissions de gasos d’efecte hivernacle provocades de forma directa o indirecta com a conseqüència d’una activitat o infraestructura humana. Es mesura a partir de les tones de CO2 que es desprenen d’aquesta activitat, i és un indicador de la superfície del sòl que cada persona necessita per obtenir els recursos que consumeix i assimilar els residus que genera. Però per arribar a aquest número simbòlic s’han de recollir bé les dades i realitzar alguns càlculs. Avui dia ja hi ha calculadores força precises que fan aquests càlculs a partir de qüestionaris sobre els nostres hàbits de consum, això ens ajuda a ser conscients de l’impacte que té el nostre estil de vida sobre el planeta i adonar-nos de què podríem fer per dur una vida més sostenible.

> Prova aquí 5 calculadores de petjada ecològica

 

8 Guies didàctiques sobre el canvi climàtic

Et proposem que remenis totes aquestes guies didàctiques sobre el canvi climàtic, que tenen moltes activitats i informació interessant, adaptada a diferents edats i amb metodologies molt variades. És un recull ideal per agafar idees i a partir del qual dissenyar les teves pròpies activitats i fer propostes als teus alumnes per aprofundir en aquest tema de manera transversal. Entre totes i tots, eduquem per la sostenibilitat i actuem davant l’emergència climàtica!

> Accedeix aquí a les 8 guies didàctiques sobre canvi climàtic

 

7 projectes per fer ciència ciutadana des de la finestra

Des de casa es pot fer ciència ciutadana des de la finestra, tot participant aportant informació, imatges i localització de diverses observacions naturalístiques en algun projecte de recerca científica. Tothom hi pot participar! A què esperes? Pots observar i estudiar els ocells, les papallones, participar a una gran plataforma mundial de recull de dades de totes les espècies animals i vegetals, participar en el seguiment del mosquit tigre, estudiar el ritme de la natura, fer seguiment de les plantes al·lergògenes, formar part de la xarxa d’observadors meteorològics…

> Descobreix aquí totes les propostes de ciència ciutadana des de la finestra

 

Activitats sobre el plàstic – Diputació de Barcelona

Per protegir la natura hem d’actuar definitivament contra la contaminació per plàstics. Des de la Diputació de Barcelona fan una proposta d’activitats molt interessants i complertes, moltes d’elles amb materials i recursos online molt útils. Si busques idees per treballar amb els infants i joves aquest tema, fes un cop d’ull a aquestes propostes que segur que t’ajuden a inspirar-te.

> Activitats educatives sobre el plàstic

13 Videojocs i Apps sobre canvi climàtic i sostenibilitat

13 Jocs d’ordinador i Apps per educar per la sostenibilitat i sensibilitzar sobre les causes, efectes i possibles solucions del canvi climàtic; perquè els infants i joves aprofundeixin en aquests aspectes. Els videojocs ofereixen una bona plataforma d’assaig i error d’estratègies per aconseguir un món més sostenible.

Juguem, divertim-nos, aprenem i canviem el món!

> 13 Videojocs i Apps sobre canvi climàtic i sostenibilitat

Vídeos didàctics sobre la contaminació a les ciutats

Hi ha diversos vídeos molt didàctics per la xarxa que expliquen la contaminació atmosfèrica, però n’hem seleccionat dos que ens agraden especialment:

Per una banda, un vídeo del K3 titulat: Per què és important la qualitat de l’aire? que explica d’una manera molt clara i didàctica la relació entre la qualitat de l’aire i la nostra salut. > Mira el vídeo al K3

Per altra banda, un vídeo de l’AMB titulat: Vigilants de l’aire, un vídeo visual i directe sobre la contaminació atmosfèrica a les ciutats, els gasos més problemàtics, els efectes de la contaminació i les possibles solucions. > Mira el vídeo al youtube de l’AMB

12 Documentals sobre el canvi climàtic

12 documentals sobre les causes i conseqüències del canvi climàtic per veure i debatre amb els infants i joves. El poder del vídeo és increïble a nivell comunicatiu, i ho hem d’aprofitar! Creiem que aquests documentals poden ser útils en activitats de reflexió crítica i diàleg amb infants i joves. Què tal si proposem la visualització d’algun d’aquests documentals i després muntem un debat online? O una línia de xat específica per parlar-ne, o una proposta de generació d’idees i solucions creatives,… o… podem anar estirant el fil a veure fins a on podem arribar!

> 12 Documentals sobre el canvi climàtic

Recursos educatius sobre medi ambient i sostenibilitat

Des de la Divisió Educativa de Casio ens proposen un recull de recursos molt interessants, la majoria online, per poder aprofundir en temàtiques relacionades amb el medi ambient i la sostenibilitat. N’hi ha per a totes les edats i tots els cursos. Són activitats que es poden adaptar fàcilment a l’ensenyament virtual, proposant lectures, vídeos, esquemes o infografies i demanant després comentaris individuals o debats online. Amb una mica d’imaginació se li poden treure molt de suc!

> Recursos educatius sobre medi ambient i sostenibilitat

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix a les xarxes! 😉

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai