Els infants i joves experimenten el dol en moltes situacions; quan perden una persona estimada, quan mor una mascota, quan canvien d’escola, quan un amic o amiga se’n va a viure a un altre país, quan perden un objecte molt preuat, quan se separen els pares,….  en totes aquestes situacions apareixen un conjunt de sentiments que sovint no saben com gestionar. I és que els processos de dol són processos d’aprenentatge que cal anar fent al llarg de tota la vida.

La tristesa, la ira o la negació formen part del procés del dol, un procés psicològic que sorgeix després d’una pèrdua, i que és diferent i únic per a cadascú.

En altres ocasions hem fet reculls de recursos sobre el dol i la mort:

Cada infant i/o adolescent viu el dol d’una manera diferent, ja que el seu procés maduratiu i per tant de comprensió és diferent. És important doncs que trobem les eines correctes per treballar el dol en cada edat, tot tenint en compte les necessitats de la persona en concret. Kúbler -Ross va centrar alguns dels seus estudis i observacions en el dol, argumentant que les persones vivim diferents fases en el procés de la pèrdua i que, tal com hem dit, per cada persona és un procés únic.

És important incloure l’educació emocional en el nostre dia a dia, a l’escola, l’esplai i en família, i permetre als infants i joves identificar, entendre i saber gestionar allò que els passa, per tal d’acompanyar-los d’una manera més adequada i propera. La nostra proposta educativa ESTIMA, basada en l’educació emocional, vetlla perquè aconseguim la pau amb nosaltres mateixes i amb la resta de persones.

En aquest context, hem preparat un recull de 19 pel·lícules per diferents edats que són ideals per parlar del dol a casa, a l’escola o a l’esplai.

RECOMANACIONS PER ACOMPANYAR EN EL DOL

Ens agradaria recuperar algunes de les recomanacions que ja havíem esmentat a les entrades anteriors. Des de FAROS i també en una publicació de Zenaida, es donen diverses recomanacions per acompanyar els infants en el dol. T’exposem les més rellevants.

  • Donar la informació tan aviat com es pugui.
  • Fer servir un llenguatge senzill i que no confongui a l’infant.
  • Acceptar la seva reacció i fer-los entendre que la seva reacció pot ser donada per la tristesa o el dolor.
  • Crear un espai per parlar del tema i resoldre els seus dubtes.
  • Compartir com ens sentim nosaltres com a adults.
  • Preveure i saber si les nostres rutines canviaran.
  • Fer un ritual o un comiat, ja sigui anant al tanatori o enterrament o fent alguna activitat d’escriure, fer un dibuix o una manualitat.

PEL·LÍCULES PER PARLAR DEL DOL I LA MORT

1. MÉS ENLLÀ DE LA LLUNA

Durada: 95 minuts
Any: 2020
Autoria: Glen Keane i John Kahrs
Edat: a partir dels 3 anys

La Fei Fei és una nena que perd la seva mare quan és petita, i que com diu una llegenda que ella sempre li explicava, es troba als estels esperant la seva persona estimada. La Fei Fei recorda sempre la mare i a més és una entusiasta de la ciència i la tecnologia, i decideix construir un coet per arribar al món fantàstic dels estels. Allà es trobarà amb un món fantàstic de criatures i amb la deessa que hi habita.

2. UP

Durada: 96 minuts
Any: 2009
Autoria: Peter Docter
Edat: a partir dels 3 anys

La història es centra en el personatge d’en Carl, un senyor de 78 anys que acaba de perdre la seva dona, l’amor de la seva vida, i està decidit a complir el somni que tenien junts i que no van poder realitzar, viatjar a Amèrica del Sud. El dol apareix a l’inici de la pel·lícula amb els bonics records d’aquest entranyable senyor vers la seva estimada. La història agafa un rumb divertit amb l’arribada d’un nen, en Russell, que l’acompanyarà accidentalment en aquest viatge.

3. COCO

Durada: 109 minuts
Any: 2017
Autoria: Lee Unkrich i Adrian Molina
Edat: a partir dels 5 anys

En Miguel, és un nen de 12 anys que vol ser cantant tot i que a la seva família no està ben vist. La història agafa un rumb diferent quan en Miguel va a la Terra dels Morts, un món fantàstic on coneixerà els seus avantpassats. Una manera bonica de parlar de les persones que ja han mort a la nostra família i de veure com podem recordar-les o homenatjar-les.

4. EL MEU VEÍ TOTORO

Durada: 86 minuts
Any: 1988
Autoria: Hayao Miyazaki
Edat: a partir dels 5 anys

La història gira al voltant de dues germanes, la Satsuki i la Mei que juntament amb el seu pare se’n van a viure a una casa prop del camp, un lloc proper a l’hospital on es troba la seva mare malalta. El seu pare intentarà que visqui en un món de fantasia en el que coneixeran en Totoro un esperit del bosc, però també hauran d’afrontar la realitat de la vida que s’escapa de la seva mare.

5. COM ENSINISTRAR UN DRAC 2

Durada: 100 minuts
Any: 2014
Autoria: Dean DeBlois
Edat: a partir dels 6 anys

La segona part d’aquesta trilogia mostra com el viatge d’en Singlot a una nova illa el porta a descobrir tot un nou món de dracs petits i un personatge nou que no s’espera. La seva mare apareix com a la persona que ha estat cuidant de tots els dracs que hi ha en aquesta illa però que va abandonar quan ell era molt petit. Un tema interessant per parlar del dol amb infants i joves però amb una mirada tendra.

6. LA CANÇÓ DEL MAR

Durada: 90 minuts
Any: 2014
Autoria: Tomm Moore
Edat: a partir dels 6 anys

Aquesta pel·lícula narra la història de dos germans que viuen en un far amb el seu pare que acaba de perdre a la seva esposa. La història pren un gir de guió quan en Ben descobreix que la seva germana és una fada del mar a qui busquen uns éssers màgics perquè els alliberi d’un encanteri. Una història de superació i de saber deixar anar.

7. GERMÀ ÓS

Durada: 85 minuts
Any: 2003
Autoria: Aaron Blaise, Bob Walker
Edat: a partir dels 6 anys

En Kenai és un noi indi que té la missió de matar un ós, però la tragèdia arribarà amb la mort d’un amic seu. Ple de ràbia, en Kenai vol venjança, però els esperits del bosc l’acabaran transformant en un ós. Iniciarà una amistat amb un petit ós que es diu Koda i intentarà recuperar la seva forma humana.

8. FRANKENWEENIE

Durada: 87 minuts
Any: 2012
Autoria: Tim Burton
Edat: a partir dels 7 anys

Una pel·lícula al pur estil Tim Burton en la qual l’Sparky un gos que ha mort, torna a la vida d’una forma diferent gràcies a la ciència que enginya el seu estimat humà, en Víctor. Aquesta pel·lícula mostra el dol d’un infant per la pèrdua d’una mascota, i el procés que fa en voler que aquest torni a la vida i no el deixi mai.

9. LA VIDA D’EN CARBASSÓ

Durada: 66 minuts
Any: 2016
Autoria: Claude Barras
Edat: a partir dels 7 anys

En Carbassó és un nen que no està tenint una vida fàcil. La seva mare mor i en Carbassó ha d’anar a una casa d’acollida amb més infants orfes que també han patit una vida difícil com ell. En aquesta pel·lícula es mostrarà les ganes del protagonista de tornar a trobar el seu lloc al món, i com l’ajuda de totes les persones que l’envolten l’ajudaran a superar aquesta situació tan complicada.

10. ONWARD

Durada: 102 minuts
Any: 2020
Autoria: Dan Scanlon
Edat: a partir dels 7 anys

Onward és una pel·lícula d’animació en què dos germans adolescents reben un regal del seu pare que va morir. Aquest regal els donarà l’oportunitat de recuperar el seu pare, i buscaran la manera més màgica per poder-ho fer. Una pel·lícula pensada per treballar el dol i la idea de deixar anar allò que ha marxat.

11. INSIDE OUT (DEL REVÉS)

Durada: 94 minuts
Any: 2015
Autoria: Pete Docter, Ronaldo del Carmen
Edat: a partir dels 8 anys

Del revés ens mostra la vida de la Riley, una nena que fa el pas de la infantesa a l’adolescència, un procés en el qual els sentiments i les emocions es veuen trasbalsades. Aquesta divertida i emotiva pel·lícula ens posa en contacte amb les seves emocions i permet veure com aquest procés de canvi també es pot convertir en un procés de dol per tot el que deixem en la infantesa.

12. SOUL

Durada: 100 minuts
Any: 2020
Autoria: Pete Docter
Edat: a partir dels 8 anys

Aquesta pel·lícula mostra el món on es creen les diverses personalitats abans de formar part de les persones que habiten a la Terra. El seu protagonista, en Joe hi anirà a parar després de patir un accident. Quan s’adona d’on es troba vol furgir-ne de totes les maneres per poder acabar allò que estava fent quan era una persona física a la Terra, pianista de jazz. Una pel·lícula que parlar de la nostàlgia, d’allò que tenim, del que deixem, del que no apreciem, del dol…

16. UN MONSTRE EM VEU A VEURE

Durada: 100 minuts
Any: 2016
Autoria: J.A. Bayona
Edat: a partir dels 12 anys

Aquesta pel·lícula basada en el llibre de Patrick Ness, està protagonitzada per en Connor, un nen de 12 anys que ha de créixer de cop després que els seus pares es separin i la seva mare estigui molt malalta de càncer. La història mostra els diferents estats emocionals d’aquest nen que ha d’afrontar una situació molt difícil. La ràbia, por, ira, tristesa es mostren gràcies a un monstre que apareix i que l’acompanya. Una pel·lícula ideal per a adolescents.

14. EL CLUB DELS POETES MORTS

Durada: 124 minuts
Any: 1989
Autoria: Peter Weir
Edat: a partir dels 13 anys

La història té lloc en una escola de nois elitista molt exigent i amb unes normes molt estrictes, on apareix un professor que farà que els alumnes vegin la vida d’una altra manera. Hi haurà un fet que afectarà a tothom, el suïcidi d’un dels nois per la frustració i depressió de no poder-se comunicar correctament amb els seus pares. Una bona història per afrontar el tema del suïcidi amb els adolescents i com afrontar la pèrdua d’un company/a.

15. EL NEN AMB EL PIJAMA DE RATLLES

Durada: 94 minuts
Any: 2008
Autoria: Mark Herman
Edat: a partir dels 13 anys

Aquesta dura pel·lícula narra la història d’un nen, en Bruno, fill d’un comandant nazi que desconeix del tot què fa el seu país amb les persones jueves. La història canvia quan coneix un nen, en Shmuel, que es troba dins un camp de concentració i es fan amics, el va a veure cada dia li porta menjar. En Bruno decideix entrar al camp i la història fa un gir de guió molt dur per la seva família que el perdrà en la crueltat d’aquell lloc.

13. EL NOSTRE ÚLTIM ESTIU A ESCÒCIA

Durada: 95 minuts
Any: 2017
Autoria: Andy Hamilton i Guy Jenkin
Edat: a partir dels 13 anys

La pel·lícula mostra la història d’un matrimoni que passa per certs problemes i que decideixen anar a passar l’estiu amb els fills i la resta de família a Escòcia. Una història que mostra tendresa i humor, i que fa un tomb quan l’avi mor quan està sol amb els nens. Un comiat bonic, divertit i que mostra els llaços de la família quan es perd un ser estimat.

17. ESTIU 1993

Durada: 97 minuts
Any: 2017
Autoria: Carla Simón
Edat: a partir dels 13 anys

Aquesta pel·lícula narra la història de la Frida, una nena que comença una nova vida amb la seva família adoptiva després que la seva mare mori de SIDA. L’adaptació a la nova vida i a la nova família no és fàcil per a la Frida ni per a la gent que l’envolta, però entendre com se sent permet que tot flueixi i es posi a lloc.

18. LA VIDA ÉS BELLA

Durada: 117 minuts
Any: 1997
Autoria: Roberto Benigni
Edat: a partir dels 14 anys

En Guido aconsegueix casar-se i tenir un fill amb la dona dels seus somnis, però tot es veu truncat quan la Segona Guerra Mundial comença i els tanquen als tres a un camp de concentració. L’enginy que posa en Guido per tal de fer creure al seu fill que aquell lloc on es troben i el que passa és un joc, és una de les perles d’aquesta emotiva i dura pel·lícula.

19. SOTA LA MATEIXA ESTRELLA

Durada: 125 minuts
Any: 2014
Autoria: Josh Boone
Edat: a partir dels 14 anys

La seva protagonista, la Hazel té un càncer terminal i no està gaudint de la seva adolescència com ho fan la resta de companys/es. La vida comença a canviar quan apareix en Gus, amb qui començarà a compartir la vida i l’amor. Una relació que es veurà guiada per les pors i ràbia de no poder viure això per sempre. Una bona pel·lícula per parlar de les malalties i de la mort que poden portar.

És evident que de recursos n’hi ha molts, però el que cal és trobar els més adequats segons les necessitats amb què ens trobem. Aquí t’hem volgut proposar algunes de les pel·lícules que poden ser útils per treballar el dol en diferents edats i segons el nivell de comprensió de cada infant. És crucial que sàpiguen que tenen una persona de confiança amb qui poden parlar del tema, plantejar com es senten i sentir-se recolzats i recolzades.

De la mateixa manera, és important que no tractem el tema de la mort com un tabú, però sí que cal fer-ho amb compte, adequant-nos a la situació de cadascú.

Sabies que organitzem xerrades per a AFA o grups de famílies per parlar de diversos temes educatius com per exemple com acompanyar el dol en infants i adolescents? Consulta el nostre catàleg de xerrades per a AFA o AMPA.

Recorda també que pots trobar més recursos per treballar el dol:

 

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai