En aquesta època d’incerteses i plena de canvis, hem pogut constatar la necessitat de trobar espais perquè els infants puguin parar i fer una mirada introspectiva. La situació de la pandèmia ha generat en els infants emocions molt diverses i, fins i tot, angoixes i pors. El reforç des de l’educació emocional es fa imprescindible.

Més que mai ens calen experiències que connectin amb les emocions, amb allò viscut, afavorint els valors de la cooperació, la solidaritat, l’ajuda mútua, valors tots ells molt presents a les activitats de lleure educatiu.

El Temps Educatiu del Migdia és un moment del dia molt valuós a nivell educatiu, ja que els infants participen de forma activa i desenvolupen actituds i coneixements que afavoreixen el seu desenvolupament integral. L’equip de monitoratge ha de fer un acompanyament emocional i escoltar, més que mai, als nens i les nenes amb les seves inquietuds, pors i també propostes.

Importància de l’educació emocional

L’objectiu d’educar en les emocions a l’escola o l’esplai és que els infants puguin desenvolupar competències emocionals que els ajudin a reconèixer i entendre què els passa a cada moment. Afavorir l’educació emocional permet desenvolupar la intel·ligència emocional que ens ajuda a conèixer i reconèixer les emocions i sentiments propis i de les altres persones i així, ens ajuda a actuar de manera adient segons els estats emocionals.

Des del lleure educatiu potenciem i treballem habilitats socials (assertivitat, empatia o comunicació), les cognitives (resolució de problemes, presa de decisions o pensament crític) i les emocionals (autoestima, estrès o gestió de problemes).

Entrenem les habilitats per a la vida a les escoles

40 activitats d’educació emocional per a infants i joves

Contes per acompanyar els infants en el dol

Llibres per acompanyar els adolescents en el dol

UN PROJECTE DE FUNDESPLAI AMB LES ESCOLES DE TARRAGONA

Durant l’any 2022 vam desenvolupar un projecte d’educació emocional al Temps Educatiu del Migdia amb la Diputació de Tarragona per tal de treballar l’educació emocional en temps educatiu de migdia de les escoles tarragonines on som presentsEn el projecte han participat 20 escoles de 14 municipis diferents.

Els objectius específics d’aquest projecte són:

• Promoure la formació en educació emocional i habilitats per a la vida a l’equip de monitors/es del migdia que acompanyen als infants.
• Donar eines i assessorament a l’equip de monitoratge del migdia per poder detectar i acollir les diferents necessitats vingudes arrel de la Covid-19, o que s’han posat de manifest, amb més força, durant aquest període.
• Afavorir el desenvolupament integral dels infants a nivell bio-psico-social, promovent l’entrenament en habilitats per a la vida i estils de vida saludable.

Un conte per treballar les emocions

Amb tot l’equip de d’educador/es del migdia, vam realitzar un procés participatiu per a l’elaboració d’un material fet a mida per treballar les emocions amb els infants. Es va decidir crear un conte, ja que els contes són instruments molt poderosos per acompanyar els infants i que els ajuden a verbalitzar emocions i sentiments complicats. El resultat d’aquest procés va ser el conte Un dia de pluja, que es va editar i repartir a totes les escoles participants.

Un dia de pluja és el conte que vol fomentar l’empatia, la capacitat de connectar amb l’altra persona per escoltar i comprendre les seves necessitats, per donar-li resposta d’una manera solidària, d’acord amb les circumstàncies.

INDICADORS DE PARTICIPACIÓ AL PROJECTE

La participació al projecte va ser molt extensa, amb molt bona rebuda per part de les escoles, els equips de monitores i monitors i els infants. En total, van participar-hi 20 escoles, 171 monitors/es, 3.236 infants i 14 municipis (El Vendrell, Calafell, Coma-Ruga, Santa oliva, Cunit, l’Arboç, Segur de Calafell, La Bisbal, El Morell, Masllorenç, Montmell, Albinyana, La Secuita, Tarragona).

Selecció d’imatges del projecte “Un dia de pluja”

Amb el suport de

La Diputació de Tarragona, en el marc de les subvencions per entitats o fundacions de caràcter social, sense ànim de lucre, que realitzin activitats a la demarcació de Tarragona a favor de les persones i dels col·lectius més vulnerables de la població i/o que ajudin a mitigar els efectes de la crisi social, econòmica i de salut mental derivada de la pandèmia de la COVID-19, va concedir a la Fundació Catalana de l’Esplai (Fundesplai) un ajut per import de 12.027,04€ l’any 2022,  per reforçar l’educació emocional en els espais de migdia dels centres educatius de la demarcació de Tarragona.

Necessites Temps Educatiu del Migdia?

Estàs buscant una entitat que gestioni el menjador escolar o Temps Educatiu del Migdia de la teva escola? Contacta amb nosaltres i ens encarregarem de tot! Treballem en estreta col·laboració amb l'escola i l'AMPA o AFA. Suma't als migdies per un món millor: educació en valors i alimentació sana i sostenible.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai