Comencem un nou any, i amb ell els nous propòsits per començar-lo amb bon peu. I si el teu propòsit d’any nou es centra en menjar d’una manera més sostenible i saludable? Des de Fundesplai t’animem a fer-ho amb la nostra proposta educativa MENJAR CANVIA EL MÓN.

Cada mes et presentarem un aliment de temporada, te n’explicarem els seus beneficis i et proposem receptes i activitats que pots fer amb els infants i joves per tal que prenguin consciència de la importància de l’alimentació de temporada i de proximitat. Aquest mes de gener et parlarem del bròquil.

Fes un cop d’ull als aliments de temporada dels mesos anteriors, no perdis l’oportunitat i descobreix la carabassa, la magrana i la remolatxa, de ben segur que descobriràs beneficis i receptes que t’encantaran!

Ah! I si encara no has visitat l’exposició MENJA, ACTUA, IMPACTA, una exposició innovadora, immersiva i provocativa sobre l’alimentació sostenible i saludable, fes-ho i descobreix els secrets per fer de l’alimentació una arma pel canvi. Recorda de comprar productes de proximitat, que no vinguin embolcallats amb plàstic i que siguin de temporada.

D’ON VE EL BRÒQUIL?

El bròquil és una hortalissa de la família de les crucíferes que es presenta en forma de brots florals agrupats en una inflorescència compacta, densa i de branques carnoses. En realitat, el bròquil és una varietat de la mateixa espècie de la col.

L’origen exacte del bròquil no està clar, però hi ha constància que durant els imperis egipci, grec i romà ja es conreava, així que fa milers d’anys que el bròquil corre per les nostres terres.

Al territori català destaquen la producció a les zones del Maresme, el Baix Llobregat, el Baix Ebre, la Ribera d’Ebre i el Baix Camp. El seu cultiu és habitual entre el novembre i el gener, tot i que es pot allargar fins al mes de març. En general necessiten condicions de fred i humitat per tal de ser conreades, per això és una hortalissa de temporada de fred.

Hi ha diferents variants del bròquil en funció de la seva forma, el seu color i el grau de compactació que tenen els brots. En destaquen les següents varietats:

  • Bròcoli o bròquil calabrès: és el més conegut, té un color verd fosc i els brots s’agrupen en una inflorescència menys compacta.
  • Bròquil verd: amb inflorescències més compactes i color verd clar.
  • Bròquil blanc o coliflor: és molt similar al bròquil verd, però té una tonalitat blanca.
  • Romanesco: té uns brots florals cònics de color verd clar i per la seva disposició en corones en forma d’espiral.
  • Bròquil morat: també s’anomena bròquil de Sicília, i s’assembla molt al verd, però amb els brots de color morat i una mica més petits.
  • Bròquil xinès o col verda xinesa: presenta unes fulles grans i planes amb branques fines, i de gust és una mica més amarg.
  • Bimi: té unes branques fines i allargades com el bròquil xinès, però el seu brot s’assembla al del bròquil verd.

 

PROPIETATS DEL BRÒQUIL

  • Es pot consumir a partir dels 6 mesos d’edat. Pots consultar recomanacions sobre l’alimentació en la primera infància en aquest informe de la Generalitat, és molt interessant i hi ha consells molt útils.
  • Aliment que conté molta aigua i és ric en fibra.
  • Aliment baix en calories i amb un alt valor nutricional.
  • Conté vitamines C, B9, B1 i B3, i provitamina A. 
  • És ric en potassi, calci, ferro i sofre.
  • Efectes preventius en malalties cròniques, cardiovasculars, diabetis, malalties degeneratives o asma.
  • Conté indols, que tenen efectes anticancerígens i, per tant, són molt beneficiosos pel nostre cos.

RECEPTES AMB BRÒQUIL

El bròquil es pot menjar de moltes maneres, en sopes, cremes, en forma de paté, bullit, al forn, sofregit, en conserva… Té moltes possibilitats, fins i tot se’n pot aprofitar el tronc, que si es pela i es cou pot ser molt útil per fer brous i sopes.

Et presentem 6 receptes de temporada per fer amb el bròquil. Ja saps que cuinar amb els infants és important i hi ha molts llibres que t’animen a fer-ho a casa, a l’escola o a l’esplai! Estàs a punt per descobrir el món del bròquil?

Prepara’t per rentar-te les mans, posar-te el davantal i en marxa!

ACTIVITATS AMB BRÒQUIL

Ja t’hem donat idees per poder fer receptes amb el bròquil, i ara et volem proposar 3 activitats perquè experimentis amb aquesta hortalissa!

PINTAR AMB BRÒQUIL

Pintar amb bròquil

QUIN TIPUS DE BRÒQUIL ÉS?

Quin tipus de bròquil és?

UN TITELLA DE BRÒQUIL

Un titella de bròquil

Encara no has provat cap de les receptes amb bròquil? Ja no tens cap excusa, aprofita i experimenta amb els infants, passeu una bona estona a la cuina i creant, i gaudiu dels moments conjunts. Recorda que és molt important pel nostre bé i el del planeta que fem una alimentació sostenible i saludable.

Esprem que t’hagin agradat aquestes receptes, i també les activitats!
Comparteix l’entrada a les xarxes!

Necessites Temps Educatiu del Migdia?

Estàs buscant una entitat que gestioni el menjador escolar o Temps Educatiu del Migdia de la teva escola? Contacta amb nosaltres i ens encarregarem de tot! Treballem en estreta col·laboració amb l'escola i l'AMPA o AFA. Suma't als migdies per un món millor: educació en valors i alimentació sana i sostenible.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai