Els menjadors escolars ja estan funcionant a tota potència! Hem començat amb molta al·legria i il·lusió!
Però avui volem destacar que un menjador escolar és molt més que un servei alimentari, perquè té un alt valor educatiu.
És un espai d’alimentació equilibrada, de salut i de lleure educatiu fonamental a les hores centrals de la jornada escolar. Per això l’anomenem Temps Educatiu del Migdia, ja que, tal com exposàvem a l’article “Com avaluar la qualitat del servei de menjador escolar”, el Temps Educatiu del Migdia ha d’assegurar 4 funcions fonamentals: la funció alimentària, la funció educativa, la funció social i la funció reparadora.
Voleu saber una recepta boníssima d’una sopa que incorpora aquestes quatre funcions al Temps del Migdia escolar?
Avui us en donem algunes pistes que són els fonaments del nostre projecte.
Els ingredients bàsics del Temps Educatiu del Migdia
L’autonomia
Tant en el moment de l’àpat com durant l’estona de lleure confiem en les pròpies capacitats dels infants, potenciem l’auto-coneixement i l’auto-regulació, tot fent un acompanyament respectuós i amorós. D’aquesta manera reforcem l’autoestima i fem educació emocional. Hem de preparar aquest ingredient amb molta cura i respecte.
> Cliqueu aquí si voleu descobrir com potenciar l’autonomia durant l’àpat dels infants
La participació
Els nens i nenes són els protagonistes del Temps del Migdia: assemblees, càrrecs i responsabilitats, planificació de les activitats, presa de decisions, esperit crític… i molts altres elements que de la mateixa manera que les herbes aromàtiques aporten valor afegit a la sopa i li donen aquell toc tan especial.
> Cliqueu aquí si voleu descobrir els avantatges de la participació infantil al menjador escolar
L’alimentació saludable
Una nutrició adequada i equilibrada és un dret fonamental de tots els infants. Per al seu bon desenvolupament necessiten productes frescos, de temporada, de proximitat, i alimentació Mediterrània, que ha demostrat ser excel·lent per a la salut. A més a més, cal que tinguem en compte la nova piràmide de l’alimentació saludable perquè quedi una sopa ben saludable i nutritiva.
> Cliqueu aquí si voleu saber com és l’alimentació saludable en edat escolar
El lleure educatiu
A l’estona de lleure desenvolupem activitats molt diverses impregnades de l’educació en valors: jocs cooperatius, jocs tradicionals, jocs de taula, manualitats, tallers, balls, música, creativitat, teatre, esport, diades tradicionals,… sempre donant flexibilitat i i possibilitat de descans, de migdiada en els més petits i de joc lliure. Sense el lleure educatiu la nostra recepta no tindria gust de res…. és l’ingredient essencial!
> Cliqueu aquí si voleu descobrir com treballem en el marc del lleure educatiu
La inclusió
Estar al temps del migdia de l’escola és un dret de tots els infants. Sempre apostem per la inclusió i la integració de tots els nens i nenes al grup, especialment els que tenen necessitats educatives especials o provenen d’entorns socioeconòmics desafavorits. D’aquesta manera potenciem la convivència, la tolerància, la solidaritat i el respecte envers els altres. La inclusió és com el rajolí d’oli d’oliva que potencia el sabor de tots els altres ingredients i enriqueix la barreja.
> Cliqueu aquí si voleu veure com acompanyem els infants amb necessitats educatives especials
La sostenibilitat
Incorporem el nostre bagatge en educació ambiental i sostenibilitat a les activitats quotidianes del temps del migdia: fem recollida selectiva, estalvi energètic, consciència contra el malbaratament alimentari, compostatge, gestió de l’hort escolar i projectes d’Aprenentatge Servei vinculats a la sostenibilitat com el dia que vam fer una activitat de reforestació al Delta del Llobregat.
> Cliqueu aquí per descobrir altres articles del blog on parlem d’educació ambiental
Igualtat de gènere i violència zero
Les activitats sempre s’han basat en l’educació en valors i l’educació emocional. Però aquest any hem millorat la recepta desenvolupant la proposta educativa Encoratja’t que serà el marc pedagògic pels propers dos anys. Treballarem de manera transversal sota els dos eixos temàtics de coeducació i la violència zero reforçant l’empatia, la convivència, la cohesió de grup, la cultura de Pau, el qüestionament dels estereotips, el respecte per la diferència, i fent prevenció de l’assetjament.
> Seguiu aquest enllaç si voleu conèixer la proposta educativa Encoratja’t
I ara només cal barrejar tots els ingredients amb les mesures i els tempos del savoir faire de la bona cuina i ens quedarà una sopa educativa i saludable que nodreix als nens i nenes per créixer sans i feliços.
Això sí, cal trobar el punt just de cocció!