Les fulles dels arbres comencen a caure, algunes canvien a colors més terrosos i ataronjats, comencem a abrigar-nos una mica, i a sentir les olors dels aliments típics de la tardor.

Per aquest mes d’octubre et proposem un producte de temporada molt emblemàtic del mes d’octubre, que juntament amb les castanyes formen el tàndem ideal, i estem parlant del moniato. Durant els mesos de tardor el moniato és un aliment de temporada que ens aporta una gran quantitat de beneficis i un gust deliciós.

Com fem cada mes, et proposem un seguit d’aliments de temporada i de receptes perquè puguis fer a casa amb els infants i beneficiar-te de consumir aliments de temporada i de proximitat, ajudant així a reduir les conseqüències del sistema agroalimentari global, i aconseguint millorar la nostra alimentació i la salut del planeta. Si fas un cop d’ull a les entrades anteriors del nostre blog, trobaràs informació i receptes sobre la carabassa, la magrana, la remolatxa, el bròquil, els espinacs, els pèsols, les carxofes, la pastanaga, el carbassó, el tomàquet, el porro i ara et presentem el moniato.

A més a més, encara ets a temps de visitar l’exposició MENJA, ACTUA, IMPACTA, en la que podràs aprendre molts aspectes relacionats amb el consum que fem dels aliments, els processos que pateixen i les conseqüències de tenir un sistema agroalimentari global. I si encara et vols divertir més, participar a l’escape room EscapeFood 2050 sobre alimentació sostenible i saludable. No et deixarà indiferent!

D’ON VE EL MONIATO?

El moniato és un tubercle que prové del continent americà, per ser més exactes, el seu origen es situa a la zona de Llatinoamèrica, formant part de l’alimentació de l’època precolombina i que va arribar a Europa cap al segle XVI.

Aquesta hortalissa surt de la planta de la moniatera, i hi ha moltes varietats tot i que el moniato que nosaltres coneixem més és el que té un color ataronjat. Es tracta d’una planta enfiladissa que floreix amb unes flors de tons liles, i de la qual en consumim la seva arrel, el tubercle que coneixem com a moniato. Sempre es fa una gran similitud amb un altre tubercle, la patata, tot i que el moniato té un gust més dolç i a més a més aporta una major quantitat de vitamines. Es tracta d’una planta que no tolera gaire bé les baixes temperatures, és per això que es conrea entre els mesos d’abril i juny, i que es recol·lecta durant la tardor, entre l’octubre i el novembre, quan té les condicions òptimes per consumir-lo i conservar-lo.

Moniato Fundesplai

BENEFICIS DEL MONIATO

  • Es tracta d’una hortalissa rica en hidrats de carboni i sucres.
  • És un tubercle molt energètic.
  • Conté proteïnes, concretament rica en un aminoàcid anomenat metionina.
  • Té un alt nivell en provitamina A, en forma de betacarotè, que és un element antioxidant. Les seves quantitats són molt similars a les de la pastanaga, i ajuden a la hidratació de la pell i a mantenir una bona vista, així com també té poders antioxidants (sobretot en els moniatos ataronjats).
  • Conté potassi, que ajuda al bon funcionament del sistema nerviós i dels nostres músculs.
  • És ric en vitamina E, una vitamina de caràcter antioxidant.
  • També conté vitamina B9, el conegut àcid fòlic, que intervé en la producció dels glòbuls vermells i blancs.
  • És font de vitamina C, tot i que aquesta es perd considerablement en el moment de la cocció.
  • Conté un 70% d’aigua i per tant és hidratant, sempre i quan fem una cocció al vapor o bullida.

RECEPTES AMB MONIATO

A continuació et volem presentar un conjunt de receptes de temporada i amb el moniato com a protagonista. No perdis l’oportunitat de cuinar amb aquest aliment, i si encara no el tens integrat a la teva dieta, ja fas tard! Recorda que cuinar amb aliments de temporada i de proximitat és la clau per aconseguir una alimentació saludable i sostenible, per a nosaltres i pel planeta. T’animes a provar aquestes receptes?

ACTIVITATS AMB MONIATO

I com ja és habitual, ara toca presentar-vos alguna activitat relacionada amb aquest tubercle, el moniato. Activitats que permetran als infants descobrir més de prop aquest aliment i poder-ne gaudir. Som-hi!

FEM GERMINAR UN MONIATO 

Fem germinar un moniato

MOTS ENCREUATS SOBRE EL MONIATO 

Aprèn amb els mots encreuats del moniato

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

Necessites Temps Educatiu del Migdia?

Estàs buscant una entitat que gestioni el menjador escolar o Temps Educatiu del Migdia de la teva escola? Contacta amb nosaltres i ens encarregarem de tot! Treballem en estreta col·laboració amb l'escola i l'AMPA o AFA. Suma't als migdies per un món millor: educació en valors i alimentació sana i sostenible.

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai