El 26 de gener és el Dia Mundial de l’Educació Ambiental i volem reivindicar la importància de l’educació ambiental a la vida dels infants, les famílies, les escoles i tota la societat. L’educació ambiental és una de les eines que tenim per aconseguir un món millor i més sostenible.

Què és l’educació ambiental?

El 1975 es va celebrar a Belgrad el primer Seminari Internacional d’Educació Ambiental, on es va publicar la Carta de Belgrad, en la qual es plasmen les reivindicacions fonamentals i els principals objectius de l’educació ambiental.

La carta de Belgrad proposa com a objectiu fonamental de l’educació ambientalque la població mundial prengui consciència del medi ambient i s’interessi per ell i pels problemes relacionats, i que compti amb els coneixements, les actituds, les aptituds, la motivació i el desig necessaris per treballar individualment i col·lectivament en la recerca de solucions als problemes actuals i per prevenir els que puguin aparèixer d’ara endavant.”

Per tant, l’educació ambiental no la podem reduir a educar per canviar conductes concretes, sinó que té implicacions molt més àmplies, ja que ha d’influir en la capacitat d’actuar de manera responsable individual i col·lectivament, englobant tot el que ens relaciona amb el nostre entorn.

En els últims anys s’ha anat substituint el terme educació ambiental per educació per la sostenibilitat. Això és degut a que cada vegada més es posa l’accent en el desenvolupament sostenible: una educació que
propugna i promou una interacció responsable i intergeneracionalment equitativa dels humans amb l’entorn.

Avui, l’educació ambiental i la sostenibilitat impregnen tot el que fem i tot el que som a Fundesplai. Des dels nostres programes d’educació ambiental a les escoles estimulem l’estima i la comprensió de la natura per poder-la protegir, i apliquem metodologies actives com l’Aprenentatge i Servei i la Ciència Ciutadana. Actualment també treballem perquè l’educació ambiental ens ajudi a assolir els Objectius per al Desenvolupament Sostenible 2030.

L'educació ambiental és una de les eines que tenim per aconseguir un món millor #EducacioAmbiental Click To Tweet

L’educació ambiental a l’escola

Hi ha moltes maneres concretes de promoure l’educació ambiental a l’escola: sortides d’un dia a la natura, colònies escolars, tallers a l’escola, un hort escolar, fer compostatge, projectes transversals, treballs de síntesi específics

Les activitats o projectes d’educació per la sostenibilitat han de ser vivencials, participatius, molt motivadors per als alumnes, estimulants del pensament crític i han d’afavorir el coneixement i la comprensió de l’entorn.

Però la implicació de l’escola en l’educació ambiental de manera global es pot formalitzar formant part d’alguna xarxa d’escoles que tinguin en comú la finalitat d’incorporar els valors de l’educació per a la sostenibilitat en tots els àmbits de la vida a l’escola. A Catalunya algunes d’aquestes xarxes són:

Escoles Verdes

El programa Escoles Verdes (680 centres educatius de tot Catalunya) és un programa de la  Generalitat de Catalunya per ajudar a construir centres educatius més participatius i compromesos amb el desenvolupament local sostenible i la cura de l’entorn. Des de 2008, Fundesplai som Assessoria de les Escoles Verdes de Barcelona comarques (Baix Llobregat, Garraf, Barcelonès, Penedès i Vallès Occidental) i Assessoria de les Escoles Verdes de Lleida des del 2020.

Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya (XESC)

La XESC – Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya (1200 centres educatius de tot Catalunya) és una xarxa de xarxes de centres educatius que desenvolupen programes d’educació per a la sostenibilitat, ja que aplega la xarxa d’Escoles Verdes amb les xarxes locals d’escoles per la sostenibilitat.

Escoles + sostenibles (Barcelona)

La xarxa Escoles + sostenibles (359 centres educatius de Barcelona) és una xarxa local d’escoles de Barcelona que treballen en xarxa per aconseguir un món més sostenible, començant per la intervenció en l’entorn més immediat.

Recursos per treballar l’emergència climàtica, la sostenibilitat i els residus

Avui és el dia mundial de l’educació ambiental i aprofitant que el 28 de gener és el Dia Mundial de la Reducció de les Emissions de CO2 us hem fet un petit recull de recursos i activitats per abordar el tema del canvi climàtic, la petjada ecològica i els residus des de l’escola:

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai