Des de les primeres etapes de la vida, és essencial tenir en compte i potenciar les diferents habilitats motrius, tant fines com gruixudes, així com les habilitats cognitives i emocionals. Aquest conjunt d’habilitats contribueix al desenvolupament integral del nen o nena, ja que estan profundament interrelacionades.
Les habilitats motrius fines, com cosir un botó o desgranar pèsols, afavoreixen la precisió, la coordinació òcul-manual i la concentració. Les habilitats motrius gruixudes, com saltar a la corda o jugar a la xarranca, desenvolupen la força, l’equilibri i la coordinació general del cos.

Alhora, les habilitats cognitives i emocionals permeten als infants comprendre el món que els envolta, expressar-se, regular les emocions i relacionar-se de manera saludable amb els altres.
Per això, és fonamental oferir experiències variades i estimulants des de ben petits, que promoguin el moviment, el joc, la creativitat i les relacions afectives.
Vivim en una societat on el ritme de vida és accelerat i sovint no es presta la suficient atenció a les necessitats essencials dels més joves. A més, molts infants creixen en grans ciutats i aquesta realitat urbana contribueix a la desconnexió entre els infants i la natura, limitant els beneficis que la natura aporta. És important tenir això present, per tal de trobar l’equilibri perfecte!
A continuació, et presentem una sèrie d’activitats lúdiques classificades segons les seves habilitats: motricitat fina, motricitat gruixuda, habilitats cognitives i habilitats emocionals, que són interessants tenir presents amb els nens i les nenes.
ACTIVITATS RELACIONADES AMB LA MOTRICITAT FINA
Exemple d’activitats perquè els infants desenvolupin la motricitat fina en un ambient educatiu:
- COSIR / TEIXIR
Cosir i teixir fomenta la creativitat, millora les habilitats manuals i redueix l’estrès i l’ansietat, com per exemple: fent macramé, cosint un botó o fent punt de creu. Et convidem a explorar l’activitat de teixint ombres amb els infants, una activitat amb materials reutilitzables per donar color i ombra als espais exteriors.
- PAPIROFLÈXIA
- DESGRANAR PÈSOLS
Has provat alguna vegada desgranar pèsols amb els infants? És una bona activitat per treballar la motricitat fina i la paciència. Et proposem desgranar pèsols amb l’alumnat, una manera senzilla i natural per millorar les seves habilitats manuals. Aquesta activitat és una bona excusa per començar un projecte d’hort al pati de l’escola o l’esplai! Tampoc et perdis el nostre receptari on podràs gaudir de 50 receptes senzilles per fer juntament amb infants o joves.
- MANUALITATS
Fer manualitats ajuda als infants i joves a millorar la motricitat fina, afavorir la concentració, potenciar la creativitat i fomentar la relaxació. Et proposem explorar l’activitat de fer manualitats amb elements de la natura, descobrir diverses activitats amb fang, i tampoc et perdis, fer manualitats amb rotllos de paper de vàter, a través d’aquestes els infants es podran expressar lliurement mentre es diverteixen.

ACTIVITATS RELACIONADES AMB LA MOTRICITAT GRUIXUDA
Exemple d’activitats perquè els nens i nenes desenvolupin la motricitat gruixuda a l’escola o a l’esplai:
- EL MOCADOR
- SALTAR A LA CORDA
Saltar a la corda és una activitat física on es fomenta la coordinació, l’agilitat, el ritme i la resistència. Et convidem a descobrir aquest joc i divertir-te amb aquestes dues propostes senzilles passar i no tocar i a la companyia. A més, et deixem aquest llistat de 23 jocs tradicionals perquè puguis explorar diferents idees per portar a terme a l’escola o l’esplai.
- BALLAR
- XARRANCA
En aquest joc tradicional es treballa l’equilibri, la coordinació i la concentració, alhora que fomenta la diversió i l’activitat física. Deixa’t portar per l’entreteniment i posa a prova les teves habilitats motrius jugant a la xarranca!
- RELLEUS
Els jocs de relleus sempre són divertits, dinàmics i perfectes per treballar en equip. Aquest cop li donem una mica més d’emoció i et proposem que provis amb els relleus de forma cooperativa en moviment!
- JOCS ESPORTIUS
Els jocs esportius són una de les activitats principals per treballar les habilitats motrius gruixudes, ja que impliquen moviments com córrer, saltar o llançar. Poden ser jocs lliures o més reglats, i afavoreixen no només el desenvolupament físic, sinó també valors com el treball en equip i el respecte per les normes. Et proposem que provis les Olimpíades pel Canvi, una jornada plena d’esport, sostenibilitat i salut!
Per completar aquestes propostes de jocs per potenciar la motricitat gruixuda, et compartim també una guia de jocs cooperatius i un llistat de jocs tradicionals, perquè les puguis explorar amb calma i descobrir quines dinàmiques poden resultar més atractives i significatives pels infants i adolescents.

ACTIVITATS RELACIONADES AMB LES HABILITATS COGNITIVES
Exemple d’activitats perquè els infants i joves desenvolupin habilitats cognitives en un entorn educatiu:
- JOCS DE TAULA
Els jocs de taula afavoreixen el pensament lògic, la presa de decisions, la concentració i el respecte per les normes i els torns. A més, són una eina lúdica que potencia les habilitats socials i el gaudi compartit. Et convidem a descobrir els nostres reculls de jocs de taula classificats per diferents temàtiques:
– 85 Jocs de taula Cooperatius
– 60 Jocs de taula Matemàtics
– 70 Jocs de taula Naturalistes
– 19 Jocs de taula d’Educació Emocional
– 8 Jocs per treballar l’Alimentació Saludable i Sostenible
– L’Oca per aprendre LSC
– Memory inclusiu
- GIMCANA
La gimcana és una proposta clàssica que permet treballar l’atenció, el respecte per les normes i la presa de decisions de manera lúdica i dinàmica. En aquest recurs que et facilitem, trobaràs gimcanes de diferents temàtiques i escape rooms on els infants i joves hauran de superar proves físiques i cognitives.
- JOCS DE LLETRES
El joc de lletres és una proposta clàssica que permet treballar l’atenció, el vocabulari i la presa de decisions de manera lúdica. T’animem que descobreixis les nostres activitats senzilles i dinàmiques el joc del telèfon, els disbarats del vestuari i la frase inacabada.
- LECTURA
La lectura és una porta oberta a la imaginació, a l’aprenentatge i a la descoberta del món. A través dels contes, els infants connecten amb emocions, desenvolupen el llenguatge, el pensament crític i l’empatia. Explora els diferents reculls de contes, pensats per treballar valors, emocions i el vincle amb l’entorn: contes de tardor, de primavera, de dones científiques, contes per la pau i d’educació emocional.
- ACTIVITATS CIENTÍFIQUES
Les activitats científiques són una proposta clàssica que permet treballar l’atenció, la curiositat i la presa de decisions de manera lúdica i experimental. Et facilitem diverses activitats de ciències com: la geometria comestible, telèfon amb un iogurt, temps i vent i per què són verdes les fulles? Per fer amb infants i joves a un entorn educatiu.
Per completar aquestes propostes d’habilitats cognitives, et proposem un recull d’activitats i jocs centrats en l’alimentació saludable i sostenible. Hi trobaràs propostes originals i adaptables que et permetran treballar aquest tema de manera creativa i significativa amb infants i joves.

ACTIVITATS RELACIONADES AMB LES HABILITATS EMOCIONALS
Exemple d’activitats perquè els nens/es i adolescents desenvolupin habilitats emocionals en un ambient educatiu:
- FORTALESES I DEBILITATS
- RELAXACIÓ
- EMOCIONÒMETRE
- PALETA DE LES EMOCIONS
- RESOLUCIÓ DE CONFLICTES
El joc de resolució de conflictes és una activitat creativa que permet als infants identificar situacions problemàtiques i explorar possibles solucions de manera respectuosa i reflexiva. Aquesta activitat els ajuda a desenvolupar habilitats socials, com l’empatia, l’escolta activa i la presa de decisions. T’animem a explorar les següents dinàmiques el teatre dels conflictes, el joc del puny i el testament dels camells són una eina educativa per treballar la gestió dels conflictes amb els nens i nenes.

Per tal de facilitar la tasca educativa, trobaràs més activitats relacionades amb l’entorn natural i altres espais en el nostre banc de recursos, pensat per oferir propostes variades i adaptades a diferents edats i necessitats.