La tardor ja és aquí! Les pluges, la fresqueta, els paisatges esquitxats de taronja i marró, les ganes d’estar més recollits i de cuinar. La tardor ens porta aliments amb un alt valor energètic i molt rics en vitamines i minerals. Ho hem d’aprofitar!

És una bona època per preparar un taller de cuina amb els nens i nenes, tant si és a l’escola com a l’esplai com a casa en família. Als infants els encanta cuinar (experimentar, empastifar-se, aixafar, remenar, tastar,…) i aquesta activitat els aporta molts beneficis per al seu desenvolupament.

Beneficis de cuinar amb els nens i nenes

  • Afavoreix l’adquisició d’hàbits gastronòmics saludables: conèixer els aliments i com es preparen fa que els infants i adolescents mengin de manera més saludable.
  • Estimula tots els sentits: tocar diferents textures, experimentar amb gustos nous, veure com canvien de color els aliments, sentir l’espetec de les bombolles de l’aigua bullint, deixar-se seduir per les olors dels plats cuinBeneficis de cuinar amb els infantsats,…
  • Ajuda a desenvolupar la psicomotricitat fina tot manipulant els aliments.
  • Desenvolupa processos lògics i matemàtics (seqüències, associació, classificació…) i processos cognoscitius (manipular, barrejar, separar…).
  • Estimula la memòria, l’alfabetització i la capacitat de ser metòdics, sobretot en el cas que siguin els infants qui llegeixen la recepta, organitzen el material i segueixen els passos previstos per aconseguir preparar el plat.
  • Afavoreix la socialització, ja que quan cuinem en equip, ja sigui en família o a l’escola, ho fem de manera cooperativa i d’aquesta manera estimulem la capacitat de respectar el torn, la paciència, l’ajuda mútua…
  • Potencia l’autoestima i l’actitud positiva, ja que en acabar la recepta tindran una gran sensació d’èxit, només pel fet d’arribar fins al final. I si després resulta que està boníssima, doncs encara més.

Cuinar amb els infants afavoreix els hàbits saludables, la psicomotricitat, la socialització i més! Share on X

Aliments per cuinar a la tardor

A la tardor arriben les castanyes, els moniatos, els bolets, les magranes, les carbasses, els fruits secs, les pomes, els caquis, les mandarines,…. tenim moltes possibilitats gastronòmiques i nutritives. I cada un d’aquests aliments aporta al nostre organisme molts beneficis diversos.

A cada estació de l’any tenim els aliments que ens van bé per al nostre cos, i a la tardor, li toca preparar-se per al fred de l’hivern. Les fruites i verdures de la tardor-hivern són riques en Coure, Vitamina C, Vitamina A, Magnesi, Calci i Zinc, tots ells estimulants del sistema immune i amb propietats antivíriques.

Avui us presentem una selecció de 5 aliments de tardor perquè els descobriu i els cuineu amb els infants. Al desplegable de cadascun dels aliments trobareu una recepta per elaborar en un taller de cuina a l’escola, a l’esplai o en família. Són receptes saludables adaptades a les necessitats i capacitats dels nens i nenes. Totes les receptes que proposem són sense gluten perquè els infants celíacs o al·lèrgics al gluten puguin gaudir-ne com els altres.

Prepareu els davantals, ganivets i fogons i gaudiu dels gustos de la tardor!

CASTANYA

És el símbol de la tardor. La castanya és un fruit sec d’alt valor energètic, amb un 40% d’hidrats de carboni, mentre que la resta de fruits secs en tenen només entre el 15 i el 20%. Les castanyes cuites són més calòriques que la pasta, l’arròs o les patates, i també molt més nutritives. En podem trobar de fresca durant tota la tardor (d’octubre a gener) als mercats i fruiteries, i triturada en forma de farina durant tot l’any.

EFECTES BENEFICIOSOS PER A L’ORGANISME

Les castanyes són unes grans aliades dels esportistes! Contenen molt de midó (un sucre complex d’absorció lenta), per tant, ens donen energia durant moltes hores. A més a més, aporten proteïnes vegetals i fibra que facilita el trànsit intestinal. També contenen Provitamina A (en forma de beta-catorè), excel·lent per la pell i els ulls, i també Vitamina B12, necessària per al creixement. I a part de les vitamines, contenen molts minerals importantíssims per als músculs, el cor, la hipertensió i el sistema nerviós.

La farina de castanya no conté gluten i, per tant, és ideal per fer pastissos, magdalenes o creps per als infants intolerants o al·lèrgics al gluten.

Recepta: Magdalenes de castanya

MONIATO

El moniato és un tubercle dolç i molt energètic amb una composició nutricional molt semblant a la de la patata, però amb un nivell energètic més alt. És d’origen americà i a Catalunya la seva temporada de consum va de l’octubre fins al gener.

EFECTES BENEFICIOSOS PER A L’ORGANISME

Destaca per ser especialment ric en antioxidants i vitamines A, E, que són bones per als ulls i la pell. A més, conté Vitamina B9 (àcid fòlic), que intervé en la producció de glòbuls vermells i blancs, en la síntesi de material genètic i en la formació dels anticossos en el sistema immunitari. Per tant, és ideal per potenciar les defenses naturals i la immunitat de l’organisme. També és hidratant del sistema digestiu i ajuda a depurar el fetge. El moniato prepara el cos dels nens i nenes per a una tardor i un hivern saludables.

Recepta: Panellets de moniato saludables

CARABASSA

Existeixen moltes varietats d’aquesta hortalissa, amb colors, formes i gustos diferents. És un aliment molt nutritiu, versàtil a la cuina i d’un gust suau que agrada als infants. La seva temporada de collita va del setembre al novembre, però la trobem durant tot l’any als mercats i fruiteries perquè es conserva molt bé en cambres frigorífiques.

EFECTES BENEFICIOSOS PER A L’ORGANISME

La carbassa té moltes vitamines i minerals, i sobretot és molt rica en Vitamina C (afavoreix el sistema immune) i Provitamina A (beta-carotè), que participa en diverses funcions de l’organisme: el creixement dels ossos i les dents, el manteniment de la salut de la pell i la protecció contra infeccions i la bona salut ocular i visual. Per tant, la carbassa és molt beneficiosa per al creixement saludable dels infants.

Recepta: croquetes de carbassa

MAGRANA

La magrana és un fruit rodó, de la mida d’una poma i proveït d’una pell gruixuda i forta que va del torrat al vermellós. Les llavors blanques, de sabor agredolç, es mengen amb la polpa vermella que les embolcalla. La trobem a les fruiteries i mercats des de finals de setembre fins a finals de desembre.

EFECTES BENEFICIOSOS PER A L’ORGANISME

La magrana és una fruita baixa en sucres, amb molt contingut d’aigua i sals de fòsfor, potassi i ferro, vitamines (A, B i C) i tanins. A més a més, té molts antioxidants, que ens ajuden a prevenir l’envelliment i a preparar el cos per a les agressions de l’hivern. També té propietats astringents i antiinflamatòries i és ideal per a persones amb anèmia, arterioesclerosis, hipertensió i problemes estomacals. És una fruita divertida i encisadora per als infants i molt nutritiva.

Recepta: copa de magrana, mandarina i iogurt

ROVELLÓ

El rovelló és el bolet més popular a les parades dels mercats catalans, el podem trobar als boscos de pins pels voltants de la tardor, i té un sabor intens i una mica amargant.

EFECTES BENEFICIOSOS PER A L’ORGANISME

Els bolets contenen molta aigua, fibra, vitamines i minerals, sobretot fòsfor, necessari per la formació d’ossos i dents, i ergosterol, un compost que es transforma en vitamina D, la qual afavoreix una correcta absorció del calci; ambdues coses molt importants pel creixement dels nens i nenes. A més, els bolets milloren el nostre sistema antiviral i són una de les poques fonts no marines de iode.

Recepta: Rovellons en vinagreta d’herbes

Cuinar és molt divertit i si vols tenir més recursos per poder fer a l’escola, a l’esplai o en família durant aquesta tardor, t’animem a que facis un cop d’ull a aquestes entrades de més receptes de tardor!

Tal com hem comentat, cuinar amb els infants és un moment molt especial i important, i és que els beneficis que se’n poden extreure són claus per a un creixement personals, psicològic i emocional de l’infant. A més a més es treballa per aconseguir uns hàbits de vida saludables i per crear esperit de consciència vers la importància de l’alimentació, la sostenibilitat, el malbaratament i fer un futur més just, sostenible i saludable.

Per aquest motiu, des de Fundesplai et proposem que facis un cop d’ull a la proposta de 25 llibres de receptes per cuinar amb nens i nenes. Una recopilació de llibres classificats segons l’edat recomanada, i els tipus d’aliments que es fan servir. Hi trobaràs des de receptes per fer sense foc, algunes de vegetarianes, d’altres pensades per al·lèrgics, i també receptes de tota la vida. No t’ho perdis!

DESCARREGA’T EL RECEPTARI PER CANVIAR EL MÓN!

Hem fet un recull amb 50 receptes fàcils, saludables, sostenibles i atractives per als infants. Són receptes de les nostres cuines escolars i també proposades pels infants de les escoles i esplais on estem presents. Ah, i també hi trobaràs consells, jocs i activitats!

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

Necessites Temps Educatiu del Migdia?

Estàs buscant una entitat que gestioni el menjador escolar o Temps Educatiu del Migdia de la teva escola? Contacta amb nosaltres i ens encarregarem de tot! Treballem en estreta col·laboració amb l'escola i l'AMPA o AFA. Suma't als migdies per un món millor: educació en valors i alimentació sana i sostenible.

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai